Cami yangınında kundaklama iddiası!

Cami yangınında kundaklama iddiası!

Cami yangınında kundaklama iddiası! Almanya'nın Chemnitz şehrinde, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Fatih Camisi’nde çıkan yangınla ilgili soruşturma devam ediyor.

Polis, yangının kundaklama ve siyasi amaçlı bir saldırı olup olmadığını incelemeye başlarken, cami yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, binanın kullanılmaz hale geldiği, bir bölümün yıkıldığı ve maddi zararın 600 bin Euro olduğu belirtildi.

VOA Türkçe’ye konuşan Fatih Camisi Derneği’nden Enis Sezgi, Chemnitz ve civarında yaşayan Müslümanlar için ibadet olanağı sağlayan camide 700 kişinin namaz kılabildiğini ve yangın sonrası Müslümanlar'ın ibadet için mekansız kaldığını söyledi. Sezgi, "Çıkan bu yangında camimiz neredeyse kullanılamaz hale gelmiştir. Caminin avlusundaki çöp bidonları ve inşaat malzemelerini ateşe vermişler. Bilinçli bir saldırı olduğunu düşünüyoruz. Aylardır posta kutusunda hakaret dolu mektuplar buluyorduk. Çöp bidonları sokaktan görünmüyor, kundakçı ya da kundakçıların kasıtlı olarak avluya girmiş olmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Ölü veya yaralı yok

Chemnitz polisi, caminin yakıldığı saatlerde binada kimsenin bulunmadığını, ancak hemen yanıbaşındaki binada oturanların, itfayenin hızlı müdahalesi sayesinde zarar görmeden evlerinden çıkarıldığını ve kimsenin yaralanmadığını bildirdi. Bir polis sözcüsü, kundaklama ihtimali üzerine gittiklerini, aynı zamanda son haftalarda kentte çöp bidonlarını ateşe veren bir kişi ya da kişiler olduğunu, soruşturmanın bu açıdan çok yönlü yapılacağını açıkladı.

Alternatif ibadet mekanı bulunacak

Çıkan yangınla ilgili bilgi alan Chemnitz Belediye Başkanı Sven Schulze’nin, cami yetkililerine ibadet olanağı için alternatif mekan arayışında yardımcı olacağı öğrenilirken, Chemnitz’de yaşayan Türkiye kökenli göçmenlerin de kendi ilgi sahasında olduğu Türkiye Cumhuriyeti Berlin Başkonsolosu Olgun Yücekök, yangına ilişkin Saksonya Emniyeti ile temasa geçildiğini, olayın bir an önce aydınlığa kavuşturulmasını istediklerini söyledi.

1 yılda 35 cami saldırısı gerçekleşti

Almanya’da geçen 2021’de saldırıya uğrayan cami sayısı 35’e ulaştı. Saldırılarda kundaklamanın yanı sıra, bayrak yakma, domuz kafası bırakma, asılsız bomba ihbarları ve tehdit mektupları başvurulan yöntemler arasında kayıtlara geçti.

Son olarak 2022’in ilk gününde, Kuzey Ren Vestfalya eyaletine bağlı Iserlohn kentinde bulunan Müslüman mezarlığına kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırı gerçekleşti. 45 Müslüman mezarının 32’si saldırganlar tarafından tahrip edilirken, mezar üzerinde bulunan yazı taşları kırıldı, mezarları koruyan mermerlere zarar verildi. Saldırının ardından yapılan soruşturmada, saldırganlara ait herhangi bir bulguya rastlanmadığı ve soruşturmanın süreceği açıklandı.

Diğer yandan Fatih Camisi'nin bulunduğu Saksonya eyaleti ve eyalette bulunan Chemnitz şehri, Almanya’da sağcıların en güçlü olduğu bölgelerden biri olarak biliniyor. Aşırı sağcı ‘Pegida’ hareketi eyalet başkenti Dresden kentinde, 2014'ten bu yana her Pazartesi günü binlerce kişinin katılımıyla yabancılara karşı protesto gösterileri organize ediyor. Sekizi Türk, biri Yunan, bir de Alman kadın polis olmak üzere toplamda on kişiyi öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün 1998-2000 yılları arasında Chemnitz'de saklandığı ortaya çıkmıştı.

"Cami yangınında kundaklama iddiası!" haberi, 18 Ocak 2022 tarihinde yazılmıştır. 18 Ocak 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Cami yangınında kundaklama iddiası! haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cami yangınında kundaklama iddiası! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  2. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  3. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  4. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  5. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  6. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  7. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  8. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  9. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  10. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  11. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  12. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  13. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  14. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
  15. 04:03 Şarkı Sözlerindeki Evrim: 1980'den 2020'ye İngilizce Müziğin Dönüşümü
  16. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  17. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  18. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  19. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  20. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
Dünya Haberleri