Bolivya’da Evo Morales’in adaylığı geçersiz sayıldı

Bolivya’da Evo Morales’in adaylığı geçersiz sayıldı

Bolivya’da Evo Morales’in adaylığı geçersiz ... Bolivya Yüksek Seçim Mahkemesi, Bolivya'da muhalefetin ve ordunun baskısıyla istifa eden Devlet Başkanı Evo Morales’in, mayıs ayında düzenlenecek genel seçimlere senatör adayı olarak katılamayacağını duyurdu.TSE Başkanı Salvador...

Bolivya Yüksek Seçim Mahkemesi, Bolivya'da muhalefetin ve ordunun baskısıyla istifa eden Devlet Başkanı Evo Morales’in, mayıs ayında düzenlenecek genel seçimlere senatör adayı olarak katılamayacağını duyurdu.

TSE Başkanı Salvador Romero, düzenlediği basın toplantısında, gerekli şartları yerine getirmediği gerekçesiyle Morales’in 3 Mayıs’taki genel seçimlere ülkenin Cochabamba eyaletinden senatör adayı olarak katılamayacağını açıkladı.

Romero, seçimlerde aday olabilmek için gereken, anayasanın 149'uncu maddesindeki Bolivya Çokuluslu Yasama Meclisi için aday olacak kişilerin seçimlerden önce en az iki yıl aday olacağı bölgede ikamet zorunluluğu kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle Morales'in adaylığının geçersiz olduğunu belirtti.

TSE Başkanı Romero, Morales’in daha önce liderliğini yaptığı Sosyalizm Hareketi Partisi’nden Morales ile Arjantin’e sığınan eski Dışişleri Bakanı Diego Pary’nin de aynı gerekçeyle senatör adaylığının geçerli olmadığını söyledi.

“KARAR DEMOKRASİYE DARBEDİR"

Bolivya’nın eski Devlet Başkanı Morales, adaylığının kabul edilmemesine ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Yüksek Seçim Mahkemesi’nin kararı demokrasiye bir darbedir. TSE üyeleri, (aday olmak için) bütün şartları yerine getirdiğimi biliyorlar. Asıl amaç MAS’a engel olmaktır.” ifadelerini kullandı.

MAS'ın genel seçimlerdeki Devlet Başkanı Adayı Luis Arce de Morales'in adaylığının kabul edilmemesine ilişkin, Twitter hesabından, "TSE'nin, Morales ve Pary'nin adaylığını kabul etmediği politik kararı, Bolivya'da özgür demokratik ve adil seçimler için bir garanti olmadığının kanıtıdır. Bu eylemi kınıyoruz." açıklamasında bulundu.

Bolivya'da 20 Ekim'de düzenlenen ve Morales'in istifa etmesiyle iptal edilen seçimlerin ardından, yeni genel seçimler 3 Mayıs'ta gerçekleştirilecek.

Morales’in adaylığı Bolivya’da tartışmalara neden olmuş, şubat ayının başında Morales’in adaylık işlemlerini yapması için vekalet verdiği avukatı Patricia Hermosa gözaltına alınmıştı. Ülkedeki sağ görüşlü siyasetçiler ise Morales’in adaylığının kabul edilmemesi için TSE’ye şikayette bulunmuştu.

BOLİVYA'DAKİ KRİZ

Bolivya'da 20 Ekim'deki tartışmalı seçimleri ilk turda kazanan Evo Morales, hile iddialarıyla sokaklara çıkan muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen protestoları, polisin isyanı ve ordunun çağrısının ardından 10 Kasım'da istifa etmiş ve siyasi sığınma sağlayan Meksika'ya gitmişti.

Bolivya Çok Uluslu Yasama Meclisinin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı muhalif Jeanine Anez'in devlet başkanlığı görevine getirildiği ülkede, çoğunluğu yerlilerden oluşan Anez karşıtları, günler süren protestolar düzenlemişti.

Güvenlik güçlerinin protestoculara müdahalesi sırasında 30'dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Morales, siyasi sığınma amacıyla 12 Aralık 2019'da Meksika'dan Arjantin'e geçmişti.

"Bolivya’da Evo Morales’in adaylığı geçersiz sayıldı" haberi, 21 Şubat 2020 tarihinde yazılmıştır. Dünya kategorisi altında bulunan Bolivya’da Evo Morales’in adaylığı geçersiz sayıldı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bolivya’da Evo Morales’in adaylığı geçersiz sayıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  2. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  3. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  4. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  5. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  6. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  7. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  8. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  9. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  10. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  11. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  12. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  13. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  14. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
  15. 20:58 Kendini En Çok Beğenen 3 Burç Belli Oldu! İşte En Kibirli Burçlar!
  16. 20:57 UAD, İsrail'e karşı açılan soykırım davasında yeni önlemler aldı
  17. 20:52 ABD: "İsrail'in Refah'a saldırmasını görüşmeler olmadan beklemiyoruz"
  18. 20:52 Erbakan AKP'ye 3 koşul sundu: "Yapılırsa seçimlerden çekilmeye hazırız"
  19. 20:52 Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştiriler: "Parti İhanete Uğradı"
  20. 20:51 İmamoğlu, Erdoğan'a yönelik "haddini bilecek" diyerek seslendi: "O iş bitti kardeş"
Dünya Haberleri