Bölge halkı isyanda! ‘Çanakçı Deresi’ne 5’nci HES ölümdür’

Bölge halkı isyanda! ‘Çanakçı Deresi’ne 5’nci HES ölümdür’

Bölge halkı isyanda! ‘Çanakçı Deresi’ne 5’nc... Giresun’un Çanakçı beldesinde yer alan ve Karadeniz’e dökülen Çanakçı Deresi’nin bölgede planlanan 5'nci HES projesi nedeniyle yok edilecek olması bölge halkının tepkisine neden oldu.

Giresun’un Çanakçı beldesinde yer alan ve Karadeniz’e dökülen Çanakçı Deresi’nin bölgede planlanan 5'nci HES projesi nedeniyle yok edilecek olması bölge halkının tepkisine neden oldu.

Çanakçı Belediye Başkanı Tuncay Kasım, Çanakçı Deresi’ne daha önce yapılan 4 tane HES ile 35-40 kilometre uzunluğundaki derenin 7 bin 520 metrelik bölümünün yok edildiğini hatırlatarak, yapılmak istenen 5’inci HES ile 7 kilometresinin daha yok edileceğini söyledi. Başkan Kasım, dereyi, etrafındaki doğal hayatı ve bölgenin kültürünü kurtarmak için kamuoyundan destek istedi.

"ÖLÜM FERMANIDIR"

Başkan Tuncay Kasım, Çanakçı Deresi’nin 7 kilometrelik kısmının “bypass” edilerek 5-6 kilometrelik bir tünele sokulmak istendiğini belirterek, bunun, yaşayan bir organizmanın ölüm fermanı olacağını ifade etti.

Daha önce yapılan 4 tane HES ile 35-40 kilometre uzunluğundaki Çanakçı Deresi’nin 7 bin 520 metrelik bölümünün zaten yok edildiğini hatırlatan Kasım, sözlerine şöyle devam etti:

“Ancak aptal insanlar tecrübeden ders çıkaramazlar. Çanakçı Deresi, mevcut 4 HES nedeniyle doğal dengesine 4 darbe yemiştir zaten. Bu bölümlerde dere artık o eski dere değildir. Ne dereye özgü kırmızı benekli alabalık, ne bıyıklı balık, ne yassı Hasan balığı kalmış, ne de vadi için olmazsa olmaz olan buharlaşma kalmıştır. Habitat tamamen bozulmuş, içinden kan dolaşmayan damar gibi kurumuş, kavruklaşmıştır. Mevcut 4 tane HES’ten öncesine ve sonrasına ait olan resimlere baktığımızda, bu durum apaçık ortaya çıkmaktadır.”

Yapılmak istenen beşinci HES ile derenin tamamen yok edileceğini vurgulayan Kasım, bu konuda şu açıklamada bulundu:

“Yapılmaya çalışılan HES, Çanakçı merkez ile Karabörk Köyü arasında ki 7 km’lik kısmı kapsamaktadır. Bu kısımda dere, yarım ay gibi 7 km’lik bir güzergâh izlemekte ve içinde 40’dan fazla büyük göl ve sayısız küçük göllerden oluşmaktadır. Bazı göllerin derinliği 8-10 metreyi bulmakta, derin kanyonlar oluşturmaktadır. HES, ‘Karabörk Köyü’ çıkışında derenin suyunu 5-6 km’lik tünele sokmayı planlamakta ve Çanakçı merkez girişinde tünelden gelen bu suyu regülatöre vermeyi amaçlamaktadır. Yani derenin 7 km’lik bölümü bypass edilecektir.”

"ARAL GÖLÜNDEN İBRET ALIN"

Asya’nın en büyük 2., Dünyanın en büyük 4. Gölü olan Aral Gölü’nün şimdi çöl olduğunu söyleyen Kasım, “Hikâyesi tüm insanlık için tam bir ibretlik derstir ve çok dramatiktir” dedi.

Tuncay Kasım, Sovyetler Birliği döneminde, pamuk tarlalarını sulayıp daha çok ürün elde etmek amacıyla Aral Gölü’nü besleyen iki büyük ırmak olan Amu Derya ile Siri Derya’nın yönünün değiştirildiğini alattıktan sonra, sözlerine şöyle devam etti:

“Sonuçta ne daha çok pamuk elde edilmiştir, ne daha çok para kazanılmıştır. Aksine Aral Gölü kuruduğundan, göl kaynaklı tüm ekonomik kazançlar yok olmuş, balıkçılık bitmiş, göl çevresindeki tüm habitat bozulmuş ve insanlar kitlesel olarak kansere yakalanmıştır. Maalesef gölü eski haline getirmek için yapılan tüm mücadeleler başarısız olmuş, göl %90 oranında havzasını kaybetmiştir.

“KIRMIZI RENKLİ BALIKLAR”

Kasım, beşinci HES’ten sonra “Çanakçıdan yukarı çık dereye dereye / Neyleyim İstanbul’u, aşığım Görele’ye” türküsünü söylemenin bir anlamının kalmayacağını ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:

“Sanır mısınız ‘Akmaz Gölü’nün saylarından çocukların bir daha balıklama dereye atlayabileceğini? Sanır mısınız göllerin derinlerindeki taranlarda yuva yapan kırmızı benekli alabalıkların yumurtlayabileceğini? Sanır mısınız daha geçen ay hepimizi heyecanlandıran su samurlarının, göller kuruduğunda yuva yapıp yaşayabileceğini?

Haziran ayında Hakkari’de 7 metrelik kar

ANASAYFA

"Bölge halkı isyanda! ‘Çanakçı Deresi’ne 5’nci HES ölümdür’" haberi, 03 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Bölge halkı isyanda! ‘Çanakçı Deresi’ne 5’nci HES ölümdür’ haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bölge halkı isyanda! ‘Çanakçı Deresi’ne 5’nci HES ölümdür’ 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  2. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  3. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  4. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  5. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  6. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  7. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  8. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  9. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  10. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  11. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  12. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  13. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  14. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  15. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  16. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  17. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  18. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  19. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  20. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
Yaşam Haberleri