Boğaziçi Üniversitesi’nin senato toplantısında gerginlik: Seçilmiş senato üyeleri toplantıyı terk etti

Boğaziçi Üniversitesi’nin senato toplantısında gerginlik: Seçilmiş senato üyeleri toplantıyı terk etti

Boğaziçi Üniversitesi’nin senato toplantısın... Boğaziçi Üniversitesi senato toplantısında kayyum yönetimi mükerrer oy kullanma yoluyla senatoda bulunan seçilmişlerin iradesini hiçe saydı.

Senatörlerin taleplerinin reddedilmesi üzerine bazıları toplantıyı terk etti. Toplantının aynı gündemle gelecek hafta yapılmasına karar verildi.

Eski Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili aday adayı Melih Bulu’nun AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasına karşı başlayan direnişin yankıları devam ediyor.

Direnişin 25. haftasında gerçekleşen senato toplantısında kayyum yönetimi ile seçilmiş senato üyeleri arasında anlaşmazlık çıktı.

ATANMIŞ YÖNETİM MÜKERRER OY KULLANMA YOLUYLA SENATÖRLERİMİZİN İRADESİNİ HİÇE SAYMIŞTIR

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri dün gerçekleşen senato toplantısına dair şu açıklamayı yaptı:

“Dün (23 Haziran 2021 tarihinde) gerçekleşen Boğaziçi Üniversitesi Senato toplantısında senatomuz, atanmış yönetimin oy çokluğunu sağlamak amacıyla başvurduğu gayrimeşru yollarla gasp edilmiştir. Atanmış yönetim mükerrer oy kullanma yoluyla, üniversitemiz akademisyenlerini temsilen senatoda bulunan seçilmiş senatörlerimizin iradesini hiçe saymıştır.

HALUK ÖZENER HARİÇ DİĞER ADAYLAR ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

Saat 14:00’da başlayan senato toplantısının ilk gündem maddesi, Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) temsilcisi seçimi görüşülmeden önce, atanmış yönetimin mükerrer oy kullanılacağını açıklamasının ardından, seçilmiş senatörlerimiz yaklaşık iki saat boyunca bu teşebbüsü engellemeye çalışmıştır. Seçilmiş senatörlerimizin mükerrer oy kullanımını kabul etmemesi üzerine, atanmış yönetim karardan dönmeyeceğini ifade etmiştir. Bunun üzerine Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü atanmış müdürü Haluk Özener hariç diğer adaylar adaylıktan çekilmiştir. Bu durumda tek aday olarak Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü atanmış müdürü Haluk Özener kalmıştır.

ÖZENER, GAYRİMEŞRU BİR ŞEKİLDE SEÇİLMİŞTİR

Toplantı öncesi, Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) temsilcisi seçiminde mükerrer oy kullanılması durumunda adaylıktan çekileceğini açıklayan Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu temsilcisi; önce bu gerekçe ile adaylıktan çekilmiş, sonrasında mükerrer oy kullanılan seçimde oy kullanmıştır. Toplantıya Haluk Özener’in kendisi yerine yardımcısı katıldığı için Haluk Özener kendisi için de oy kullanmıştır. Dokuz senatörümüz bu şartlarda oy kullanmayacaklarını ifade ederek, oy kullanmamışlardır. Kapalı oyla gerçekleşen bu usulsüz seçim neticesinde Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü atanmış müdürü Haluk Özener, mükerrer oylarla ÜYK üyesi olarak gayrimeşru bir şekilde seçilmiştir.

Senatonun gündemindeki Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) temsilciliği, İngilizce Yeterlilik Sınavı (Büept) gibi konular da seçilmiş senatörlerimizin itirazlarına rağmen yine mükerrer oy kullanma yoluyla karara bağlanmıştır.

BAZI SENATÖRLERLER TOPLANTIYI TERK ETTİ

Altı saatten uzun süren toplantıda, seçilmiş senatörlerimiz, gündemdeki bir diğer madde olan bir gecede kurulan Hukuk Fakültesi, atlakin yükseltme kriterlerinin görüşülmesine karşı çıkmış, yeni kurulan fakülteler hakkında davalar olduğunu, eğer gündeme gelecekse öncelikli olarak bu konuda raporlar hazırlanması gerektiğini, bu konunun ancak birimlerde görüşülerek senatoya gelebileceğini ifade etmişlerdir. Senatörlerimizin bu talebi reddedilmiş olup atanmış yönetim gerekirse YÖK’ün asgari kriterleri ile öğretim üyesi alınabileceğini; “Eğer buradan karar çıkmazsa, biz hocayı istediğimiz gibi alırız” diyerek ifade etmiştir. Üniversitemiz kriterlerinin son derece açık ve net olduğunu, bu kriterlerden feragat edilemeyeceğini, bunu üniversitedeki eğitim ve araştırma kalitesini olumsuz etkileyeceğini ifade eden senatörlerimizden bazıları toplantıyı terk etmiştir.

Senatonun aynı gündemle gelecek hafta toplanmasına karar verilmesi ile toplantı sonlanmıştır.

MÜCADELEYE DESTEK ÇAĞRISI

Bir kamu üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi Senatosunun bu şekilde gaspı, bizler için sadece akademik özgürlük ve özerkliğin değil, ülkenin geleceğinin gaspıdır.

Kamuoyuna saygıyla duyurur, bir kez daha özgür ve özerk üniversite idealini destekleyen herkesi, mücadelemize destek vermeye, ülkemizin gençlerinin geleceğinin karartılmaması için bizimle birlikte Boğaziçi Üniversitesi’ne sahip çıkmaya çağırırız.

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri

ÜYK Güncel Durum

Kayyum Kadro
2x Prof. Dr. Melih Bulu (Rektör / Dekan V.)
Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez (Rektör Yardımcısı / Dekan V.)
Prof. Dr. Selami Kuran

Swing Vote
Prof. Dr. Haluk Özener

Kalanlar
Prof. Dr. Taner Bilgiç
Prof. Dr. Rıza Metin Ercan
Prof. Dr. Yasemin Bayyurt Kerestecioğlu
Prof. Dr. Özlem Berk Albachten
Prof. Dr. Ekrem Ünal Zenginobuz

Oy eşitliği durumunda rektör oyu çift sayılıyor. ÜYK artık kayyumların elinde.”

"Boğaziçi Üniversitesi’nin senato toplantısında gerginlik: Seçilmiş senato üyeleri toplantıyı terk ." haberi, 24 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 24 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan Boğaziçi Üniversitesi’nin senato toplantısında gerginlik: Seçilmiş senato üyeleri toplantıyı terk .. haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nin senato toplantısında gerginlik: Seçilmiş senato üyeleri toplantıyı terk .. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  2. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
  3. 15:04 Perde Arkasında Gizlenen Cinayet: 'Anneme Taciz Etti, Öldürdüm'!
  4. 15:00 Wasco'da Korkunç Olay: İnşaat İşçileri Bacak Çiğneyen Adamla Karşılaştı!
  5. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  6. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  7. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  8. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  9. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  10. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  11. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  12. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  13. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  14. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  15. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  16. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  17. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  18. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
  19. 13:52 İEKKK Toplantısında Tunç Soyer'e Veda: "Yola Devam Ediyorum"
  20. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
Eğitim Haberleri