'Burası kayınpederinin kaçak sarayı değil'

'Burası kayınpederinin kaçak sarayı değil'

'Burası kayınpederinin kaçak sarayı değil' Meclis Genel Kurulu’nda, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Maddelerine geçilmesi kabul edildi.Genel Kurula ise CHP Grup Başkanvekili...

Meclis Genel Kurulu’nda, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Maddelerine geçilmesi kabul edildi.

Genel Kurula ise CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in, “Sayın Bakana şunu hatırlatmak isteriz ki, burası, burası babasının çiftliği ya da kayınpederinin kaçak sarayı değildir. Onu burada böyle konuşturmazlar'' sözleri damgasını vurdu.

Genel Kurul’da gece yarısı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken tansiyon yükseldi.

DAMAT BERAT ELEŞTİRİLERE YANIT VERDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Elektrikte kayıp kaçak oranını yüzde 20'lerden 14'e düşürdük. Hedefimiz 10'lara, tek haneli rakamlara düşürmek, bunun daha da iyileştirilmesiyle ilgili olumlu eleştirilerin başımızın üstünde yeri var." dedi. 

Albayrak, TBMM Genel Kurulu'nda, Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı. 

Bakan Albayrak, kayıp kaçakla ilgili düzenleme getiren maddenin, apar topar, gece yarısı getirilen bir madde olmadığını belirterek, bu maddenin, geçen yıl 7 Haziran seçimlerinden önce de komisyondan geçtiğini ancak Genel Kurul'a getirilemediğini, bugünün konusu olmadığını aktardı.

Albayrak, "Yargı konusunda oluşan eksikliği gidermeye yönelik açıklamaları, hukuki muvazaalı hususları netleştirmeye yönelik, hukuk sisteminin tıkanmaması, mevcut liberalleşen sistemin daha sağlıklı yürümesi için oluşturulmuş bir maddedir bu." değerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, 2002 yılında orta ölçekli bir ailenin yaklaşık 200 kilovatlık kullandığı elektriğin asgari ücretteki payının yüzde 20,3 olduğunu, bugün bu rakamın yüzde 6,3'e düştüğünü vurgulayarak, "Halkımız cebindeki paranın beşte birini elektriğe verirken, onaltıda birini veriyor artık. Demek ki elektrik ucuzlamış." ifadesini kullandı.

Berat Albayrak, "Biz bu yasa maddesiyle teknik olan ve olmayan açıklamasını kayıp kaçak noktasında Yargıtay'ın verdiği karardaki incelikle düzelterek, bunu tekrar getiriyoruz ki bu noktadaki bu uyarıyı 'başımızın üstüne' deyip, hukuk çerçevesi içerisinde hareket edelim diye" yorumunu yaptı.

"İthal kaynaklara bağımlılığı azaltacak düzenlemeler var"

Türkiye'de elektrikte kayıp kaçağın her zaman olduğunu belirten Albayrak, şunları kaydetti:
"Sisteme giren elektrik bellidir. Bu nasıl ölçülüyor? Tüm elektrik üretimi sistem ve şebekeye basılır. Basıldıktan sonra sisteme giren elektrik, sayaçlar vesilesiyle ölçülür. Dolayısıyla tüm üretilen elektriğin, sayaçlar noktasında ne kadar tüketildiği orada düşüldükten sonra bu arasındaki rakam, teknik olan veya olmayan kayıp ve kaçaktır. Bu aradaki üretilip sayaçlardan ölçülemeyen aradaki rakam yıllardır kayıp kaçaktır. Bu 2011 yılına kadar tüketim bedeli içindeyken, 2011'den sonra bu yaklaşık 6-7 tane kalemin içinde bulunduğu dağıtım, iletim, kayıp kaçak noktasında bütünleştirilmiştir."

Yasa teklifinde, nükleer ile ilgili düzenlemeler bulunduğunu, yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'de üretiminin ve yatırımlarının önünün açılması ile aksamın, teknolojinin, "know how"un üretilmesi ve Ar-Ge'nin ülkede kurulması gibi hususların da gündeme geldiğini dile getiren Albayrak, "Çok ciddi anlamda sahip olduğumuz yerli kömür sahalarının hızlı bir şekilde sisteme entegre edilerek, ithal kaynaklara bağımlılığımızın azaltılmasıyla ilgili düzenlemeler var." dedi.

Albayrak, yasa teklifinde, MTA'nın sadece Türkiye'de değil, Afrika başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde madencilik faaliyeti ve araştırma yapmasının önündeki engellerin kaldırılıp, fırsat oluşturulmasıyla ilgili maddelerin yer aldığını aktardı.

Bakan Albayrak, "Doğalgaz tüketimindeki ithalata bağımlılıkla ilgili depolamada yaşanabilecek olan risklerin elimine edilmesine yönelik doğalgaz kapasitesinin artırılması, depolama kapasitesinin artırılması var. Mevzuatta, EPDK, bağımsız kurumların hızlı bir şekliyle yatırımın düzenlenmesinin önünün açılmasıyla ilgili birçok yasal düzenleme var. Bunun dışında birçok madde var. Ek olarak da kayıp kaçakla ilgili, bu dediğimiz, yargının bize, hükümetimize, geçtiğimiz, evvelsi yıl bu davalar vesilesiyle yaptığı uyarının tekrardan bir daha yargı mevzusu konusu olmamasıyla ilgili hukuki düzenleme var." diye konuştu.

Kayıp kaçak oranını yüzde 20'lerden 14'e düşürdüklerini belirten Albayrak, "Hedefimiz 10'lara, tek haneli rakamlara düşürmek, bunun daha da iyileştirilmesiyle ilgili olumlu eleştirilerin başımızın üstünde yeri var." değerlendirmesinde bulundu.

"Tüm olumlu eleştirileriniz başımızın üstüne"
Enerji yerli kaynakların daha iyi ve yoğun bir şekilde kullanılmasına önem verdiklerini dile getiren Albayrak, "Daha uygun maliyette, ithalata bağımlı olmadan, yerli kaynaklarımızla daha da geliştirerek, Türkiye'nin büyümesinin de ihtiyacı olan tüm bu enerji resmini, daha iyi bir noktaya taşımakla ilgili yapıcı eleştiriler başımızın üstüne. Ama, lütfen rica ediyorum, hamasete dayanmadan, 'istemezük'çü bir söylemden sıyrılarak, hakiki anlamda..." dedi.

Nükleer karşıtı yaklaşımları eleştiren Albayrak, gelişmiş ülkelerin nükleer enerji kullandığına işaret etti.

"Enerji arz güvenliği" denildiği zaman, portföyün dengeli yürütülmesi, dışa bağımlılığın makul düzeye indirilmesi gerektiğine dikkati çeken Albayrak, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin kaynaklarından da maksimum faydalanacaksınız. 'Kömür yapmayalım', 'HES'lerin hiçbirini yapmayalım', 'Nükleeri yapmayalım', 'Doğalgazda ithalata bağımlıyız, yapmayalım.' Peki, Allah aşkına, Türkiye'nin bugün itibarıyla yıllık 265 milyar kilovatsaat elektriğini nasıl üreteceksiniz, nasıl sağlayacaksınız, insanların evine bu elektriği nasıl sağlayacaksınız? Yumurta küfesi bizim sırtımızda, biz bu yumurta küfesinin sırtımızda olmasından kaynaklanan omzumuzdaki yükün farkındayız. Bu sorumluluk noktasında bugüne kadar yapmış olduğunuz tüm olumlu eleştirileriniz başımızın üstüne."

Albayrak, hiçkimsenin, halka sunmak istedikleri hizmetlerin önüne geçemeyeceğini belirterek, "Biz Hükümet olarak, iktidar olarak halkımıza bir söz verdik, icraatlar noktasında, reformlar noktasında. Onüç yıl olduğu gibi, 1 Kasım seçimlerinde de birçok söz verdik. Bunu yerine getirmek için hukuk içerisinde, adalet içerisinde yüce Meclisin tüm bu söylem, tartışma, ekosistemi içerisinde elimizden geldiğince bunu hayata geçirmek için mücadelesini vereceğiz." dedi.

"Bu iktidar her geçen gün büyümeye devam ediyor"
AKP iktidarlarının, 13 yıldır hiçbir şey yapmadığı yönündeki eleştirilerin kabul edilemez olduğunu dile getiren Albayrak, "Bu iktidar 13 yıldır, 2002 yılında 10,8 milyon kişinin oyunu almışken 1 Kasım seçimlerinde yaklaşık 24 milyon kişinin oyuyla her geçen gün büyümeye devam ediyor." diye konuştu.  

"BURASI KAYINPEDERİNİN KAÇAK SARAYI DEĞİL"

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bakan Albayrak'ın konuşması sırasındaki üslubunu eleştirerek, "Sayın Bakana şunu hatırlatmak isteriz ki, burası babasının çiftliği ya da kayınpederinin kaçak sarayı değildir. Onu burada böyle konuşturmazlar." ifadesini kullandı.

Özel'in bu sözlerine AKP milletvekilleri tepki gösterdi. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, şahsiyetle uğraşılmasının doğru olmadığını belirterek, Özel'e, İç Tüzük'ün 157. maddesi gereğince uyarı cezası verilmesini talep etti. 

TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, birleşime 20 dakika ara vererek, grup başkanvekilleriyle görüştü.
Hamzaçebi, aranın ardından Elitaş'ın talebine ilişkin gerekli açıklamayı, tutanakları incelemesinin ardından bir sonraki birleşimde yapacağı söyledi.

Tutanaklara ise şu konuşmalar yansıdı:

“TÜRKİYE'DE ELEKTRİKTE KAYIP KAÇAK HER ZAMAN VARDI''

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI BERAT ALBAYRAK (İstanbul) - 15 tane vekilimiz bir sürü soru sordu, bir sürü açıklama yaptı. "Kayıp kaçağa niye yasal düzenleme getiriyorsunuz? Hukuksuz olduğu için mi, yoksa teknik olarak çıkarılan yasadaki bir eksiklikten dolayı bir düzeltme talebiyle ilgili mi?" Bu ikincisiyle alakalı… Biz bu yasa maddesiyle "teknik olan ve olmayan" açıklamasını kayıp kaçak noktasında Yargıtayın verdiği karardaki incelikle düzelterek bunu tekrar getiriyoruz ki -yargı- bu noktadaki bu uyarıyı başımızın üstüne deyip hukuk çerçevesi içerisinde hareket edelim diye.

“EĞER ANLAMAYAN VARSA BİR DAHA ANLATAYIM''

Dolayısıyla, şimdi, bunu birçok kez defaatle anlattık. Yani Türkiye'de elektrikte kayıp kaçak her zaman vardı. Niye her zaman vardı? Yine bunun altını çok net çizmemiz lazım. 1970'ten önce bile, TEK'ten önce bile, TEK'ten sonra bile, bunu çok net ifade etmek lazım, sisteme giren elektrik bellidir. Nedir? Bu nasıl ölçülüyor? Bunu, teknik olarak basit bir şekilde anlatayım. Dinlerseniz algılayacaksınız, eğer anlamayan varsa bir daha anlatayım.

“BAKANI BİR UYARIN, BU ÜSLUP, ÜSLUP DEĞİL''

MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ERKAN AKÇAY (Manisa) - Sayın Başkan, Bakanı bir uyarın, bu üslup, üslup değil. Sayın Bakanı lütfen uyarın.

MHP ERZURUM MİLLETVEKİLİ KAMİL AYDIN (Erzurum) - Ne biçim bir üslup bu.

“BİRAZ HALKA DÖNÜP BAKIN''

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI BERAT ALBAYRAK (İstanbul) - Bir cümle doğal gaz… "Doğal gaz" dedi bir arkadaş da… Doğal gazın payı 2002'de yüzde 32'den yüzde 11,4'e düşmüş. Bu, Türkiye'de asgari ücretlinin birim tüketim noktasındaki ödediği bir rakam. Elektrikte daha iyi bir noktadayız. Yeterli mi? Daha da düşürmemiz lazım, yüzde 6 değil, yüzde 1'lere düşsün. Doğal gaz yüzde 11'lere düşmüş yüzde 32'lerden 2002 yılına kıyasla bugün 2016 yılında. Daha da düşüreceğiz inşallah, düşürmek için çalışacağız ama Allah aşkına "Bu ülkede on üç yıldır bu iktidar hiçbir şey yapmadı." demek, velev ki siz bunu görmüyorsanız bile bunu ifade etmenizin Hakk nazarında bir karşılığı yok. Naçizane bir arkadaşınız, bir milletvekili arkadaşınız, dostunuz olarak biraz halka dönüp bakın… Onun içindir ki bu iktidar on üç yıldır, 2002 yılında 10,8 milyon kişinin oyunu almışken 1 Kasım seçimlerinde yaklaşık 24 milyon kişinin oyuyla her geçen gün büyümeye devam ediyor. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

CHP BURSA MİLLETVEKİLİ NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU(Bursa) -Cevaplar ne oldu, cevaplar?

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI BERAT ALBAYRAK (İstanbul) -Yazılı vereceğim.

NURHAYAT ALTACA KAYIŞOĞLU(Bursa) - Hep öyle diyorsunuz, hiç yazılı cevap gelmedi bana.

“BURASI, BURASI BABASININ ÇİFTLİĞİ YA DA KAYINPEDERİNİN KAÇAK SARAYI DEĞİLDİR''

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Sayın Başkan çok teşekkür ederim.

Sayın Bakanın kürsüdeki yirmi dakikalık konuşmasının on beşinci dakikalarında şunu düşünmüştüm: Sayın Bakan hakkında duyduğumuz birçok şeyin de aslı yokmuş, üslup açısından da baktığımızda bir başka noktadaymış diye. Son dört dakikası ve biraz önce sorulara cevap verirken "Dinleyin yahu, anlayacak mısınız bilmiyorum, açıklayacağım ama işe yarayacak mı bilmiyorum." şeklindeki yaklaşımları bu Meclis çatısına, bu yüce çatıya yakışmaz. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

Sayın Bakana şunu hatırlatmak isteriz ki, burası, burası babasının çiftliği ya da kayınpederinin kaçak sarayı değildir. Onu burada böyle konuşturmazlar. (CHP sıralarından alkışlar, AK PARTİ sıralarından gürültüler)

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MEHMET MUŞ (İstanbul) - Düzgün konuş, düzgün!

“ŞAHSİYETLE UĞRAŞMANIN UYARMA CEZASINI GEREKTİRDİĞİNİ BİLGİLERİNİZE ARZ ETMEK İSTİYORUM''

AKP GRUP BAŞKANVEKİLİ MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) - Sayın Başkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi içerisinde konuşan milletvekili arkadaşlarımıza sürekli olarak temiz bir dille konuşmayı tavsiye ediyoruz ve sizler de tavsiye ediyorsunuz. Burada konuşan kişinin Grup Başkan Vekili olması aslında bu olaylara daha hassas bir şekilde davranmasını icap ettirir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde olmaması gereken şeylerden birisi şahsiyetle uğraşmaktır. İç Tüzük'ümüzün 157'nci maddesinin şahsiyetle uğraşmanın uyarma cezasını gerektirdiğini bilgilerinize arz etmek istiyorum.

Bakın, biraz önce Sayın Grup Başkan Vekili "Sayın Bakan, on altı dakika şöyle konuştunuz, şunu yaptınız, bunu yaptınız." Ama son cümlelerinde şu şekildeki ifadeleriyle ve arkasından başka noktalara doğru giderek şahsiyetle uğraşma yapmıştır. İç Tüzük'ün 157'nci maddesini uygulamanızı rica ediyorum.

Meclis Başkanvekili Hamzaçebi, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı. 

 

"'Burası kayınpederinin kaçak sarayı değil'" haberi, 02 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 02 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan 'Burası kayınpederinin kaçak sarayı değil' haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Burası kayınpederinin kaçak sarayı değil' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:15 Gazze'deki Çatışmalar Çevre ve Sağlık Felaketine Yol Açıyor: BM Uyarısı
  2. 22:11 Beşiktaş, MKE Ankaragücü'nü 2-0 Mağlup Ederek Galibiyet Hasretine Son Verdi
  3. 22:06 İstenmeyen tüylerden acısız nasıl kurtulunur?
  4. 22:05 Teknik direktör değişikliklerinin Beşiktaş'a fayda sağladığı görülüyor
  5. 22:02 Evde uygulayacağınız bu yöntemle herkes dişlerinizin beyazlık sırrını soracak!
  6. 21:56 Hamas, Blinken'ı İsrail'in yanında olmakla suçladı
  7. 21:44 Kızartma yapmadan önce yağa bir parça ekmek koyun
  8. 21:43 Koç Holding, Romanya'daki Ford Otosan Fabrikasında Seri Üretime Geçti!
  9. 21:37 Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırılıyor
  10. 21:36 ABD Dışişleri Bakanı Blinken açıkladı: “Refah’ta askeri operasyonlar desteklemediğimiz bir şey”
  11. 21:33 Pamuklu nevresimler nasıl düzgün şekilde yıkanır?
  12. 21:13 Galatasaray'ın hedefi 60 milyon avro
  13. 20:53 Hızlı Uyumanın Sırları: Sadece Birkaç Dakikada Uykuya Dalmanın Yolları!
  14. 20:49 ECB Başkanı Lagarde açıkladı: "Dezenflasyon sürecinin devam etmesi bekleniyor"
  15. 20:49 Tarım Bakanlığı, çiftçilere yönelik yeni destekler açıkladı!
  16. 20:49 İstanbul'da toprak kayması yaşandı: 3 gecekondu kullanılamaz hale geldi!
  17. 20:45 Biden Yönetimi İsrail'e 1,3 Milyar Dolarlık Silah Satışı İçin Hazırlık Yapıyor
  18. 20:42 Gaziosmanpaşa'da Toprak Kayması: 14 Gecekondu Etkilendi, 70 Kişi Tahliye Edildi
  19. 20:38 Görsel Zeka Testi: Hızlı Düşünme ve Algılama Becerilerinizi Ölçün!
  20. 20:37 Sağlık Bakanı Koca açıkladı: Randevu alıp gitmeyenler dikkat!
Politika Haberleri