Bülent Utku savunmasını yaptı: ...Heyetiniz kraldan çok kralcıdır

Bülent Utku savunmasını yaptı: ...Heyetiniz kraldan çok kralcıdır

Bülent Utku savunmasını yaptı: ...Heyetiniz ... Cumhuriyet gazetesi avukatlarından Bülent Utku, 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada yaptığı savunmada yasaya aykırı uygulamalarla Cumhuriyet'in suçlanamayacağını belirterek “Cumhuriyet gazetesinden bir örgüt çıkaramazsınız'...

Cumhuriyet gazetesi avukatlarından Bülent Utku, 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada yaptığı savunmada yasaya aykırı uygulamalarla Cumhuriyet'in suçlanamayacağını belirterek “Cumhuriyet gazetesinden bir örgüt çıkaramazsınız' dedi.

1992 yılından bu yana gazetemizin avukatlığını yapan Bülent Utku, savunmasının başında mahkeme heyetinin tensip zaptıyla iddianameyi kabul etmesi ve tutukluğun devamına karar vermesiyle tarafsızlığını yitirdiğini belirterek “Bu tensip zaptı ancak üç halde yazılabilir. İktidar, heyetinize ya baskı yapmaktadır ya baskı yapacağı yönünde kuşku vardır ya da heyetiniz kraldan çok kralcıdır'' dedi. Oda TV davasında Ahmet' Şık'ın avukatı olduğunu belirten Utku, “Karşımda Zekeriya Öz, Nihat Aşkın, Mehmet Ekinci, Fikret Seçen otururdu. Telefonlarıyla oynar, havalara bakarlardı. Ama davalarına hakimlerdi'' dedi.

Utku, HDP’li belediye eşbaşkanları ve vekillerin tutuklanması, açlık grevindeki Semih Özakça ile Nuriye Gülmen’in cezaevine konulması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Selahattin Demirtaş’ı “terörist'' ilan etmesi gibi hukuk ihlallerinden örnekler vererek “Zamanın koşullarının, ruhunun bizleri getirdiği nokta budur. Bu koşullara ve ruha karşı çıkıyorum. İnsanların cesaret hakkı vardır. Ben bu hakkımı sonuna kadar kullanacağım. Hukukçular ve gazeteciler için bu görevdir. Cesaret hakkını kullanmaktan çekinmesinler. Cumhuriyet, bu cesur olma hakkını kullanan gazetelerden biridir'' dedi.

Utku, yılbaşı gecesi Reina'da katliam gerçekleştiren IŞİD militanı Abdulkadir Masharipov'un o gece ilk hedefinin Cumhuriyet olduğunu anımsatarak “Cumhuriyet’i geçmişte kimler hedef aldıysa bugün hedef alanlar aynı zihniyet dünyasının değişik versiyonlarına sahip olanlardır. Cumhuriyet Gazetesini kendileri gibi düşünmediği, kendi karanlık düşünce ve icraatlarını deşifre ettiği, bunlarla mücadele ettiği için kin besleyenlerdir. Cumhuriyet’in yöneticileriyle bazı yazarlarını aynı anda gözaltına alıp tutuklayarak siyasal operasyonla susturmak isteyen siyasal irade, aklını başına alarak IŞİD ile düştüğü aynı çizgiden bir an önce kurtulmalıdır'' dedi.

Utku, soruşturmayı yürüten savcı Murat İnam’ın FETÖ davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemi ile yargılanmasından ötürü iradesinin ipotek altında olması nedeniyle seçildiğini söyledi.

Utku, Silivri Cezaevinde koğuşa konmalarından önce hangi örgütten tutuklandıklarının sorulduğunu belirterek, “FETÖ ve PKK dedim. İnfaz koruma memurları, 'olmaz' dediler. İnanmaları için, gözaltı işlemi sırasında bana verilen tutanağı gösterdim. FETÖ’yü seçip, yazdılar. Sorun böylece çözüldü'' dedi.

Utku, şöyle devam etti:

“CHP Milletvekili Mustafa Balbay’ın tutuklanmamıza delil gösterilen bir tweeti var. İddianameye göre ise Can Dündar'ın genel yayın yönetmeliğine gelmesinden sonra gazetenin yayın politikasının radikal biçimde değişmiş. Bu atama kararında Mustafa Balbay’ın imzası var. Savcı sanırım, gazeteyi terör örgütlerinin amacına hizmet eden genel yayın yönetmenini seçen kişi ile gazeteyi Fetöcü’lük ve Kürtçülükle suçlayan kişinin Mustafa Balbay olduğunu atlamış, unutmuş olmalı ki böyle bu tweeti delil olarak kabul edebilmiş, ileri sürebilmiş. Balbay'ın Silivri'de ziyarete geldi. Görünce 'seninle görüşmeyeceğim' diyerek geri döndüm.

Bylock kullanıcısı ve FETÖ şüphelisi kişilerle iletişim kaydının nasılını ve nedenini belgeleriyle açıklayabilirim ama bunu yapmayacağım. Bu tür iletişimlerin delil olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Böyle bir yola girilmesi vahimdir. Ceza hukukunun temel ilkelerini alt üst edicidir. Böyle bir yola girilmesi, milyonlarca kişinin suçlanabilmesinin kapısının açılmasına izin verir.

MASAK Raporu’nda yaklaşık 11 sene önce HDP milletvekili Erol Dora'nın yanında sigortalı olarak 1 yıl çalışmam suç unsuru olarak yer almış. Bu yaklaşımları delil, ekonomik bağlantı olarak ileri sürebilenlerin hukukla hiçbir ilgisi yoktur. Bu nedenle sadece 'insaf' diyebiliyorum.

Savcı, Fethullah Gülen’in kitaplarını okuyup okumadığını, haberlerini takip edip etmediğimi sordu. Gülen’in sosyal medyada, televizyonlarda, ne dediği anlaşılamayan, salya sümük ağlayan hallerini gördüm. Kitaplarını okumadım. Okusaydım da beni kandıramazdı kimileri gibi. Çünkü genelde kanmak isteyen, kanmaya açık olanlar kandırılır. Gülen’in kitaplarını okumadım ama Cumhuriyet’e ve yazarlarına açtığı çok sayıda davasının, şikayetinin dilekçelerini, açılan davaların iddianamelerini okudum.

Utku, bu operasyonu düzenleyenlerin hukuk birikim ve pratikleri ve yaşam pratiklerinin kendisinin darbecilik ve darbecilere yardım etmekle suçlamayacağına vurgu yaparak, “12 Eylül darbecilerine karşı ilk çıkış olan Aziz Nesin’in öncülüğünde hazırlanan Aydınlar Dilekçesi’ne bakarsanız imzamı görürsünüz. Bundan yıllar sonra 27 Nisan Muhtırası’na karşı düzenlenen bildiriye baktığınızda da öyle. Yaşamım darbeye, darbecilere, karşı mücadele ile doludur.

"Kimse de endişe etmesin, bu dönem geçicidir. Demokrasi, insan hakları, hukuk devleti değerleri yükselmek, yerli yerine oturmak zorundadır. Çünkü bu değerler hem yerel hem evrenseldir. İnsanlık ailesinin bugüne kadar verdiği mücadelenin, kanla, canla verilen mücadelenin sonucudur. İnsanlığın büyük mücadeleler sonucu edindikleri kazanımların bertaraf edilmesine, ortadan kaldırılmasına kimsenin gücü yetmez. Türkiye’mizde de gelecek insan hakları, hukuk devleti, demokrasiden yana olanlarındır. Tarih bu yöne önünde sonunda hep akar. Kimse bu akışı durdurduğunu, duraksattığını, durdurabileceğini sanmasın.''

'Cumhuriyet gazetesinden bir örgüt çıkaramazsınız.' diyen Utku, “Örgüt arıyorsanız dosyaya bakın, orada rahatlıkla bulabilirsiniz. Yasaya-hukuka aykırı uygulamalarla Cumhuriyet gazetesinin FETÖ ile PKK ile DHKP/C ile irtibatını kuramazsınız. Kimse hukukla inatlaşmasın. Çünkü onun inadıyla baş edemezsiniz. Çünkü yüzyılların birikimiyle yerleşmiştir, kökleşmiştir. Önünde sonunda yener sizi. Hukuk inatçıdır. Hesap sorar. Buna rağmen suçlanacaksam, lütfen bana ilk taşı günahsız olan atsın. Tercih sizin, takdir sizin, karar sizin.

Utku, Savcı Hacı Hasan Bölükbaşı’nın “5 dakikadır iddianameyle alakasız konuşuluyor'' itirazı üzerine “Savcı bey, savunmamda “Allahın sopası'' başlıklı bölüm var. Sizle ilgili. Biz nasıl FETÖ'nün ipliğini pazara çıkardıysak, sizin de Fethullah Gülen'i nasıl koruduğunuzu anlatacağım'' diye konuştu.

Utku, Fethullah Gülen’in Cumhuriyet yazarlarına karşı açtığı davalardan örnekler vererek “Cüneyt Arcayürek’e karşı Fethullah Gülen’in açtığı hakaret davasında 700 TL ceza çıktı, ödedik. Ama simdi KHK ile geri verilmesine karar verilsin, bizi uğraştırmasınlar. Yanına da Arcayürek ve Cumhuriyet’ten özür dileriz desinler'' dedi.

"Bülent Utku savunmasını yaptı: ...Heyetiniz kraldan çok kralcıdır" haberi, 25 Temmuz 2017 tarihinde yazılmıştır. 25 Temmuz 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Bülent Utku savunmasını yaptı: ...Heyetiniz kraldan çok kralcıdır haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bülent Utku savunmasını yaptı: ...Heyetiniz kraldan çok kralcıdır 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  2. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  3. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  4. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  5. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  6. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  7. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  8. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  9. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  10. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  11. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  12. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  13. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  14. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  15. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  16. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  17. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  18. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  19. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  20. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
Gündem Haberleri