BM Raportörü Francesca Albanese: İsrail'in "soykırım" yaptığını gösteren haklı gerekçeler var

BM Raportörü Francesca Albanese: İsrail'in

BM Raportörü Francesca Albanese: İsrail'in "... Birleşmiş Milletler Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese'nin raporu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını ele alarak, 7 Ekim 2023'ten bu yana süren saldırıların sonucunda 30 binden fazla Filistinlinin öldüğünü ve Gazze'nin büyük zarar gördüğünü belirtti.

BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese'nin "Bir Soykırımın Anatomisi" başlıklı raporu, BM İnsan Hakları Konseyinin 55. Oturumu sırasında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını ele aldı. Raporda, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırılarla Gazze'yi yerle bir ettiği ve 30 binden fazla Filistinlinin öldüğü, bunların arasında 13 binden fazlasının çocuk olduğu belirtildi.

Raporda ayrıca, saldırılarda 71 binden fazla kişinin yaralandığı ve çoğunun sakat kaldığı ifade edildi. Gazze'deki yerleşim alanlarının yüzde 70'inin yok edildiği ve nüfusun yüzde 80'inin zorla yerinden edildiği vurgulandı. Raporda, birçok cesedin enkaz altında kaldığı bilgisi de yer aldı.

"İNSANLIK DIŞI MUAMELEYE  MARUZ BIRAKILDILAR"

"Binlerce kişi gözaltına alındı, sistematik olarak insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleye maruz bırakıldı." ifadesinin kullanıldığı raporda, Filistinlilerin yaşadığı bu öngörülemeyen travmanın nesiller boyu devam edeceğinin altı çizildi.

Raporda, İsrail'in Gazze'de Filistinlilere karşı "soykırım" yaptığını gösteren eşiği aştığına inanmak için haklı gerekçeler olduğu vurgulandı.

Raporda ayrıca, bu konudaki en önemli bulgulardan birinin, İsrail'in idari ve askeri liderliği ile askerlerinin, "Filistin halkına yönelik soykırımsal şiddeti" meşrulaştırmak için savaş hukuku ilkelerini kasıtlı şekilde ihlal etmeleri olduğu kaydedildi.

Albanese, BM İnsan Hakları 55. Oturumu kapsamında raporunun sunumunu yaptı.

"ÜLKELERİN SÖZLEŞME YÜKÜMLÜLÜKLERİNE UYMASI GEREKİYOR"

"Ülkeler, Gazze'de daha fazla can kaybını önlemek için Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklere uyması gerekir." diyen Albanese, İsrail'in devam eden saldırılarının Gazze'yi yok ettiğini söyledi.

Albanese, korkunç sayıda ölüm, hayatta kalanlara verilen telafisi mümkün olmayan zararların yanı sıra hastanelerden okullara, evlerden ekilebilir arazilere kadar Gazze'de yaşamı sürdürmek için gerekli her şeyin sistematik olarak yok edildiğini bildirdi.

Özellikle yüz binlerce çocuk, hamile ve genç annenin yaşadıkları zor duruma işaret eden Albanese, bu durumun, İsrail'in yalnızca Filistinlileri bir grup olarak sistematik olarak yok etme niyetinin kanıtı olarak yorumlanabileceğini belirtti.

"6 AYDAN KISA SÜRE İÇİNDE GAZZE'Yİ YERLE BİR ETTİ"

Albanese, İsrail'in 7 Ekim 2023 sonrası ilk 2 hafta Gazze'ye tüm insani yardımların girişini engellediğini ve daha sonra ise su, gıda, elektrik ve yakıt konusunda aşırı kısıtlamalar getirdiğini anımsattı.

"İşgalci güç" İsrail'in Gazze'deki Filistinlilerin ana destekçisi olan BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) da zarar verdiğini vurgulayan Albanese, "Açlıktan ölen Filistinlilerin sayısı artıyor. İsrail, 6 aydan kısa bir süre içinde Gazze'yi yerle bir etti. İsrail neredeyse tüm sivil altyapıyı, tarım arazilerini, evleri, sağlık tesislerini, telekomünikasyon altyapısını, üniversiteleri, eğitim tesislerini, camileri ve kiliseleri ve sayısız kültürel alanı yok etti veya ciddi şekilde zarar verdi." diye konuştu.

Albanese, İsrail askerlerinin Filistinli aileleri, anneleri ve çocukları öldürdükleri, ayrıca evleri, camileri ve okulları bombaladıklarıyla övünen görüntüleri de internet ortamında yayımladığını söyledi.

"SOYKIRIMA YÖNELİK TEŞVİKİN KANITI"

"Bu soykırım eylemleri, Gazze'deki tüm Filistin halkını 'yok edilmesi' veya 'zorla uzaklaştırılması gereken düşmanlar' olarak nitelendiren şiddetli Filistin karşıtı söylemlerden kaynaklandı." ifadelerini kullanan Albanese, komuta yetkisindeki İsrailli üst düzey yetkililerin rutin olarak askerlere "Gazze halkını yok etmeleri" yönünde çağrıda bulunmasının, soykırıma yönelik açık ve aleni teşvikin ikna edici kanıtı olduğunu altını çizdi.

Albanese, kanıtların, bu soykırım kışkırtmasının sahadaki askerler tarafınca içselleştirildiğini ve uygulamaya konulduğunu da gösterdiğini bildirdi.

İsrail'in idari ve askeri liderlerinin, Filistin halkına karşı soykırım niteliğindeki şiddeti meşrulaştırma çabasıyla, uluslararası insancıl hukukun temel kurallarını kasıtlı olarak çarpıttığının altını çizen Albanese, İsrail'in, canlı kalkan, tahliye emri, güvenli bölge, ikincil hasarlar ve tıbbi korumanın tanımlarını kasıtlı olarak genişleterek, bunların koruyucu işlevlerini "insani kamuflaj" olarak kullandığını ifade etti.

"BU BİR DEVLET POLİTİKASI"

Albanese, "Burada Filistinlilere karşı soykırıma yönelik şiddet içeren bir devlet politikası yer alıyor." dedi.

Spesifik olarak İsrail'in üç soykırım eylemi gerçekleştirdiğini belirten Albanese, bunların "grup üyelerine ciddi bedensel veya zihinsel zarar vermek", "grubun tamamen veya kısmen fiziksel olarak yok edilmesine yol açacağı hesaplanarak yaşam koşullarını kasıtlı olarak bozmak" ve "grup içinde doğumları önlemeye yönelik tedbirleri uygulamak" olduğuna vurgu yaptı.

Albanese, Uluslararası Adalet Divanı'nın 26 Ocak'ta Gazze'de soykırım riski mevzusunda makul kanıtlar bulduğunu hatırlatarak, "Ülkelerin harekete geçme zamanı o zamandı ve henüz harekete geçmedikleri için o zaman şimdi." dedi.

Ülkelere Gazze'de yaşananlara kayıtsız kalmamaları çağrısında bulunan Albanese, BM üyesi ülkelere, İsrail'e silah ambargosu ve yaptırım uygulamaları yönündeki yükümlülüklerini hatırlattı.

"BM Raportörü Francesca Albanese: İsrail'in "soykırım" yaptığını gösteren haklı gerekçeler var" haberi, 26 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 26 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan BM Raportörü Francesca Albanese: İsrail'in "soykırım" yaptığını gösteren haklı gerekçeler var haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. BM Raportörü Francesca Albanese: İsrail'in "soykırım" yaptığını gösteren haklı gerekçeler var 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:07 Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu'nu tebrik etti
  2. 22:01 Fenerbahçe, derbi galibiyetini taraftarıyla kutladı
  3. 21:58 Serdar Topraktepe: "Hakem takdir haklarını Fenerbahçe'den yana kullandı"
  4. 21:54 Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu oldu!
  5. 21:23 Müsavat Dervişoğlu İYİ Parti’nin genel başkanı seçildi
  6. 20:07 Ferrari'nin son modeli, F167, birkaç gün içinde yollara çıkacak!
  7. 20:00 İslam Kalkınma Bankası, Türkiye'ye 120 milyon avro finansal destek sağlayacak
  8. 19:53 Ünlü ekonomist, gram altın için '3333' uyarısında bulundu!
  9. 19:37 Buse Naz Çakıroğlu, Avrupa şampiyonu oldu!
  10. 18:55 Bakan Şimşek'in açıklaması altın piyasasını etkileyecek: İslam Memiş, "Ucuz altın geliyor" dedi
  11. 18:52 Muslu Belediyespor, şampiyonluk hedefinde!
  12. 18:42 Samet Aybaba'dan Sergen Yalçın ve transfer açıklaması geldi! Son dakika!
  13. 18:12 Sivassporlu Rey Manaj gol sayısını 22’ye yükselterek, rekor kırdı!
  14. 18:04 Kadir İnanır'ın yaşamını meğer o detay kurtarmış!
  15. 17:55 Dev şirket 269.065.476 TL'lik sermaye artışı için adım attı
  16. 17:55 SGK uzmanı emekli maaşlarında yüksek artışa yönelik şaşırtıcı açıklamalar yaptı
  17. 17:55 Tekstil devi, iflasını resmen duyurdu
  18. 17:54 Apple'dan Beklenen Duyuru Gerçekleşti: Yeni iPad O Tarihte Raflarda!
  19. 17:54 Mutfakların Efsanevi İsmi Sonsuza Uğurlandı: Ünlü İş İnsanı Hayatını Kaybetti
  20. 17:52 Başkan Dursun Özbek açıkladı! İşte Galatasaray'ın o dev gelir kaynağı!
Dünya Haberleri