Birleşik Kamu-İş'ten eğitim raporu: Okullar ticarethane haline gelmiş durumda
Birleşik Kamu-İş'ten eğitim raporu: Okullar ... Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı öncesinde eğitim masraflarının yüzde 88,8 oranında arttığını belirtti.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Mali Sekreteri Hasan Kütük, yaklaşan 2024-2025 eğitim-öğretim yılı öncesinde eğitim masraflarının yüzde 88,8 oranında arttığını belirtti. Kütük, "Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar, veliler ve öğretmenleri zor bir süreç bekliyor. Hükümetin Milli Eğitim Bakanlığı'na yeterli bütçeyi ayırmaması nedeniyle okul idareleri, bu giderleri karşılamak için velilere yükleniyor. Veliler müşteri, öğretmenler tahsildar, okullar ticarethane haline gelmiş" dedi.
Hasan Kütük, yeni eğitim-öğretim dönemi öncesi hazırladıkları raporda, eğitim materyallerinin maliyetlerini hesapladıklarını ve geçen yıllarla karşılaştırdıklarını ifade etti. Raporda, hükümetin eğitimde neden olduğu sorunlara ilişkin tespitler ve çözüm önerileri de yer aldı.
Kütük'ün açıklamaları şu şekilde:
"Çocuklarımızın okula kaydında bir ailenin ödemesi gereken maliyetleri ve bir çocuğun okula başlama giderlerini araştırdık. Ankara'da 137 kalem üzerinden yaptığımız incelemelerde maliyetlerin ne kadar yüksek olduğunu ve velilerin bunu karşılamasının ne kadar zor olduğunu gördük. Geçen yıl ile bu yıl arasındaki kıyaslamamızda, maliyetlerin yüzde 88,8 oranında arttığını saptadık. Asgari ücretin 17 bin lira olduğu, memur ve emeklilere yüzde 19 zam yapıldığı bir ortamda, bir çocuğun okula başlamasının maliyetindeki bu artış oldukça yüksek.
"Zor bir eğitim-öğretim süreci bizleri bekliyor"
Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar, veliler ve öğretmenler açısından zor bir eğitim-öğretim sürecinin bizi beklediğini görüyoruz. Hükümet, Milli Eğitim Bakanlığı'na yeterli bütçeyi ayırmadığı için okul idareleri bu giderleri karşılamak amacıyla velilere yükleniyor. Bu durum, velilerin çeşitli adlar altında ödeme yapmak zorunda kalmasına yol açıyor. Veliler müşteri, öğretmenler tahsildar, okullar ticarethane haline gelmiş durumda.
Önünde "milli" sözcüğü bulunan bir kurumda, hükümetin ve devletin, çocukların nitelikli eğitim alabilmesi için ekonomik destek sağlaması gerekiyor. Ancak, özel okullara aktarılan paraların devlet okullarına aktarılması durumunda -hatta bunun çok az bir miktarı bile yeterli olur- eğitim-öğretim zor durumda kalmadan devam edebilir.
Bu eğitim-öğretim yılında çocuklarımızın daha nitelikli okullarda eğitim alabilmesi ve velilerin daha az sıkıntı yaşaması adına hükümete çağrımızdır: Okullarımızın ihtiyaçlarını karşılayın. Ayrıca, güvenlik ve temizlik personeli gibi ihtiyaçları karşılamak için okul idareleri, yine veliler üzerinden personel alımları yapacak. Bu da velilere ek yük getirecek.
Okullar eğitim-öğretime hazır değil. Deprem bölgesindeki konteyner kentlerde, çok ilkel ve zor koşullarda, hiçbir destek almadan eğitim-öğretim sürdürmek zorunda kalan öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz olacak."
"Birleşik Kamu-İş'ten eğitim raporu: Okullar ticarethane haline gelmiş durumda" haberi, 24 Ağustos 2024 tarihinde yazılmıştır. 24 Ağustos 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Birleşik Kamu-İş'ten eğitim raporu: Okullar ticarethane haline gelmiş durumda haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Birleşik Kamu-İş'ten eğitim raporu: Okullar ticarethane haline gelmiş durumda 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 21 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.