Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Aktaş: "Sulama göletleri dolmazsa ikinci ekimler iptal edilebilir

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Aktaş:

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı... Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Aktaş: "Sulama göletleri dolmazsa ikinci ekimler iptal edilebilir" Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Sadi Aktaş, 2023 senesinde kar ve yağmur yağışlarının beklentinin oldukça altında kaldı...

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Aktaş: "Sulama göletleri dolmazsa ikinci ekimler iptal edilebilir"

BURSA - Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Sadi Aktaş, 2023 senesinde kar ve yağmur yağışlarının beklentinin oldukça altında kaldığını belirterek, "Yüzde 50'nin altında olan göletlerimiz var. Beklenen yağışlar eğer olmazsa, Yenişehir Ovası'nda ikinci mahsul ekimi yapılmayabilir" dedi.

Türkiye'nin birçok noktasında olduğu benzer biçimde Bursa ve ilçelerinde de su sıkıntısı yaşanıyor. Dış ve iç pazara mevsiminde binlerce ton sebze ve meyve üreten Yenişehir Ovası'nı besleyen bazı göletler yüzde 50'in altında kaldı. Önümüzdeki günlerde beklenen yağışlar gelmezse, bazı köylerde ziraat sulaması açısından problemler ortaya çıkması umut ediliyor. Bölgenin sulama ihtiyacını ise 116 bin dönüm alanı sulayan Boğazköy Barajı göğüslüyor. Orhaniye, Kavaklı, Fethiye göletlerinde ise sorun devam ediyor. Eğer beklenen yağışlar eğer olmazsa, yüzde 50'nin altında kalan göletlerin beslediği ziraat arazilerinde ikinci mahsulün ekilemeyeceği dile getirildi. Bu durum Yenişehir Ovası'nın tamamını içine almazken, yer altı sularının biriktiği depolarda şu an için mesele gözükmüyor.

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı aynı zamanda Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, kuraklığın Bursa ve Yenişehir tarımına etkilerini değerlendirdi. 2023 senesinde kar ve yağmurların birçok bölgede olduğu benzer biçimde Bursa'da da azca bulunduğunu belirten Aktaş, "Şu an yüzde 50'nin altında kalan göletlerimiz var. Bunlarla ilgili de büyük ihtimalle sulu ürün ekiminin ikinci ekilişleri iptal ettirebilir. Bunu tabiki Devlet Su İşleri, Sulama Birlikleri, Ziraat Odaları ile birlikte oturup karar verilecek. Yağmur yağsa da kar yağmadığı sürece göletlere etkisi olabileceğini düşünmüyorum. Kar suyu ile beslenen göletlerimiz var. O yerlerde sıkıntılar yaşanabilir. Yenişehir'de Kavaklı, Terziler, Orhaniye, Fethiye, Yeniköy gibi göletlerde sıkıntımız var" dedi.

Aktaş sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Bizim sulu ziraat ekilen bölgelerde yerlerimiz şu an boş durumda. Muhakkak buralara sebze ekilecek. Bunların planları yapılmış oldu. Ama ne yapılabilir derseniz, tek ürün ekilmesine karar verilebilir. Çok risk görülüyorsa sulama alanları içinde, göletten su alacak şahısların ekim yapacakları alan yüzde 50'ye düşürülebilir. 100 dönüm ekiyorsa, 50 dönüm ekmesi sağlanabilir. Bu şekilde tedbirler alınabilir. Bunları bugünkü duruma nazaran konuşuyoruz. Yağışlar olursa çiftçimizde vatandaşımız da mağdur olmaz"

"Bizim bölgemizde sebze ve ihracata yönelik sorun yaşanmaz" diyen Aktaş, "Boğazköy Barajı 116 bin dönüm alan suluyor. Yaz suyu var, yer altı sularıyla beslenip depolara basılıyor, 5 bin dönüm de oradan sulanıyor. Yenişehir bölgesinde yetiştirdiğimiz sebzelerde sorun yaşanmayacağını bu günden söyleyebiliriz. Yer altı sularımız şu an için yeterlidir. Karacabey bölgesindeki göletlerde de bir sorun görülmüyor" ifadelerini kullandı.

"Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Aktaş: "Sulama göletleri dolmazsa ikinci ekimler ipta." haberi, 11 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 11 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Aktaş: "Sulama göletleri dolmazsa ikinci ekimler ipta.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Aktaş: "Sulama göletleri dolmazsa ikinci ekimler ipta.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 09 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:55 Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Sırbistan Ziyareti: Stratejik İş Birliği ve Ortak Gelecek Vurgusu
  2. 00:53 Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi: Sezonun Parlayan Gol Makinesi!
  3. 00:50 Otomotiv Endüstrisinde Rekabet Kızışıyor: Tesla'nın İşten Çıkarması ve GM'nin Yetenek Avı
  4. 00:46 Kayserispor Teknik Direktörü Burak Yılmaz: Fenerbahçe Maçı Öncesi Açıklamaları
  5. 00:41 Eşsiz Lezzetin Sırrı: Ev Yapımı Kasap Köftesi Tarifi ve Püf Noktaları
  6. 00:26 Gelinim Mutfakta altın heyecanı sürüyor: Çeyrek altını alan gelin belli oldu!
  7. 00:26 Dünyanın Zenginlik Lideri: New York City! Rapora Göre ABD ve Singapur Öne Çıkıyor
  8. 00:22 Altında yeni gelişme: Kuyumculardan önümüzdeki 4 ay için zarara uğrayabilirsiniz uyarısı!
  9. 00:19 Dolarda beklenmeyen gelişme: Doları olanın yüreğine inecek!
  10. 00:17 Türk tekstil devi konkordato ilan etti!
  11. 00:17 Aziz Yıldırım, Başkan Adaylığı İddialarına Yanıt Verdi
  12. 00:16 Modanın en büyük gecesi Met Gala nedir?
  13. 00:13 UNICEF Gazze'ye 'acil yakıt' çağrısında bulundu
  14. 00:12 Altın ticaretinde yeni kısıtlamalar geliyor: Ekonomik dalgınlık mı, stratejik hamle mi?
  15. 00:12 Söz ağızdan çıkar atasözünün anlamı nedir? Ne anlatılmak istenir?
  16. 00:11 Taşıyıcı annelik nedir? Yasal mıdır?
  17. 00:09 Karkas et fiyatı 10 günde 35 lira düştü!
  18. 00:08 Real Madrid, Joselu'nun golleriyle Şampiyonlar Ligi'nde finale yükseldi
  19. 00:07 İşte ünlü kardiyoloğun kalp sağlığı için her sabah yediği kahvaltı!
  20. 00:07 Antalya'da Köpek Kavgası Kanlı Bitti: Orhan S. Otomobilin Arkasına Bağlanıp Sürüklendi
Gündem Haberleri