Çanakkale Savaşları'nda askerler isimlerini mermere kazımış

Çanakkale Savaşları'nda askerler isimlerini mermere kazımış

Çanakkale Savaşları'nda askerler isimlerini ... Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyündeki Havuzlar mevkinde bulunan tarihi su havuzlarının kenarındaki mermerlere Çanakkale Savaşları sırasında Mehmetçiğin isimlerini kazıdığı ortaya çıktı.

Çanakkale Savaşları'nın üzerinden 18 Mart'ta 109 yıl geçecek olmasına rağmen savaşın izleri hala taze ve canlılığını koruyor. Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyü civarındaki Havuzlar mevkisinde, Çanakkale Savaşları'na katılan askerlerin su havuzlarının kenarlarına kazıdığı adlar bulunuyor.

Askeri Tarih Uzmanı İslam Özdemir, bu hatıranın büyük bir değer taşıdığını belirterek, mermerlerde farklı askerlerin kimlik bilgilerini, isimlerini ve yazdıkları şiirleri okuyabildiklerini ifade etti. Bu mermerler, savaşın kahramanlarının izlerini ve hatıralarını günümüze taşıyarak gelecek nesillere aktarmanın önemini vurguluyor.

815910-2.jpg (1000×563)

'GELECEK KUŞAKLARA BİR SELAM VERMEYE ÇALIŞMIŞ'

İslam Özdemir, "Havuzlar mevkisi,1915 Çanakkale Muharebeleri sırasında askerlerimizin rehabilitasyon merkezi olarak kullandığı yerlerden bir tanesi. Yani cepheye giden birliklerimizin hemen harp yolunun bulunduğu mevkiden cepheye intikal etmeden önce sıcak yemek yedikleri, dinlendikleri, cepheden gelen bitkin birliklerimizin tedavi edilmiş olduğu bir nokta. Tabii ki çınar ağaçlarının gölgesinde yeşil bir alan olması ve suyun olması bu imkanı onlara sağlıyor. Mehmetçiklerimiz bu süreç içerisinde, boş zamanlarında, tıpkı bugün de olduğu gibi aslına bakarsak, hatıralarını geleceğe bırakmak adına isimlerini, künyelerini, buradaki tarihi havuzların kıyısındaki mermerleri kazımışlar" dedi.

"Gelibolu Yarımadası'ndaki 1915 Çanakkale Muharebeleri'ne ait anı ve izlerden önemli olduğunu düşündüğümüz bu izler biz için çok kıymetli" diyen Özdemir, "Tarihi havuzların kenarında bulunan ve Mehmetçik tarafınca tarihe not düşülen bu yazıları incelediğimizde pek çok askerin adını, memleketini ve hatta bazılarının sıla hasreti ile yazdıkları cümleleri okuyabiliyoruz. Onların yazmış oldukları bazı şiirleri, beyitleri de görebiliyoruz. Örneğin Kayseri'nin Germir köyünden gelen Hacı Osman oğlu Mehmet bir daire içerisine alarak yazdığı künyesiyle hem adını ölümsüzleştirmeye hem de gelecek kuşaklara bir merhaba vermeye çalışmış. Bu geleceğe bir imza bırakma, geleceğe bir hatıra bırakma içgüdüsüyle yapılan bir etkinlik. Fakat burada önemli olan husus Çanakkale Muharebeleri'nden 109 yıl sonra Mehmetçiğe ait hatıra ve izlerin bugünlere ulaşmış olmasıdır" diye konuştu.

MERMER ÜZERİNDE ŞİİR VE ASKERLERİN KÜNYELERİ YER ALIYOR

Havuz kenarında Osmanlıca yazılmış bir şiirin çevirisinde, "Ayrılık acısıyla cennetti bekleyemez insan, kavuşmak ister sevdiğine. Ne mümkün rahat ölüm, bu dünya bana cehennem olur" ifadeleri yer alıyor.

Öte yandan mermerlere kazınan künyelerden bazıları şu şekilde; "'Hâfız İsmail Isparta Sene 1325 (Miladi 1909/1910) Alay 2 Tabur 2 Bölük 4, "Hafız İsmail', "Kayseri Germirli Hacı Osman oğlu Mehmet Sene 1330"

"Çanakkale Savaşları'nda askerler isimlerini mermere kazımış" haberi, 17 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 17 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Çanakkale Savaşları'nda askerler isimlerini mermere kazımış haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çanakkale Savaşları'nda askerler isimlerini mermere kazımış 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:31 Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
  2. 02:27 Müsavat Dervişoğlu'ndan mesaj geldi: Akeşener'den aldığımız bayrağı iktidara taşıyacağız
  3. 02:24 Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
  4. 02:21 Google, o hizmetini kapatıyor: Şirket açıklama yaptı!
  5. 02:19 Google arama, yapay zeka ile güçlendiriliyor: SEO uyumlu yenilikler geliyor!
  6. 02:18 Manor Lords, çıkışıyla hemen zirveye oturdu! İndirimli fiyatıyla kaçırmayın: 10 Mayıs'a kadar!
  7. 02:17 İphone kullananlar artık web olmadan da erişebilecek: İşte yeni özellik!
  8. 02:15 Erdoğan, saldırıya maruz kalan öğretmene telefon açtı
  9. 02:14 Pastane usulü kurabiye için ihtiyacınız olan 1 bardak!
  10. 02:13 İYİ Parti'nin yeni Genel İdare Kurulu (GİK) ve Merkez Disiplin Kurulu (MDK) üyeleri belirlendi
  11. 02:13 Pastane tadını bulamayan bu tarifi denesin! En güzel un kurabiyesi tarifi
  12. 02:12 Özel'den İYİ Parti Genel Başkanı seçilen Müsavat Dervişoğlu'na tebrik mesajı geldi
  13. 02:11 İrmik helvasını ipeksi yumuşaklığa ulaştıran sır!
  14. 02:09 Dünyada ilk! Kişiye özel ilk cilt kanseri aşısı test ediliyor!
  15. 02:07 Kişilik testi: İlk gördüğünüz şey stresle nasıl başa çıktığınızı ortaya çıkarıyor!
  16. 02:06 Avustralya’nın eski lideri Morrison’dan ‘kaygı bozukluğu’ itirafı geldi
  17. 02:04 Milyonlarca yıllık mucize 150 dakikada gerçekleşti!
  18. 02:03 Eski IMF başkanına hapis cezası isteniyor
  19. 02:02 Hisseler tavan yaptı! 20 yıldan sonra ilk kez: Dev şirket temettü dağıtacağını duyurdu
  20. 02:00 ABD'de bir George Floyd vakası daha gerçekleşti: Polisin boynuna bastırdığı adam hayatını kaybetti
Türkiye Haberleri