Bu belirtiler varsa dikkat! Covid aşısının iki yeni yan etkisi tanımlandı

Bu belirtiler varsa dikkat! Covid aşısının iki yeni yan etkisi tanımlandı

Bu belirtiler varsa dikkat! Covid aşısının i... 99 milyondan fazla kişiyi kapsayan küresel bir araştırma, Covid-19 aşılarının çok ender ancak zararlı olan iki yeni yan etkisini tanımladı. Bu bulgu, aşılanmış bireylerin sağlık durumlarının daha dikkatli bir şekilde takip edilmesine olanak tanıyan önemli bir ilerleme sağladı.

Auckland Üniversitesi'nin himayesinde gerçekleştirilen Küresel Aşı Veri Ağı (GVDN) adlı uluslararası işbirliğine katılan araştırmacılar, Covid-19 aşısı sonrasında hastaların daha yüksek bir risk altında olup olmadığını belirlemek için nörolojik, hematolojik ve kardiyovasküler dahil olmak üzere 13 farklı tıbbi durumu inceledi.

Araştırmada, milyonlarca Covid-19 aşısı olan bireyin gizlilik korunarak sağlık verileri incelendi ve aşının ardından belirli bir süre içinde sağlık durumunda artış olup olmadığı öncesine göre karşılaştırıldı.

KALP İLTİHAPLANMASI VE PIHTI BELİRTİLERİ

Araştırmacılar, mRNA aşılarının ardından miyokardit ve perikardit gibi kalp iltihabı hastalıklarının bazı hastalarda geliştiğini, viral vektör aşıları sonrasında ise kas güçsüzlüğüne neden olan Guillain-Barré sendromu ve beyinde kan pıhtılaşması gibi rahatsızlıkların bazılarında artış olduğunu belirledi.

Ayrıca, viral vektör aşılarını takiben omurilikte iltihaplanma (transvers miyelit) görüldüğünü ve bazı kişilerde hem viral vektör hem de mRNA aşıları sonrasında beyin ve omurilikte iltihaplanma ve şişme belirtileri olan akut dissemine ensefalomiyelit olarak bilinen bir durum tespit edildi.

Bilim insanları, Kovid-19 aşısından sonra miyokardit, perikardit, Guillain-Barré sendromu ve serebral venöz sinüs trombozu gibi önceden belirlenmiş risklerin doğrulandığını belirtirken, esas koronavirüs enfeksiyonundan sonra nörolojik bir rahatsızlık geçirme riskinin, aşı sonrası riske kıyasla ortalama 617 kat daha yüksek olduğunu vurguladı. Bu durum, aşı olmanın faydalarının risklerden önemli ölçüde ağır bastığını gösteriyor. Araştırmacılar, daha fazla çalışma gerektiren diğer potansiyel risk sinyallerinin de belirlendiğini ekledi.

Çalışmanın ortak yazarı Kristina Faksová yaptığı açıklamada, "Bu çalışmadaki popülasyonun büyüklüğü, nadir görülen potansiyel aşı sinyallerinin tespit edilme olasılığını arttırdı. Tek bir düzce merkez ya da bölgenin çok nadir sinyalleri tespit etmek için yeterince büyük bir popülasyona sahip olması pek mümkün değil," dedi.

Araştırmacılar, Kovid-19 aşılarının mevcut anlayışını geliştirmek ve büyük verileri kullanarak güvenilirliğini daha iyi anlamak için daha fazla çalışma yürütüyor.

Çalışmanın bir diğer yazarı Helen Petousis-Harris, "Veri panellerini kamuya açık hale getirerek, daha fazla şeffaflığı, sağlık sektörü ve kamuoyuyla daha kuvvetli iletişimi destekleyebiliyoruz," dedi.

Bilim insanları, Kovid-19 aşısından sonra görülen nadir sinyalleri tespit etmiş olsalar da, bu bulguların ilişkilerini doğrulamak ve klinik önemini değerlendirmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor.

"Bu belirtiler varsa dikkat! Covid aşısının iki yeni yan etkisi tanımlandı" haberi, 23 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 23 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Bu belirtiler varsa dikkat! Covid aşısının iki yeni yan etkisi tanımlandı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bu belirtiler varsa dikkat! Covid aşısının iki yeni yan etkisi tanımlandı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:15 Sinan Engin'den Galatasaray'a Sert Uyarı: "Ölüm Kalım Maçı Bekliyor!"
  2. 13:14 Lohusa Sendromu Uyarısı: Bu Belirtileri Görüyorsanız Dikkatli Olun!
  3. 12:44 Filistin lideri Abbas açıkladı: İsrail'i durduracak tek ülke ABD
  4. 12:43 TBMM'de anayasa mesaisi başlıyor: Numan Kurtulmuş siyasi partileri ziyaret edecek
  5. 12:39 Ümit Özat'ın Ali Koç'a göndermesi: Fenerbahçe şampiyon olamıyorsa senin yüzünden Ali Koç!
  6. 12:38 Hasan Arat'ın Musrati transferi hakkında sert sözler: Çöp tenekesi
  7. 12:32 İsmail Kartal eleştiri konusu oldu: 'şu Allah'ın cezası Krunic'i oynatmaması lazım'
  8. 12:29 Akıllara durgunluk veren olay yaşandı: Kayıp kedi kargo paketiyle bin kilometre yol gitmiş
  9. 12:26 Kayıp ekonomist ile ilgili yeni gelişme! DNA'lar eşleşti
  10. 12:24 Dev derbide kazanan belli oldu! Kanarya şampiyonluk yarışına tutundu
  11. 12:17 Özgür Özel açıkladı: İsraf ve tasarruf genelgesi yayınlayacağız
  12. 12:16 Polis memuru mesai arkadaşlarına kurşun yağdırdı! 2 polis şehit oldu
  13. 12:13 İYİ Parti'de kazanan belirlendi: Yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu
  14. 12:10 İsrail'de sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi: Refah'a saldırı olmazsa hükümeti düşürürüz
  15. 12:07 Meteoroloji'den yurt genelinde alarm! Kuvvetli yağış ve fırtına geliyor
  16. 12:04 Brezilya'da yine 'Eylem Tok' vakası: Katil oğlunu olay yerinden annesi kaçırdı
  17. 12:00 Filistinlilerden ABD'li öğrencilere teşekkür mesajı: Kaldıkları çadırlara yazdılar
  18. 11:57 İsrail'de Netanyahu öfkesi devam ediyor: On binler yine sokağa indi
  19. 11:55 Maaşlar ilk üç ayda bitti: Emekli ve asgari ücretli enflasyona yenildi
  20. 11:54 İsrail Başbakanı Netanyahu'yu tutuklanma endişesi sardı! Görüşmeler düzenleniyor
Sağlık Haberleri