Çelik ve Jagland'dan görüşme öncesi basın açıklaması

Çelik ve Jagland'dan görüşme öncesi basın açıklaması

Çelik ve Jagland'dan görüşme öncesi basın aç... Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avusturya Başbakanı Christian Kern'in Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin durdurulmasına yönelik bir girişim başlatacağı yönündeki sözlerine ilişkin, "Bu tip yaklaşımları,...

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avusturya Başbakanı Christian Kern'in Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin durdurulmasına yönelik bir girişim başlatacağı yönündeki sözlerine ilişkin, "Bu tip yaklaşımları, Avrupa’daki aşırı sağın yaklaşımlarıyla bu kadar yakın benzerlik göstermesini son derece rahatsız edici buluyorum" değerlendirmesinde bulundu.

AB Bakanı ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, bakanlıkta yapacakları görüşmenin öncesinde basına açıklama yaptı.

Bakan Çelik, Jagland’ın ziyaretinin ve Türk demokrasisinin yanında olduğuna dair verdiği mesajların çok önemli olduğunu belirterek, Jagland'ın darbe girişimin ilk saatlerinde hiçbir teyit beklemeden darbeye karşı açıklama yaparak güçlü bir vizyon sergilediğini kaydetti.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyesi olmasa da, güçlü bir Avrupa ülkesi ve demokrasisi olarak Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesi olduğunu hatırlatan Çelik, "Karşı karşıya kaldığımız darbe girişimi Avrupa Konseyi içerisinde beraberce paylaştığımız insan hakları, demokrasi ve hukuk devleti gibi ilkelere karşı yapılmış bir darbe girişimidir." dedi.

AB'deki dost ülkelerin, Jagland'ın gösterdiği yaklaşıma benzer bir yaklaşım sergilemediklerine dikkati çeken ve Avusturya Başbakanı Kern'in Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin durdurulmasına yönelik bir girişim başlatacağı yönündeki sözlerini işaret eden Çelik, şunları kaydetti:

"Darbeye karşı olduklarını, demokrasinin yanında olduklarını söylediler ama hemen arkasından pek çok cümle ile maalesef Türkiye’nin hak etmediği eleştirilerde bulundular. Bugün de bir AB ülkesinin başbakanı Türkiye’yle müzakerelerin sona erdirilmesine dönük bir girişim başlatacağına dair bir açıklamada bulunmuş. Hatta Türkiye’nin AB ile yürüttüğü tam üyelik müzakerelerinin 'reel bir durum değil, diplomatik kurgu' olduğunu söylemiş. Ben bu tip yaklaşımları, doğrusunu söylemek gerekirse, Avrupa’daki aşırı sağın yaklaşımlarıyla bu kadar yakın benzerlik göstermesini son derece rahatsız edici buluyorum."

"TÜRK HALKININ DEMOKRATİK BİLİNCİ ALKIŞLANMALI"

Çelik, Türkiye ve Avrupa'nın demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti değerleri için daha çok dayanışma göstermesi gerektiğini söyledi.

Bu darbe girişimi sırasında Türk halkının demokrasinin tüm değerlerine sahip çıkan yüksek bir demokratik bilince sahip olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Çelik, "Bunun alkışlanması, takdir edilmesi gerekir. Kuşkusuz herkesin herkese karşı eleştirileri olabilir, eleştiri demokratik bir haktır. bu her ülkenin iyiliği için geliştirilmesi gereken bir mekanizmadır. Ama Türkiye’yi eleştirmekle Türkiye karşıtlığı arasına bir mesafe koymak gerekir."

Bundan sonraki süreçte Türkiye ve Avrupa arasında daha güçlü bir dayanışma olması gerektiğini belirten Çelik, Türkiye'de darbe sonrası sürecin hukuk çerçevesinde yürütüldüğüne dikkati çekti.

Çelik, şöyle devam etti:

"Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatları Avrupa Konseyi'nin kurucu değerleri Türkiye için referans olmaya devam etmektedir. Özellikle Avrupa Konseyi'nde paylaştığımız değerlerin daha da güçlendirilmesinin öneminin altını çiziyoruz. Çünkü darbelere karşı en etkili ilaç ve en etkili savunma demokrasiyi, insan haklarını ve hukuk devletini daha çok geliştirmektir. Türk halkı zaten bunlara verdiği değeri göstermiştir." diye konuştu.

Çelik, Jagland'a Türk halkının tanklara, savaş uçaklarına ve gemilere karşı demokrasisini koruduğu bu dönemde verdiği destek için bir kez daha teşekkür etti.

"GÜCE SİLAHLA DEĞİL OYLA ULAŞABİLİRSİNİZ"

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, 15 Temmuz'da düzenlenen darbe girişiminin ardından Türkiye'ye ve demokratik kurumlara dayanışma mesajını vermek, ülkedeki süreci daha iyi anlamak ve yardımcı olmak için Türkiye'ye geldiğini belirtti.

Jagland, 15 Temmuz gecesi darbe girişimi başladığında hemen tepki verdiğini belirterek şöyle devam etti:

"O gece darbe girişimi başladığında derhal tutum almak benim için hiç de zor olmadı. Neler olduğunu hemen anladım ve gece yarısından önce darbeyi yapanları kınadım. Çünkü Avrupa kıtasında askeri darbelere yer yoktur. Eğer bu darbe girişimi başarılı olsaydı Türkiye derhal Avrupa Konseyi'nden çıkarılacaktı. Avrupa'da silahlarla güç kazanamazsınız, güce oylarla ulaşmak zorundasınız."

Türkiye'nin bundan sonraki süreci Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ve İnsan Hakları Mahkemesinin içtihatına uygun şekilde yürütmesinin önemli olduğunu vurgulayan Jagland, Ankara'daki temaslarının oldukça verimli geçtiğini ve darbe sonrası sürece TBMM'nin dahil olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

AA

"Çelik ve Jagland'dan görüşme öncesi basın açıklaması" haberi, 04 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. 04 Ağustos 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Çelik ve Jagland'dan görüşme öncesi basın açıklaması haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çelik ve Jagland'dan görüşme öncesi basın açıklaması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  2. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  3. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  4. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  5. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  6. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  7. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  8. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  9. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  10. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  11. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  12. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  13. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  14. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  15. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  16. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  17. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  18. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  19. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  20. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
Gündem Haberleri