'Bozuk para'da dolar etkisi: 50 kuruşun maliyeti 80 kuruş oldu
'Bozuk para'da dolar etkisi: 50 kuruşun mali... CHP’li Özkan Yalım’ın çalışmasına göre madeni para basımında kullanılan maden maliyetleri de rekor kıran dövizle birlikte fırladı. Öyle ki piyasada en çok kullanılan 50 kuruşun maliyeti dahi 80 kuruş oldu.
Paralardaki maden değerlerinden yola çıkarak geçen ay yapılan hesaplamada, 1 kuruşun basımında 26 kuruşluk maden kullanıldığını saptadı. Yani 1 kuruş basmak için Merkez Bankası, 26 kuruşluk bakır ve nikel madeni alıyordu. Doların 11 TL'yi aşmasından 50 kuruşun maliyeti 80 kuruşa yükseldi.
İşte geçen ay dolar 11 TL'ye yükselmeden önce yapılan araştırma
5, 10, 25, 50 kuruşluklar ve 1 TL’lik madeni paralarda ise bakır ve nikele ek olarak çinko da kullanılıyor. Hesaplamaya göre 5 kuruşun maden maliyeti 28 kuruşa, 10 kuruşun maliyeti 31 kuruşa, 25 kuruşun maliyeti 39 kuruşa ve 50 kuruşun maliyeti de 66 kuruşa yükselmiş durumda.
1 TL’nin maden maliyeti ise 79 kuruş olarak hesaplanmış.
Cumhuriyet’ten Sertaç Eş’in haberine göre; tüm araştırmalarına karşın 1 ve 5 kuruş bulmakta zorlandıklarını dile getiren Yalım, şöyle konuştu:
“Madeni paraları eritip içindeki madenleri ayrıştırarak satmak kârlı hale geldi. Bu yüzden Merkez Bankası hükümetin izlediği yanlış politikalar nedeniyle madeni para basımında zarar ediyor. Madeni paraları toplayan hurdacılar da kâra geçiyor. Kuruşları toplayıp erittikleri için piyasada yeterince kuruş bulunmuyor. Ayrıca maden kendiliğinden para olmuyor. Bunun için kurulmuş Darphane var. Orada çalışanlar var, harcanan enerji, personel ve diğer giderler var.”
"'Bozuk para'da dolar etkisi: 50 kuruşun maliyeti 80 kuruş oldu" haberi, 25 Ekim 2021 tarihinde yazılmıştır. 20 Kasım 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan 'Bozuk para'da dolar etkisi: 50 kuruşun maliyeti 80 kuruş oldu haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Bozuk para'da dolar etkisi: 50 kuruşun maliyeti 80 kuruş oldu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 26 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.