Buğday Tarlalarını Tehdit Eden Yeni Tehlike: Pas Hastalığı Uyarısı!

Buğday Tarlalarını Tehdit Eden Yeni Tehlike: Pas Hastalığı Uyarısı!

Buğday Tarlalarını Tehdit Eden Yeni Tehlike:... Türkiye'nin önemli buğday üretim merkezlerinden Edirne ve Tekirdağ'da son günlerde artan sıcak hava ve rutubet, buğday tarlalarında pas hastalığı riskini tetikledi. Uzmanlar, hastalığın yayılmasını önlemek için üreticilere ikazlarda bulundu.

TRAKYA'DA BUĞDAY TARLALARINI PAS HASTALIĞI TEHLIKESI SARDI: ÖNLEM ÇAĞRISI!

Trakya Üniversitesi (TÜ) Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, buğdayda verim kaybına yol açan pas hastalığına karşı önleyici ilaç kullanılmasını önerdi.

Kaya, "Bu ilaçlamayla bitki 20-25 gün korumaya alınmalı" dedi.

Üreticilerin tarlalarını sık sık kontrol ederek, ziraat odalarıyla Tarım ve Orman Müdürlüklerinin uyarılarını dikkate almaları gerektiğini vurgulayan Kaya, hastalığın sıcak ve nemli ortamda ortaya çıktığını söyledi.

Kaya'nın açıklamaları şu şekilde:

"Buğdayda tam başaklanma dönemine girmek üzereyiz. Bölgemizde yağışlı bir dönemdeyiz ve yağışların devam etmesi bekleniyor. Bu anlamda pas hastalığına karşı koruyucu bir ilaçlama yapılması gerekiyor. Pas hastalığı bulaşmadan tarlalar ilaçlanmalı. Bu ilaçlamayla bitki 20-25 gün korumaya alınmalı. Verimi en önemli şekilde etkileyen bayrak yaprağının çıktığı dönemdeyiz. Bu yaprakları dane doldurma dönemine kadar ne kadar sağlıklı muhafaza edersek o kadar yüksek verim alacağız."

'İLAÇLAMA BAŞLAMALI'

Edirne Ziraat Odası da üreticilere, hastalığa karşı dikkatli olmaları çağrısı yaptı.

Odadan yapılan açıklamada, "İklim koşulları dikkate alınarak hastalığın seyri izlenmeli, hastalığın bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlamasına başlanmalıdır" denildi.

Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal da pas hastalığının verim ve kaliteyi olumsuz etkilediğini belirtti.

Şarköy, Malkara ve Muratlı ilçelerinde bazı tarlalarda pas hastalığının görüldüğünü dile getiren Öcal, "Tekirdağ genelinde çiftçilerimizin hububat ekili parsellerini dolaşarak pas hastalığını gözlemlemeleri ve hastalık durumuna göre uygun bitki koruma ürünlerini kullanmaları büyük önem arz etmektedir. Üreticilerimiz gerektiğinde sahada hastalık ve zararlı tarama faaliyetlerinde ekiplerimizden destek alabilirler" diye konuştu.

Üreticilerin hastalıklara karşı bilgilendirildiğini söyleyen Öcal, üreticilere mahsulü hastalıktan korumaları için sık ekimden kaçınmaları, yabancı otla mücadele etmeleri ve hastalıklara dayanıklı çeşitler tercih etmeleri önerisinde bulunmuş oldu.

'Pas hastalığı' nedir?

Pas, asalak mantarlara bağlı bir bitki hastalığıdır. Bu mantarlar, bazitli mantarlar büyük grubuna ve pas mantarları alt grubuna girerler. Pas terimi, bir mantarın, senenin değişik zamanlarındaki kabarcıklı ve değişikliğe uğramış yüzeylerinin durumunu (lezyon) belirtir. Bunlar mantarların etkin gelişme dönemi olan bahar ve yaz mevsiminde kükürt sarısı ya da turuncu (uredo dönemi) renktedirler.

 

"Buğday Tarlalarını Tehdit Eden Yeni Tehlike: Pas Hastalığı Uyarısı!" haberi, 21 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 21 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Buğday Tarlalarını Tehdit Eden Yeni Tehlike: Pas Hastalığı Uyarısı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Buğday Tarlalarını Tehdit Eden Yeni Tehlike: Pas Hastalığı Uyarısı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 06 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:32 Bağımlılık yapan tarif artık evinizde: İşte kahvaltıların kralı muhammara!
  2. 04:30 İçerik pazarlaması profesyonellerinin yeni odağı yapay zeka!
  3. 04:28 Ayrılık acısı da yapay zekayla silinecek
  4. 04:23 Yapay zeka tüm marifetlerini ortaya döktü: Kraliyet ailesi 30 yıl sonra böyle görünecek
  5. 04:20 Yurtta hava durumu nasıl?
  6. 04:18 Çayı böyle içenler bıraksın: Kansere neden olabilir!
  7. 04:15 İşte dünyanın en iyi yoğurtlu yiyecekleri!
  8. 04:12 Tuvaletinizi ne sıklıkla temizlemelisiniz?
  9. 04:10 Hemen bırakmanız gereken 5 zehirli sabah alışkanlığı!
  10. 04:09 Evde en ucuz saç boyalarından birine sahip olduğunuzu bilmiyor olabilirsiniz
  11. 04:07 Vücudunuzun susuz kaldığını gösteren basit bir belirtiler
  12. 04:06 Solmuş siyah kıyafetler nasıl düzeltilir?
  13. 04:03 Akraba korkusu olanlar dikkat: 'Hastalığınızın' bir adı var!
  14. 04:01 Dondurulmuş ekmek daha mı sağlıklıdır?
  15. 03:59 Bu sebeple Avrupalılar eve girerken ayakkabılarını çıkarmıyor!
  16. 03:58 Dünyanın en uzun şarkısı ne?
  17. 03:56 Oturma şekliniz kişiliğinizi yansıtıyor!
  18. 03:53 Cebinizden fazla para çıkmasını istemiyorsanız bu filmleri izlemeyin!
  19. 03:51 Akaryakıtta çifte indirim müjdesi: Bir gecede 3 lira birden düşecek!
  20. 03:50 6 Mayıs 2024 Günlük burç yorumu
Gündem Haberleri