Bolivya’da ABD destekli muhalifler kaybetti

Bolivya’da ABD destekli muhalifler kaybetti

Bolivya’da ABD destekli muhalifler kaybetti Bolivya’da ABD'nin desteği ile Evo Moroles'i istifa ettiren darbeci hükümet sandıkta yenilgiye uğradı. Morales’in partisi seçimleri kazandı. Darbe sürecine adı karışan Elon Musk’ın hisseleri ise seçim sonuçlarının ardından düşüşe geçti.

Bolivya halkı ülkedeki ABD destekli cunta hükümetini sandıkta devirdi. Pazar günü yapılan genel seçimlerde, istifa ettirilen eski Devlet Başkanı Evo Morales’in partisi Sosyalizme Doğru Hareket’in (MAS) adayı Luis Arce oyların yüzde 52,4’ünü alarak ilk turda kazandı. Darbecilerin adayı sağcı lider Carlos Mesa’nın aldığı oy ise yalnızca yüzde 31,5’e kaldı. Bir diğer sağcı isim olan “İttifaka İnanıyoruz” adayı Luis Fernando Camacho ise oyların yüzde 16,1’ine sahip oldu. Ülkenin yeni devlet başkanı seçilen Arce, seçimleri kazanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Demokrasi ve umudu yeniden kazandık. Toplumsal örgütlerle birlikte çalışma bağlılığımızı yineliyoruz. Bir ulusal birlik hükümeti kuracağız” ifadesini kullandı.

ZORUNLU TEBRİK

Kendini ‘geçici’ devlet başkanı ilan eden sağcı senatör Jeanine Anez, Arce’yi tebrik etmek zorunda kaldı. Anez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Eimizdeki verilere göre seçimi Bay Arce kazandı. Kazananı tebrik ediyorum, Bolivya’yı ve demokrasiyi ön plana alan bir yönetim göstermesini umuyorum” dedi.

‘RESMİ SONUÇLAR’ KRİZİ

Ağır yenilgi alan darbeci yönetim resmi sonuçların açıklanmasını erteledi. MAS sözcüsü Sebastian Mitchell resmi sonuçların verilmemesine şüpheyle yaklaştıklarını belirtti. Mitchell “Seçim gözlemcileri, sonuçların ortada olmamasının yetersizlikten mi, yoksa hükümetin iki üç gün daha kazanmaya çalışarak şiddet veya askeri müdahale stratejisine başvurmasından mı kaynaklandığını anlamıyor” dedi. Eski Devlet Başkanı Evo Morales de provokasyonlara karşı halka dikkatli olması yönünde uyarı yaparak, “Sizden hiçbir provokasyona gelmemenizi istiyorum. Unutmamamız gereken en büyük ders, şiddetin yalnızca şiddet ürettiği ve bununla hepimizin kaybettiğidir. Tüm veriler, MAS’ın seçimleri kazandığını ve mecliste çoğunluğu sağladığını gösteriyor” ifadesini kullandı.

MUSK’IN HİSSELERİ DÜŞTÜ

Ülkedeki askeri darbe sürecine adı karışan Tesla kurucusu Elon Musk’ın şirketinin hisseleri ise seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından düşüşe geçti. Dün güne 454.19 dolarla başlayan Tesla Inc. şirketinin hisseleri 439.67’ye kadar geriledi. ABD Başkanı Donald Trump’a yakınlığıyla bilinen Musk’ın, Tesla’nın ürettiği elektrikli araçlarda kullanılan lityum iyon pilinin ham maddesini Bolivya’dan tedarik etmek için darbe sürecinde aktif rol aldığı iddiaları gündeme gelmişti. Morales’in darbeden birkaç gün önce Almanya merkezli çokuluslu ACI Systems Alemania (ACISA) ile yapılan lityum anlaşmasını durdurması, darbeden sonra hükümetin birçok şirketi lityumun çıkarıldığı tuz gölü bölgesine davet etmesi iddiaları güçlendirmişti. Musk ise Twitter’dan bir kullanıcının bu iddiaları sorması üzerine “Kime istersek ona darbe yaparız! Aşın bunları” diyerek darbeyi savunmuştu.  

NE OLMUŞTU?

Bolivya’da 20 Ekim 2019’da yapılan genel seçimleri halkçı lider Evo Morales’in yeniden kazanması Washington’ı rahatsız etmiş ve ülkedeki askeri yönetimi harekete geçirmişti. Amerikan Devletleri Örgütü’nün (ADÖ) “seçimlerde hile yapıldığı” iddiasını referans alan ülkedeki Amerikancı sağcı muhalefet, taraftarlarını sokağa dökerek iç karışıklık yaratmış, hemen arkasından askeri cunta yönetimi ele geçirdiğini ilan etmişti. Morales zorla istifa ettirilerek önce Meksika’ya ardından Arjantin’e iltica etmek zorunda kalmış, daha sonra ADÖ’nün seçimlerde hile yapıldığı iddiasının asılsız olduğu uluslararası raporlarla ortaya konmuştu. Halktan yeterli desteği alamayan sağcı hükümet, seçimlerin yenilenmesini “salgın” bahanesiyle üç kez ertelemiş ancak halkın büyük tepkileri sonucu seçimlerin 18 Ekim’de yapılması kararı almak zorunda kalmıştı.

"Bolivya’da ABD destekli muhalifler kaybetti" haberi, 20 Ekim 2020 tarihinde yazılmıştır. 20 Ekim 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Bolivya’da ABD destekli muhalifler kaybetti haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bolivya’da ABD destekli muhalifler kaybetti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:53 AB Liderler Zirvesi: Yatırım ve Rekabet Gücü Gündemde
  2. 16:46 Temmuz Ayında Asgari Ücrete Zam Yapılmayacak
  3. 16:40 İbrahim Tatlıses'ten şok sözler; ‘Yok öyle beleşten bir hayat’
  4. 16:32 Uğur Dündar'dan babalık davasıyla ilgili şok sözler!
  5. 16:21 Nafaka Kriz Ahu Yağtu'ya Eski Eşi Cem Yılmaz'dan Sert Uyarı Geldi!
  6. 16:13 Sivasspor, Fenerbahçe maçı için hazırlandı!
  7. 16:04 Japonya'da meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde 11 kişi yaralandı
  8. 16:00 PFA, İsrail Futbol Federasyonu'nun FIFA Üyeliğinin Sonlandırılması İçin Çağrı Yaptı
  9. 15:54 Gazze'deki İsrail Saldırılarında Son 24 Saatte 71 Ölü: Toplam Can Kaybı 33.970'a Yükseldi
  10. 15:49 Süt Fiyatlarına Yüzde 8.5 Zam: Mayıs Ayında Etkisi Artacak
  11. 15:44 Tahin: Lezzetin Ötesinde Sağlığa Yararlı Bir Süper Gıda
  12. 15:36 Beyin kanaması geçiren Nuri Alço'dan haber var!
  13. 15:29 Melisa Döngel Hayalindeki Rolü Açıkladı!
  14. 15:26 Fenerbahçe'nin Savunma Hattında Transfer Hareketliliği: Luan Peres'e Brezilya'dan Teklif Geldi!
  15. 15:22 İran Devrim Muhafızları, İsrail'e nükleer tesislerinin hedefleneceği uyarısında bulundu
  16. 15:20 Finlandiya'dan Göç Politikasında Sıkı Tedbir: Yabancıların Vatandaşlık İşlemleri Zorlaşıyor
  17. 15:19 Mariya Zaharova: "Ortadoğu'daki gerilimden ABD sorumlu"
  18. 15:19 BM: "Gazze'deki okulların yüzde 80'den fazlasının yıkıldı"
  19. 15:17 Dev kulüp Arda Güler için gözünü kararttı ve teklifini yaptı! Transfer olmak için tek şart!
  20. 15:15 Sel Sularında Mahsur Kalan Kedi, Dubai'de Araca Tutunarak Yardım Bekledi
Dünya Haberleri