Cengiz Holding'in maden sahası 600'den 6 bin dönüme çıkarıldı
Cengiz Holding'in maden sahası 600'den 6 bin... Cengiz Holding'in Truva Madencilik, Çanakkale'de Halilağa Bakır Madeni projesini 600 dönümden 6 bin dönüme çıkarıyor. Yöre halkı, ağaç kesimine karşı çevre nöbeti başlatarak, doğanın korunması için mücadele ediyor.
Cengiz Holding ve yan kuruluşu Truva Madencilik, Çanakkale'nin Bayramiç ilçesindeki Hacıbekirler köyünde bulunan Halilağa Bakır Madeni projesi sahasını 600 dönümden 6 bin dönüme çıkardı. Bu genişleme sürecinde, bölgede bakır madeni aramak ve mevcut maden yataklarını genişletmek amacıyla ağaçlar işaretlenerek kesilmeye başlandı. Yöre halkı, "Doğamıza kıymayın. Toprağımızı, suyumuzu, havamızı kirletmeyin" sloganıyla madene karşı çevre nöbetine başladı.
Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Cengiz Holding'in bölgede 1 milyon ağaç keseceğini duyurdu. Ceylan, "Truva Madencilik, ÇED raporları aracılığıyla Kazdağları’ndaki etkinlik alanını 10 kat büyütüyor" ifadesini kullanarak, Halilağa Bakır Madeni Projesi adıyla 600 dönümlük alanın 6 bin dönüme çıkarılacağını ve büyük bir ağaç katliamı yapılacağını belirtti. Ceylan, firmanın 240 bin ağaç kesileceği açıklamasının yanıltıcı olduğunu, çünkü 8 santimden daha ince gövdelere sahip ağaçların kesim sayımına dahil edilmediğini vurguladı.
Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek ise, "Kazdağları, binlerce yıl insanlığa hizmet edecek önemli bir ekosistemdir. Asıl sorumlu iktidardır. Bu izinleri neden veriyorsunuz?" diyerek duruma tepki gösterdi. Erkek, Kazdağları'nın Balıkesir tarafının milli park olmasına rağmen Çanakkale tarafının milli park olarak korunmadığını belirterek, "Bu nedenle böyle fütursuzca hareket ediyorlar. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz, halkımızla birlikte doğamızı koruyacağız" dedi.
TEMA Vakfı’nın Kazdağları’na ilişkin raporuna göre, Biga Yarımadası ve Kuzey Ege'de 1 milyon 294 bin 335 hektarlık alan madencilik için ruhsatlandırıldı. Aktif ruhsatların yüzde 57’si işletme, yüzde 43’ü ise arama ruhsatı statüsünde. Bilim insanları, Kazdağları’nın "dünyada en çok oksijen üreten yer" olduğunu ifade ederken, bu bölgede siyanürle altın arayan Kanadalı Alamos Gold’a karşı büyük bir çevre mücadelesi verildi. Şirket, yüzlerce ağacı kestiği için Türkiye’ye dava açarken, ağaç kesiminden dolayı Orman Bakanlığı'na 54 milyon TL ödendi.
"Cengiz Holding'in maden sahası 600'den 6 bin dönüme çıkarıldı" haberi, 31 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 31 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Cengiz Holding'in maden sahası 600'den 6 bin dönüme çıkarıldı haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cengiz Holding'in maden sahası 600'den 6 bin dönüme çıkarıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 31 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.