Bolivya'daki darbe teşebbüsü başarısız oldu

Bolivya'daki darbe teşebbüsü başarısız oldu

Bolivya'daki darbe teşebbüsü başarısız oldu Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce'nin halkı meydanlara çağırması ve yeni askeri liderler atamasının ardından zırhlı araçlar ve askeri birlikler geri çekilmeye başladı.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce'nin halkı meydanlara çağırması ve yeni askeri liderler atamasının ardından zırhlı araçlar ve askeri birlikler geri çekilmeye başladı.

Arce'nin çağrısının ardından binlerce kişi, Bolivya bayraklarıyla donanmış bir şekilde Hükümet Sarayı'nın önündeki Plaza Murillo Meydanı'nda toplandı.

Arce, zırhlı araçlar ve askeri birliklerin meydandan çekilmesinin ardından başarısız olan darbe girişimi sonrasında Hükümet Sarayı önünde toplanan kalabalığa hitap etti. Arce, "Bolivya halkına çok teşekkürler. Yaşasın demokrasi!" şeklinde konuştu.

Kalabalığa seslenen Devlet Başkanı Yardımcısı David Choquehuanca ise "Bolivya halkı, bir daha asla darbelere izin vermeyecek," dedi.

DARBECİ GENERALLE YÜZ YÜZE TARTIŞTI

Darbe girişiminin en çarpıcı anı, Bolivya Devlet Başkanı Arce'nin darbe girişimini yöneten General Juan José Ziga ile sarayın koridorlarında yaptığı tartışma oldu.

Bolivya televizyonu tarafından yayınlanan görüntülerde Arce, General Juan José Ziga ile tartışırken görüldü. Arce'nin generala yönelik olarak, "Ben senin başkomutanınım. Seni, askerlerini geri çekmen konusunda emrediyorum. Bu itaatsizliğe izin vermeyeceğim" dediği duyuldu.

LATİN AMERİKALI LİDERLERDEN DARBE TEŞEBBÜSÜNE KINAMA

Latin Amerika liderleri, Bolivya'daki darbe girişimi sırasında demokrasiyi destekleyen ve darbe girişimini kınayan açıklamalar yayınladılar.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Bolivya halkını "Demokrasiyi, anayasalarını ve devlet başkanlarını savunmaya" çağırdı. Maduro, "Faşizme hayır! Darbeciliğe hayır! 21. yüzyılda nasıl darbe yapabilirler?" şeklinde konuştu.

Luis Alberto Lacalle Pou, Bolivya'da demokrasi ve anayasal düzeni tehdit eden olayları kınadı. Paraguay Devlet Başkanı Santiago Pena, askeri birliklerin "olağanüstü hareketliliğini" eleştirdi.

Brezilya hükümeti, Bolivya'daki krizi ele almak üzere acil bir toplantı düzenledi. Luiz Inácio Lula da Silva, gazetecilere yaptığı açıklamada "Latin Amerika'da demokrasinin hakim olmasını diliyorum. Darbeler hiçbir zaman başarılı olmamıştır" dedi.

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, ülkesinin Bolivya'daki büyükelçiliğine sığınacak olan herkese kapılarını açtı. Petro, "Kolombiya ile diktatörlük arasında diplomatik ilişki olmayacak" dedi.

Şili Devlet Başkanı Gabriel Poric, Bolivya'da askeri güç kullanımının kabul edilemez olduğunu belirtti. Poric, darbe girişimini kınadığını ve Bolivya Devlet Başkanı Arce'ye destek verdiklerini ifade etti.

"Bolivya'daki darbe teşebbüsü başarısız oldu" haberi, 27 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 27 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Bolivya'daki darbe teşebbüsü başarısız oldu haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bolivya'daki darbe teşebbüsü başarısız oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:İHA

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:01 Kuşadası yangınının kara bulutları Muğla’yı saran dumanlar bulutları sardı
  2. 21:52 Kuşadası’nda yangına yakın yerleşim alanlarındaki evler tahliye edilmeye başlandı
  3. 21:48 Yusuf Erdoğan Konyaspor’da forma giyecek
  4. 21:44 Değerinden Ucuza Kirada Oturanlara Kötü Haber: Tek Celsede Tahliye Kararı Verildi, Emsal Olacak!
  5. 21:38 Elektrik Fiyatlarındaki Artış Enflasyonu Yükseltecek! Ünlü Ekonomist Uyardı!
  6. 21:32 Kuşadası yangınının kara bulutları Muğla’ya ulaşmış oldu. Son dakika!
  7. 21:29 Antalya’da dalgalara kapılan şahıs hayatını kaybetmiş oldu
  8. 21:25 Jose Mourinho asker gibi dizmiş oldu
  9. 21:12 Bursa’da orman yangını çıktı
  10. 20:22 Endonezya'da Aynı Gün İçinde İki Kez Patlayan Yanardağ, Çevreye Korku Saldı!
  11. 20:20 Fenerbahçe'den Süper Lig'i etkileyecek büyük transfer atağı!
  12. 20:20 Fenerbahçe'nin yeni transfer hedefi büyük ses getiriyor: O futbolcu için nabız yokluyorlar
  13. 20:15 Abd'de Korkunç İddia: Evlat Edindikleri 5 Siyah Çocuğu Ahıra Kitleyip 'köle Olarak Çalıştırdılar'!
  14. 19:57 Rusya’nın Savaş Stratejisi: Her Gün Bin Asker Ölüme Gönderiliyor
  15. 19:51 SGK uzmanı uyardı: Temmuzda asgari ücrete zam yapılmazsa kıyamet kopacak!
  16. 19:46 Endonezya'daki Lewotobi Laki-Laki Yanardağı'nda Şiddetli Patlamalar Meydana Geldi
  17. 19:40 Nepal’de Muson Yağmurları Heyelanlara Yol Açtı: 9 Kişi Hayatını Kaybetti
  18. 19:28 Karaman’da çıkan orman yangını kontrol altına alınmış oldu
  19. 19:22 Haziran'ın son gününde İzmir'de hava nasıl? İşte 30 Haziran 2024 İzmir hava durumu
  20. 18:46 Dursun Özbek’e ait otelde yangın paniği yaşandı
Gündem Haberleri