BM Barış Gücü askerleri ‘yüzlerce kızı hamile bıraktı’

BM Barış Gücü askerleri ‘yüzlerce kızı hamile bıraktı’

BM Barış Gücü askerleri ‘yüzlerce kızı hamil... Akademisyenlerin yaptığı bir araştırmaya göre, BM Barış Gücü askerlerinin Haiti'de görev yaptıkları sürede yüzlerce genç kızı ve çocuğu hamile bırakıp yoksulluk içinde tek başlarına çocuk büyütmek zorunda bıraktığını...

Akademisyenlerin yaptığı bir araştırmaya göre, BM Barış Gücü askerlerinin Haiti'de görev yaptıkları sürede yüzlerce genç kızı ve çocuğu hamile bırakıp yoksulluk içinde tek başlarına çocuk büyütmek zorunda bıraktığını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü askerlerinin Haiti'de görev yaptıkları dönemde yüzlerce genç kızı ve çocuğu hamile bırakıp yoksulluk içinde tek başlarına çocuk büyütmek zorunda bıraktığı belirtildi. Akademisyenlerin yaptığı araştırma, hamile kalan kızların birçoğunun 18 yaşından küçük olduğunu ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için para karşılığı seks yaptığını ortaya koydu.

The Conversation adlı akademik sitede yayımlanan araştırmaya göre, "11 yaşındaki kız çocukları bile cinsel istismara uğramış, barış gücü askerleri tarafından hamile bırakılmış, sefalet içinde tek başlarına çocuk büyütmek zorunda bırakılmıştı". Birmingham ve Ontario üniversitelerinden araştırmacılar, Haiti'de 2.500 kişi ile konuşup BM barış gücü misyonunun etkilerini inceledi. 265 kişi BM askerlerinin genç kızları hamile bırakmasından söz etti.

Hamileliğin ortaya çıkması ile bundan sorumlu olan askerlerin kendi ülkesine geri gönderildiği, böylece Haitili genç kızların kendi başına bırakıldığı ifade edildi. Mülakat yapılan Haitili evli bir erkek, durumu şöyle ifade ediyordu: "Buraya geliyorlar, kadınlarla yatıp ihtiyaçlarını gideriyorlar, onları çocuklu bir halde bırakıp ellerine 500 gourde (5 dolar) tutuşturup gidiyorlar."

Bir başkası ise "Sürekli olarak kadınların askerlerin uyguladığı cinsel şiddetle ilgili şikâyetlerini dinledim. Onlara AIDS de bıraktılar. Bazıları da hamile kaldı" diye konuştu. Fransızca kısaltmasından yola çıkarak MINUSTAH adıyla da bilinen askerler hakkında cinsel saldırı, tecavüz gibi insan hakları ihlalleri ve cinayet gibi iddialar ortaya atıldı.

Araştırmacıların hazırladığı raporda, "Birçok vakada, yabancı barış gücü askerleri ile bölge halkı arasındaki güç dengesizliği, onların bilerek veya bilmeyerek bölgedeki kadınları ve kız çocuklarını sömürmesini sağlıyor" ifadesi kullanıldı.

Raporda, yapısal dengesizliklere işaret edilerek, bölge halkının ihtiyaç duyduğu kaynaklara barış gücü askerlerinin sahip olması nedeniyle askerlerin güçlü bir pozisyonda olması ve bunu para karşılığı seks için kullanmasına dikkat çekiliyor.

Kolera salgınına neden oldular

Haiti halkı uzun zamandır siyasi istikrarsızlık ve doğal felaketler nedeniyle zorlu bir dönem yaşadı. Haiti'de 2004'te başlayan BM barış gücü misyonu 2017'de sona erdi. Brezilya ordusunun komuta ettiği ve çoğunlukla Latin Amerika ülkeleri askerlerinden oluşan barış gücü, yarısı asker, yarısı da polis olmak üzere yaklaşık 5 bin personelden oluşuyordu.

BM barış gücü ayrıca Haiti'de kolera salgınına neden olmakla da suçlanmıştı. 2010'da 300 binden fazla kişinin ölümüne yol açan depremin ardından yardım çalışmalarına katılan BM barış gücü ekipleri, kanalizasyon atıklarını nehre bağlayınca ülkede kolera salgını baş göstermişti.

Ayrıca deprem nedeniyle ülkeye ekipler gönderen yardım kuruluşu Oxfam çalışanlarının bir kısmı da para karşılığı seks suçlamalarına maruz kalmıştı.

Kuruluş, kamuoyundan gelen baskının ardından 2011'de iddialarla ilgili bir rapor yayımlamış, "problemli personelin" diğer yardım kuruluşlarında çalışmasının önlenmesi konusunda uyarıya karşın, soruşturmada adı geçen bazı erkeklerin, diğer yardım kuruluşlarında çeşitli görevlere getirildiği tespit edilmişti.

"BM Barış Gücü askerleri ‘yüzlerce kızı hamile bıraktı’" haberi, 18 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan BM Barış Gücü askerleri ‘yüzlerce kızı hamile bıraktı’ haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. BM Barış Gücü askerleri ‘yüzlerce kızı hamile bıraktı’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  2. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  3. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  4. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  5. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  6. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  7. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  8. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  9. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  10. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  11. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  12. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  13. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  14. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  15. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  16. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  17. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
  18. 20:58 Kendini En Çok Beğenen 3 Burç Belli Oldu! İşte En Kibirli Burçlar!
  19. 20:57 UAD, İsrail'e karşı açılan soykırım davasında yeni önlemler aldı
  20. 20:52 ABD: "İsrail'in Refah'a saldırmasını görüşmeler olmadan beklemiyoruz"
Dünya Haberleri