Burç tarihlerinin değiştiği iddia edilmişti... İşte NASA'nın açıklaması

Burç tarihlerinin değiştiği iddia edilmişti... İşte NASA'nın açıklaması

Burç tarihlerinin değiştiği iddia edilmişti.... Burçlar insan yaşamı üzerinde ne derece etkilidir bilinmez ama karakter analizinde zaman zaman güçlü ipuçları verdiği kesin. Peki burçlar ve burç

NASA'nın burç tarihlerini değiştiği açıklaması yaptığı iddia edilmiş ve sosyal medyada yeni burç tarihleri adı altında bir çok haber yapılmıştı. teyit.org'un elde ettiği bilgilere göre NASA burç tarihlerinin değiştiği ile ilgili herhangi bir açıklama yapmamış.

Pek çok kişinin de bildiği üzere burçlar Dünya’ya göre yıldızların pozisyonuna göre belirleniyor. Dolayısıyla bu yıldızların pozisyonu bir şekilde değiştiğinde burçlar da değişmiş oluyor.

Teyit.org'un haberine göre; Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Dünya’nın yörüngesel salınımının değiştiğini açıklasa da burçlara yönelik herhangi bir açıklama yapmadı. Burçların değişip değişmediğine ilişkin ise astroloji dünyasında bir görüş birliği yok.

NASA’nın burçların değiştiğine dair açıklama yapmasına ilişkin iddia, hem ulusal hem de uluslararası basında geniş yankı buldu. Gazetelerde yer alan haberlerde “NASA, Dünya’nın yörüngesel salınımı değiştiği için burçların tarihlerinin de değiştiğini açıkladı. Örnek vermek gerekirse; 23 Temmuz-22 Ağustos arası doğanlar artık Aslan değil Yengeç Burcu!” ifadeleri kullanıldı.

İddia, NASA’nın çocuklara yönelik blogu “SpacePlace”te yayınlanan yazıya dayanıyordu. İddialara konu olan yazı, aslında uzun zamandır yayında. Ancak yazının 13 Ocak 2016’da güncellenmesiyle burçların değiştiği tartışması alevlendi.

NASA’nın tartışmalara konu olan yazısında, Dünya’nın yörüngesel salınımının değişmesinin astroloji ile ilişkisi adım adım anlatılıyor. ‘Astroloji Bilim Değildir’ başlığıyla başlayan yazı, NASA’nın astronomi bilimi üzerine çalıştığını, astrolojinin ise bir bilim olmadığını ve bilim insanlarının pek çok ışık yılı uzaklıktaki yıldızların, insanların günlük hayatları üzerinde bir etkisi olmadığını ifade ettiklerini anlatıyor.

NASA'NIN AÇIKLAMASI

“Takımyıldızlarını, bir grup yıldız oluşturuyor. Bu yıldızlar, noktaların birleştirildiği yapbozlardaki gibi birleştirildiğinde ise, biraz hayal gücünün de yardımıyla hayvan ya da insanlara benzetilebilir. Ancak bu yıldızların gökyüzünde oluşturduğu desenler, onların birbirine bağlı olduğu anlamına gelmez. Çünkü birbirine yakın görünen yıldızların arasındaki mesafe, aslında hayal edilemeyecek kadar fazla. Takım yıldızlarının gökyüzüne yansıyan biçim ve pozisyonları ise çok yavaş değişir. Bir insanın ömründe böylesi bir değişikliğe rastlaması epey zordur.”

ZODYAK VE BABİL TAKVİMİ

Yıldızları gözetlemenin tarihi epey uzun, 3000 yıl önce yaşayan Babillilere kadar dayanıyor. Babilliler, 12 eşit parçaya böldükleri Zodyak’ın her bir parçası için bir yıldız takımı belirledi. Dünya Güneş’in etrafında döndüğü sürece 12 parçadan birini aydınlattığı ve zaten 12 aya dayanan bir takvimleri olduğundan, Dünya’nın Güneş etrafındaki hareketinin her bir parçası, Babil takviminde bir aya denk geliyor.

Babillerin burçları icat ettiği günden bu yana 3000 yıl geçti. Bu süre içinde takım yıldızlarının konumları değişti, çünkü Kuzey Kutbu, yani Dünya’nın ekseni aynı yöne bakmıyor. Yani evet, muhtemelen şimdiye dek bilinen burçlar Babillilerden bu yana değişti. Çünkü takım yıldızlarının Dünya’ya olan konumu değişti.

Ancak NASA, burçları kendilerinin değiştirdiği yönündeki iddialara, yazının sonunda şöyle yanıt veriyor: “Burçları biz değiştirmedik, sadece hesaplama yaptık.”

Pek çok haber sitesi burçların yeni tarihlerini yayınlasa da, NASA’nın hesaplamasının astroloji dünyasına etkisine, yeni burçların geçerliliğine ilişkin bir görüş birliği yok.

Öte yandan Benzer bir tartışma, 2011’de de gündeme gelmişti. Konu hakkında Kozan Demircan’ın bu linkteki yazısına da göz atabilirsiniz.

"Burç tarihlerinin değiştiği iddia edilmişti... İşte NASA'nın açıklaması" haberi, 06 Ağustos 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan Burç tarihlerinin değiştiği iddia edilmişti... İşte NASA'nın açıklaması haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Burç tarihlerinin değiştiği iddia edilmişti... İşte NASA'nın açıklaması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  2. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  3. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  4. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  5. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  6. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  7. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  8. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  9. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  10. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  11. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  12. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  13. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  14. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  15. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  16. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  17. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  18. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  19. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  20. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
Teknoloji Haberleri