Boykot çağrılarına maruz karşı karşıya kalan İsrail'den Eurovision hamlesi!

Boykot çağrılarına maruz karşı karşıya kalan İsrail'den Eurovision hamlesi!

Boykot çağrılarına maruz karşı karşıya kalan... İsrail'in Eurovision'daki temsilinin tartışmalara yol açtığı bir dönemde, ülke sanatçısının performansıyla nasıl bir tepki alacak? Eurovision'a 46. kez katılan İsrail, Gazze'deki olaylar nedeniyle boykot çağrılarına maruz kalırken, Avrupa Yayın Birliği nasıl bir duruş sergileyecek?

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması için temsilcisini belirledikten sonra, Danimarka, Norveç, İsveç, Birleşik Krallık ve İzlanda'dan sanatçıların boykot çağrılarıyla karşı karşıya kaldı. Ülke, bu hafta temsilcisini duyurmasının ardından artan boykot talepleriyle gündeme geldi.

20 yaşındaki Eden Golan, televizyonda seslendirdiği Aerosmith'in "I Don't Want to Miss a Thing" şarkısıyla tanınmış ve ülkesi için performans sergilemek üzere seçilmişti.

Politik bir içeriğe sahip olan performansında, Golan şarkıyı, 7 Ekim'deki saldırıların ardından Hamas tarafından rehin alınan İsraillilere ithaf etti.

İsrail doğumlu ancak Rusya'da büyüyen Golan, ülkesinin 46. katılımı için sahne alacak. Eurovision'a 1973'te dahil edilen İsrail, yarışmaya Avrupa dışından katılan ilk ülke olmuştu.

Ancak Filistin'deki insani krizin devam ettiği bir dönemde, organizatörler İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonları nedeniyle ülkenin yarışmadan çıkarılması çağrılarıyla karşı karşıya kaldı. Geçen ay, İzlanda Besteciler ve Söz Yazarları Derneği, İsrail'in "neşe ve iyimserliğin nitelediği" bir etkinliğe katılmasının askeri faaliyetleriyle bağdaşmayacağını belirterek İsrail'in yarışmadan uzaklaştırılması çağrısında bulunmuştu.

İsrail'in diskalifiye edilmemesi halinde kendi ülkelerinin yarışmaya katılmayacaklarını belirten dernek, bu yönde bir imza kampanyası başlatarak 10 binden fazla imza toplamıştı.

İzlanda bu kınamalarda yalnız değil. İsveç, Finlandiya ve Danimarka'dan müzisyenler de benzer şekilde İsrail'i yarışmadan çıkarılması yönünde çağrılar yapmıştı.

Finlandiya'da, müzik sektöründen 1400'den fazla profesyonel isim, İsrail'in men edilmesi için açılan imza kampanyasına katılarak Ukrayna'nın istilasının ardından Rusya'nın yarışmadan çıkarılmasını talep eden ilk ülkelerden biri olan Finlandiya'nın ulusal yayıncısını çifte standart uygulamakla suçlamıştı.

2022'de Ukrayna'daki askeri faaliyetlerin ardından Rusya'nın yarışmaya katılması, uzaklaştırılmasını talep eden birçok ülkenin eleştirilerinin ardından yasaklanmıştı. Rusya çıktıktan sonra yarışmaya geri dönmedi.

Danimarkalı ve Norveçli müzisyenler de benzer mektuplar kaleme alırken, İsveçli sanatçılar, İsrail'i savaş suçlarıyla itham eden bir açık mektubu imzalamıştı.

Yarışmayı düzenleyen Avrupa Yayın Birliği (AYB) ise çağrıları şu şekilde yanıtlamıştı:

"Eurovision Şarkı Yarışması, Avrupa ve Ortadoğu'daki kamu yayıncılarının yarışmasıdır (hükümetlerin değil) ve İsrail'in kamu yayıncısı 50 yıldır yarışmaya katılıyor.

Eurovision Şarkı Yarışması, dünya çapındaki izleyicileri müzik aracılığıyla birleştiren, siyasi olmayan bir etkinlik olmaya devam ediyor."

The New York Times'a konuşan Avrupa Yayın Birliği Genel Direktörü Noel Curran ise Ukrayna ve Gazze'deki durumların "farklı" olduğunu ısrarla belirtmişti:

"Savaşlar ve çatışmalar arasında karşılaştırma yapmak karmaşık ve zor bir şey ve siyasi olmayan bir medya kuruluşu olarak bunu yapmak bize düşmez."

Daily Telegraph'a konuşan İsrailli bir yetkili de boykot çağrılarıyla gerekçelerinin "saçma" olduğunu söyleyerek Olly Alexander gibi imzacıları "İsrail karşıtı yanlılıkla" suçlamıştı.

The Independent yorum için Eden Golan'ın ekibiyle temasa geçse de henüz yanıt alamadı.

Eurovision Şarkı Yarışması bu yıl mayısta İsveç'in Malmö kentinde düzenlenecek.

 

"Boykot çağrılarına maruz karşı karşıya kalan İsrail'den Eurovision hamlesi!" haberi, 10 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 10 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Boykot çağrılarına maruz karşı karşıya kalan İsrail'den Eurovision hamlesi! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Boykot çağrılarına maruz karşı karşıya kalan İsrail'den Eurovision hamlesi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:23 Müsavat Dervişoğlu İYİ Parti’nin genel başkanı seçildi
  2. 20:07 Ferrari'nin son modeli, F167, birkaç gün içinde yollara çıkacak!
  3. 20:00 İslam Kalkınma Bankası, Türkiye'ye 120 milyon avro finansal destek sağlayacak
  4. 19:53 Ünlü ekonomist, gram altın için '3333' uyarısında bulundu!
  5. 19:37 Buse Naz Çakıroğlu, Avrupa şampiyonu oldu!
  6. 18:55 Bakan Şimşek'in açıklaması altın piyasasını etkileyecek: İslam Memiş, "Ucuz altın geliyor" dedi
  7. 18:52 Muslu Belediyespor, şampiyonluk hedefinde!
  8. 18:42 Samet Aybaba'dan Sergen Yalçın ve transfer açıklaması geldi! Son dakika!
  9. 18:12 Sivassporlu Rey Manaj gol sayısını 22’ye yükselterek, rekor kırdı!
  10. 18:04 Kadir İnanır'ın yaşamını meğer o detay kurtarmış!
  11. 17:55 Dev şirket 269.065.476 TL'lik sermaye artışı için adım attı
  12. 17:55 SGK uzmanı emekli maaşlarında yüksek artışa yönelik şaşırtıcı açıklamalar yaptı
  13. 17:55 Tekstil devi, iflasını resmen duyurdu
  14. 17:54 Apple'dan Beklenen Duyuru Gerçekleşti: Yeni iPad O Tarihte Raflarda!
  15. 17:54 Mutfakların Efsanevi İsmi Sonsuza Uğurlandı: Ünlü İş İnsanı Hayatını Kaybetti
  16. 17:52 Başkan Dursun Özbek açıkladı! İşte Galatasaray'ın o dev gelir kaynağı!
  17. 17:39 Iraklı ünlü TikTok fenomeni öldürüldü! Son dakika!
  18. 17:02 İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti
  19. 16:59 İspanyol sanatçılar ve aydınlar Filistin'e destek için Madrid'de bir araya geldi
  20. 16:32 Beşiktaş taraftarı, derbi için Ülker Stadyumu’nda
Dünya Haberleri