Bu 'evden ek gelir' tuzağına aman dikkat! Hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz

Bu 'evden ek gelir' tuzağına aman dikkat! Hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz

Bu 'evden ek gelir' tuzağına aman dikkat! Ha... 'Evde tütün sararak para kazanma' ilanlarına yanıt verenler, dolandırıcıların hedefi olmaktadır. Başlangıç ücreti ödeyenler, gönderdikleri parayı geri alamıyor ya da sardıkları paketlerin ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle mağdur duruma düşüyor.

Yasak olmasına rağmen internet üzerinde "Evde tütün sararak para kazanma" başlıklı ilanların artması dikkat çekiyor. Bu işi ek gelir için yapanlar, hapis cezası riskiyle karşı karşıya. Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, 2018 yılında gümrüklerde ele geçirilen tütün miktarı 33 bin 369 tonken, bu rakam 2024'ün ocak-ağustos döneminde 100 bin 393 tona ulaştı. Aynı dönemde Gümrük Muhafaza ekipleri, toplam değeri 247 milyon 880 bin 943 lira olan sigara, puro, tütün, sigara kağıdı ve fitrelerin kaçak yollarla ülkeye girişini engelledi.

evde-tutun-sarma-ilanlari-dolandirici-356763-98358.jpg

Türkiye'de 15 yaş üstü nüfusun yüzde 27,6'sının sigara kullanmasıyla birlikte, tütün dükkanlarında kıyılmış tütünün yanı sıra sigara kağıdı, filtre, tabaka ve nargile tütünü de satılıyor. Sigara tiryakileri, tütünü genellikle ellerinde sararak veya tek sarım yapabilen makinelerle içime hazır hale getiriyorlar.

Ancak, sarmalık kıyılmış tütünün makaron içerisine doldurulup veya yaprak sigara kağıdına sarılarak satılması yasak. Bu yasağa rağmen, birçok tütün dükkanında açık sigara satışı giderek yaygınlaşıyor. Genellikle dükkanlarda, kadınlar tarafından elle veya makineyle sarılan sigaralar, paket başı ücretle satışa sunuluyor.

evde-tutun-sarma-ilanlari-dolandirici-356762-98358.jpg

Kaçak tütünün satışa hazırlanmasında çalışan ve yaptıkları işin yasa dışı olduğunun farkında olmayan kadınlara yönelik ilanlar son dönemde arttı. Bu ilanlar, "Evde tütün sararak para kazanma" başlığıyla sosyal medyada yer alarak kadınları hedef alıyor. 

İlanlara başvuran kişiler, dolandırıcıların talep ettiği başlangıç ücretini gönderdikten sonra ya paralarını alamıyor ya da sardıkları sigaraların karşılığı ödenmeyerek mağdur ediliyor. Ayrıca bazı dolandırıcılar, küçük miktarlarda para transferi yapıldıktan sonra mağdurların kişisel bilgilerini edinip, bu bilgileri para aklama amacıyla kullanıyor.

evde-tutun-sarma-ilanlari-dolandirici-356761-98358.jpg

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, internet üzerinde tütün sarma ilanlarının arttığını belirterek, mağdurların ilk aşamada bir ücret ödemek üzere IBAN numarası aldığını ifade etti. Gündüz, bir süre sonra dolandırıcıların "cihazlarımızı gönderip, tütün sararak para kazanacaksınız" gibi yanıltıcı ifadelerle kişisel bilgileri elde ettiğini vurguladı.

Tütün sarma işinin bir suç olduğunu ve bu suça 3-5 yıl hapis cezası verilebileceğini belirten Gündüz, bu işte yer alarak hem suçlu duruma düşülmemesi gerektiğini hem de dolandırıcıların hedefi olmaktan kaçınılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, bu ilanların şikayet edilmesi gerektiğini vurguladı. Ek gelir amacıyla bu tür ilanlara yönelenlerin, "komşu yapıyor, kazanıyor" gibi yanlış bilgilere dayalı bir ilgi gösterdiğini ifade eden Gündüz, kaçak kıyılmış tütünün içime hazır hale getirilmesinin suç olduğunu da sözlerine ekledi.

"Bu 'evden ek gelir' tuzağına aman dikkat! Hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz" haberi, 07 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 07 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Bu 'evden ek gelir' tuzağına aman dikkat! Hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bu 'evden ek gelir' tuzağına aman dikkat! Hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 07 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:45 KHK Mağdurlarına Tazminat Hakkı Geldi! AYM'nin Kararı Büyük Ses Getirdi!
  2. 17:38 Fenerbahçe’ye Darbe! Saben Lee, Maccabi Tel Aviv’de!
  3. 17:31 Elektrik ve Doğal Gazda Fiyat Artışı Olacak mı?
  4. 17:27 Bakan Alparslan Bayraktar: "Elektrik ve doğalgaza üç ay zam yapılmayacak"
  5. 17:07 1500 Lira İçin Kan Döken Komşu:Akıl sağlığı raporu sonucu yeniden yargılanacak!
  6. 16:59 Uçuşlar Durdu: Büyük Havayolu Şirketi İflasını açıklamaya hazırlanıyor!
  7. 16:49 Korkunç Cinayet: Merve Acar'ın Ölümüne Neden Olanlar Cezalarını Aldı!
  8. 16:43 Dijital Dönüşümde Yeni Bir Hamle: Hepsiburada ve Huawei Cloud Ortaklığı!
  9. 16:38 Fico’dan Çarpıcı İddia: 'Ukrayna'nın NATO Üyeliği 3. Dünya Savaşı’nı Başlatır!
  10. 16:29 ABD'nin bugüne dek İsrail'e yaptığı toplam askeri yardım 251 milyar dolara ulaştı
  11. 15:30 İBB iş arayanlara ulaşım desteği yapıyor!
  12. 15:24 İkbal Uzuner'in babasının ifadesi ortaya çıktı: Telefonu açan erkek bunları söylemiş!
  13. 15:21 Real Madrid'te 5 sene sonra bir ilk!
  14. 15:19 TBMM 8 Ekim Salı günü İsrail gündemiyle toplanıyor!
  15. 15:15 Günde 10 dakikanızı ayırarak bağışıklığınızı güçlendirin!
  16. 14:58 Bir içki grubuna daha zam geldi!
  17. 14:57 Erdoğan açıkladı: "İsrail bir yıldır uyguladığı soykırımın bedelini ödeyecektir"
  18. 14:39 Uçak seyahatinde beklenmedik durum: +18 film her ekranda!
  19. 14:35 Otomotiv sektöründe Türkiye, yeni zirvelere koşuyor! 2024'teki ihracat rakamları dikkat çekici!
  20. 14:31 Discord kapanacak mı? Uraloğlu bu konular hakkında açıklama yaptı
Gündem Haberleri