Boğaziçi Üniversitesi’ni yapılaşmaya açacak karara yargıdan bir ret daha geldi

Boğaziçi Üniversitesi’ni yapılaşmaya açacak karara yargıdan bir ret daha geldi

Boğaziçi Üniversitesi’ni yapılaşmaya açacak ... Boğaziçi Üniversitesi’nde asırlık ağaçlara, endemik bitki türleri ve tarihi yapılara ev sahipliği yapan Güney Kampüs ve çevresini yapılaşmaya açılmasına sebep olacak karar, bir kez daha mahkeme tarafından reddedildi.

İstanbul 14. İdare Mahkemesi, arazinin "sit alanı" statüsünün düşürülmesinin "hem kampüs bütünlüğünü hem de Boğaziçi sisteminin doğal bütünlüğünü olumsuz etkileyeceğine" hükmetti.

Boğaziçi Üniversitesi ve Yakın Çevresi Doğal Sit Alanının koruma statülerinin yeniden belirlenmesine dair karar 7 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onay verdiği değişiklikle daha önce bütün olarak koruma altında olan arazi iki ayrı bölüme ayrılıp koruma dereceleri düşürüldü.

Arazinin 205 bin metrekarelik alanı “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve 217 bin metrekarelik alan ise “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edildi.

Kararla 'Nitelikli Doğal Koruma Alanı’nda iskele, balıkçı barınağı, bekçi kulübesi, park, rekreaktif alanlar, atıksu arıtma tesisi, kanalizasyon şebekesi, enerji nakil hattı, trafo, ulaşım hattı, açık otopark ve teleferik gibi yapılaşmalara izin verildi.

'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’nda ise bunlara ek olarak turizm tesisleri ve daha büyük ölçekli yapılaşma faaliyetlerinin önü açıldı.

Mahkemeye taşındı

Kararın Boğaziçi arazisinin ekolojik ve tarihi yapısına tehdit oluşturacağını belirten Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği (BÜMED), Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi konuyu yargıya taşıdı.

Geçtiğimiz haftalarda BÜMED’in açtığı davayı sonuçlandıran mahkeme, arazinin koruma statüsünün düşürülmesinde hukuka uygunluk bulunmadığını belirtti.

Son olarak Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin açtığı dava da karara bağlandı. Kararda “arazinin iki farklı sit derecelendirilmesi ile birbirinden ayrı tutulmasının bilimsel bir dayanağının olmadığı” vurgulandı.

Arazinin ekolojik olarak da bütün olduğunu ifade eden mahkeme, yerleşke alanının tarihi kimliğini dikkate alarak “alanın bütün olarak korunması gerektiğine” hükmetti.

Bilim ve hukuka uygun değil

Alanda özellikle mezar yerleri ile ilgili bilgi eksikliği bulunduğunu ve envanter çalışması yapılmasının gerekli olduğunu belirten mahkeme “sit statüsü alan sınırlarının ancak bu tür bir çalışmadan sonra belirlenebileceğini” ifade etti.

Arazinin korumasının düşürülmesine dayanak olarak gösterilen Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu’nun (ETBAR) eksikliklerine değinilen kararda raporların “biçim ve içerik olarak sit statü sınırlarını tanımlamaya imkan verebilecek bilimsel yeterlilikte olmadıklarının” altı çizildi.

Bu sebeple kararın da bilimsel bir yeterliliği olmadığını belirten mahkeme, “Sit statü tanımlamasına ilişkin alınan kararın hem kampüs bütünlüğünü hem de Boğaziçi sisteminin doğal bütünlüğünü olumsuz etkileyeceği anlaşıldığından, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır” sonucuna vardı.

Oy birliğiyle iptal edildi

Mahkeme oy birliğiyle söz konusu değişikliğin iptaline karar verdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın karara itirazını sunmak için 30 gün süresi olacak.

Bu süre içinde bakanlık istinaf yoluna gitmeye karar verirse bir üst mahkeme İdari Mahkeme’nin kararını gözden geçirecek. İtiraz yapılmadığı veya üst mahkemenin de kararı uygun bulduğu durumda Boğaziçi arazisinin koruma statüsünün bir an önce geri verilmesi gerekiyor.

"Boğaziçi Üniversitesi’ni yapılaşmaya açacak karara yargıdan bir ret daha geldi" haberi, 02 Mayıs 2023 tarihinde yazılmıştır. 02 Mayıs 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan Boğaziçi Üniversitesi’ni yapılaşmaya açacak karara yargıdan bir ret daha geldi haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’ni yapılaşmaya açacak karara yargıdan bir ret daha geldi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:10 Saatlerce yoğurmadan 10 dakikada çiğ köfte tarifi!
  2. 01:09 Ferrari'nin yeni harikası günler sonra yollarda: Atmosferik V12 motoru ile piyasada
  3. 01:08 Anne usulü etli lahana dolması tarifi
  4. 01:07 Sıcaklarda yapılacak pasta tarifi: Sadece 3 malzemeyle hazır!
  5. 01:03 Yerli dijital cüzdan, yurt dışı faaliyetlerine Azerbaycan ile başlıyor!
  6. 01:01 Instagram’dan ilk adım sorunu olanlara yeni özellik!
  7. 00:59 YouTube'dan soğutacak yeni özellik: Artık kapalıyken bile reklam izleyeceğiz
  8. 00:58 WhatsApp'tan beklenen özellik: İnternetsiz dosya paylaşımı geliyor!
  9. 00:55 150 yıllık tartışma: Tevhid-i kuvva mı tefrik-i kuvva mı?
  10. 00:53 İsmail Kartal Fenerbahçe Tarihinde Unutulmaz Bir İlke İmza Attı!
  11. 00:52 En çok kiralama teknoloji ürünlerinde yapılıyor!
  12. 00:49 28 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  13. 00:45 Ariston ve Bosch'un Rusya Operasyonları Devredildi!
  14. 00:29 Dev Banka Resmen İflas Etti!
  15. 00:26 Mersin toprak kaydı: İş makinesi kazasında bir işçi hayatını kaybetti
  16. 00:24 İsrailliler Netanyahu'nun istifası için sokaklara indi
  17. 00:22 Bu yılın ilk iflas haberi! Önemli bir banka resmen kapanıyor: Çok sayıda şubesi bulunuyordu
  18. 00:16 Suikastin Ardındaki Detaylar Gün Yüzüne Çıktı: Sinan Ateş Cinayetindeki Kuryenin Görev Tamam Pozu!
  19. 00:15 Ünlü maden suyunda bakteri bulundu: 2 milyon şişe imha edildi
  20. 00:11 Özgür Özel: "İlk kez buradan söylüyorum. Kardeşim, Adalet yürüyüşünden biri işsizdir"
Yargı Haberleri