Çambükü köylüleri kazandı, mahkeme OSB’ye ‘dur’ dedi

Çambükü köylüleri kazandı, mahkeme OSB’ye ‘dur’ dedi

Çambükü köylüleri kazandı, mahkeme OSB’ye ‘d... Yetkililer yeterli araştırma yapmamış

Samsun Bölge İdare Mahkemesi, Amasya’nın Taşova ilçesi Çambükü köyüne organize sanayi bölgesi (OSB) projesinde yürütmeyi durdurma kararı verdi. Tarım arazisine OSB yapılmasının ‘hukuka aykırı’ olduğunu vurgulayan mahkeme, inşaatın başlaması durumunda ‘telafisi güç zararların doğacağını’ belirtti.

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köylüleri, mera alanlarına organize sanayi bölgesi yapılmasına, "Bizi, 600 baş hayvanın yiyeceğini böyle yerlere gömdüler. Çoluğumuzun, çocuğumuz rızkını yerle yeksan ettiler, gömdüler yerlere" tepkisini gösterdi.

Köyün mezarlığının da OSB için tahsis edilmesi kararına, köy halkı muhtarın gerekli evrakları imzalamamasını istemişti. Muhtar İlyas Celep “O mezarlıkta iki şehit var”diyerek tahsis işlemi için gerekli evrakları imzalamamıştı. Daha sonra valiliğin ve kaymakamlığın baskılarına direnen muhtar görevden alınmış yerine kayyım atanmıştı.

Yargı süreci devam ederken jandarma ve polis köylülerin arazisine girmiş, ürünlerini korumak isteyenleri de gözaltına almıştı. Ayrıca dozerlerle ekilen ürünler de biçilmişti. 2 bin ağaç kesilmişti. Bilirkişi raporu da bölgeye OSB inşa edilmemesi gerektiğine dair görüş bildirdi. 

Yetkililer yeterli araştırma yapmamış

Bilirkişi raporlarını değerlendiren mahkeme, bölgede OSB yapımı için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme mülkü idarelerin gerekli araştırmaları yapmadan karar verdiğini de saptadı.

Kararda şöyle dendi: “Yeterli bir araştırma yapılmadan düzenlenen ve sadece alternatif alan bulunmadığı ifadesini içeren etüt raporuna istinaden toprak koruma kurulunca talebin kabulüne karar verildikten sonra il özel idaresinden Çambükü Köyü ve civarında planlı alanda söz konusu amaçla kullanılabilecek taşınmaz bulunup bulunmadığının sorulduğu, yine İl Özel İdaresince aynı günlü işlemle yeterli bir araştırma yapılmadan ve söz konusu ihtiyaca uygun Çambükü Köyü ve civarında başkaca bir taşınmaz bulunmadığının belirtilmesi üzerine Bakanlıkça alanın tarım dışı kullanılmasına izin verildiği, bu haliyle, organize sanayi bölgesi kurulabilecek dava konusu taşınmazdan başka planlı alanda yada dışında alternatif alanlar bulunup bulunmadığının gerekli ve yeterli bir şekilde araştırılıp varsa bulunan alanlar toprak koruma kurulunca değerlendirilmeden taşınmazların tarım dışı kullanılmasına izin verildiği anlaşıldığından, bu karara istinaden tesis edilen organize sanayi bölgesi kurulmasına dair kesin işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Diğer taraftan, dava konusu işlemin uygulanması halinde söz konusu organize sanayi bölgesi kurulması yatırımının inşasına başlanacağından telafisi güç zararların doğacağı açıktır.“

"Çambükü köylüleri kazandı, mahkeme OSB’ye ‘dur’ dedi" haberi, 02 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 02 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Yerel Gündem kategorisi altında bulunan Çambükü köylüleri kazandı, mahkeme OSB’ye ‘dur’ dedi haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çambükü köylüleri kazandı, mahkeme OSB’ye ‘dur’ dedi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yerel Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:10 Isua Kayaları: Dünya'nın Manyetik Geçmişine Işık Tutuyor
  2. 17:59 Galatasaray Süper Lig'de Zafer Peşinde: Üst Üste Kazanma Rekoruna Koşuyor!
  3. 17:58 Ekonomist Demirtaş: Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Hatalı!
  4. 17:55 Beyaz Eşya Sektörü: İç Pazarda Artış, İhracatta Düşüş
  5. 17:30 ACER Raporu: Avrupa'da LNG Talebi Artıyor
  6. 17:23 Sağlıklı ve Lezzetli: Yoğurtlu Brokoli Salatası Tarifi!
  7. 17:18 Nijerya'daki Hapishane Tahrip Oldu: Kaçaklar Yakalanıyor, Halk Uyarılıyor
  8. 17:09 Almanya'da Pandemi Döneminde Sağlık Harcamaları Yüzde 20 Arttı
  9. 17:05 Macron: Avrupa'nın Güçlenme Mücadelesi Geride Kalıyor, Ölüm Riskiyle Karşı Karşıya
  10. 17:00 İstanbul'da Hafta Sonu Güneşli Hava Bekleniyor
  11. 16:56 Meta'nın WhatsApp İle İlgili İddiaları: İsrail'in Hedef Belirleme Sisteminde Rolü mü Var?
  12. 16:52 Gazze'de Son 24 Saatte İsrail Saldırılarında 43 Filistinli Hayatını Kaybetti
  13. 16:45 Antalya'da Çöl Tozu Taşınımı: Görüş Mesafesi Azaldı
  14. 16:41 Kaspersky'den Telegram Kullanıcılarına Toncoin Dolandırıcılığı Uyarısı
  15. 16:36 Dunsborough'da 160 Balina Karaya Vurdu: 26 Hayvan Kurtarılamadı
  16. 16:35 Adı Fenerbahçe'yle Anılan Milli Yıldızdan Haber Var! 2 Yıllık İmza Atıldı!
  17. 16:10 Ekonomik Kriz Türkiye'de Çocuk İşçiliğini Artırıyor
  18. 16:08 Dikkat Edilmeli! Maske Takma Zorunluluğu Geri Dönebilir!
  19. 16:08 Sergen Yalçın İmzasını Attı! Yeni Takımı Resmen Açıklandı
  20. 16:08 Konut Piyasasında Son Dakika Gelişme! Fiyatlar Neden Düşüyor?
Yerel Gündem Haberleri