Bu dava, cumhuriyet davası!

Bu dava, cumhuriyet davası!

Bu dava, cumhuriyet davası! Cumhuriyet Gazetesi’nin yönetici, yazar ve çalışanlarının FETÖ, PKK ve DHKP-C gibi yasadışı örgütlerle bağlantılı olduğu ve bu örgütlerin propagandasını yaptığı iddiasıyla açılan 17 sanıklı davanın ilk duruşması...

Cumhuriyet Gazetesi’nin yönetici, yazar ve çalışanlarının FETÖ, PKK ve DHKP-C gibi yasadışı örgütlerle bağlantılı olduğu ve bu örgütlerin propagandasını yaptığı iddiasıyla açılan 17 sanıklı davanın ilk duruşması bügün görülüyor. Davanın ilk gününün, İkinci Meşrutiyet’in ilan edildiği ve resmi sansürün kaldırılması nedeniyle gazeteciler tarafından 1908 yılından bugüne Basın Bayramı olarak kutlanan 24 Temmuz’a getirilmesi ise dikkat çekiyor.

Çağlayan’daki Adalet Sarayı’nda görülen davada Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başka Orhan Erinç, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Mehmet Orhan Erinç ve Önder Çelik, Ahmet Şık, Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener, Günseli Özaltay, Bülent Utku, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Çetinkaya yargılanıyor.

Gazeteye yapılan suçlamanın esasını, Can Dündar’ın Genel Yayın Yönetmeni olmasıyla birlikte “Atatürkçü yazarların tasfiye edildiği'', “Yayın politikasında radikal değişikliklere gidildiği'' ve “FETÖ, PKK ve DHKP-C terör örgütlerinin propagandasının yapıldığı'' oluşturuyor.  

DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMALAR
Duruşma başlamadan önce milletvekililleri, demokratik kitle örgütleri ve sanıkların meslektaşları açıklamalarda bulundu

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Bu iddianamenin için aynen bu balon gibi bomboştur" diyerek elinde bulunan balonu patlattı.

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, adliye önünde yaptığı açıklamada "Burada hukukçu meslektaşlarım ve gazeteciler, sadece mesleklerini yaptıkları için ve Cumhuriyet gazetesinde çalıştıkları için tutuklular. İktidara göre muhalif herkes terörist. Tek terörist olmayan kendileri" diye konuştu.

Soyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran da yaptığı açıklamada meslektaşlarımıza destek verdi. Konuşmasında düşünce ve haber alma özgürlüğüne vurgu yapan Oran, "Birleşe birleşe direne direne kazanacağız. Bu ülkede demokrasiyi ve adaleti mutlaka egemen kılacağız." dedi.

CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, “Gazetecilerin serbest bırakılmasını istiyoruz. Kurulan mahkeme muhaliflerin yargılandığı bir davaya dönüşmüştür. Cumhuriyet Gazetesi her zaman bedel ödemiştir. Tüm gazetecilerin özgürlüğe kavuşmasını diliyorum'' dedi.

Birleşik Haziran Hareketi İstanbul İl Sekretarya Üyesi Deniz Demirdöğen de sanıkların gerçekleri yazdıkları için tutuklu olduklarını belirtti. Demirdöğen, “Bugün yapılacak yargılamanın bir hukuki yargılama olmayacağını biliyoruz. Ülkemiz çok karanlık bir dönemden geçiyor. Bu rejim gerçekleri yazan herkesi cezalandırmak istiyor. Cumhuriyet yazarları gerçekleri yazdıkları için bugün içerideler. Buradan bir kere daha söylüyoruz. Gerçekler yargılanamaz'' dedi.

Dışarıdaki Gazeteciler adına yapılan basın açıklamasında ise tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması talep edilerek, "Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet" ifadelerine yer verildi.

Cumhuriyet Davası Koordinasyonu tarafından yapılan açıklamda, 5 gün boyuncu Çağlayan Adliyesi önünde nöbet tutulacağı belirtildi.

"Bu dava, cumhuriyet davası!" haberi, 24 Temmuz 2017 tarihinde yazılmıştır. 24 Temmuz 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Bu dava, cumhuriyet davası! haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bu dava, cumhuriyet davası! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  2. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  3. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  4. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  5. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  6. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  7. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  8. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  9. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  10. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  11. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  12. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  13. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  14. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
  15. 14:35 Uraz Kaygılaroğlu Yeni Aşkıyla İlk Kez!
  16. 14:35 Kocaeli Sahillerinde Ölü Yunuslar Endişe Yaratıyor: Veteriner Hekimler Alarmda
  17. 14:31 Sulu Köftelerde Mükemmel Dengenin Sırları
  18. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  19. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  20. 14:20 Tarım Bakanı Müjdeyi Verdi: Bugün Üreticilere 363 Milyon Lira Değerinde Destek Dağıtılacak!
Otomotiv Haberleri