Çerkez'in Kahvesi açıldı

Çerkez'in Kahvesi açıldı

Çerkez'in Kahvesi açıldı Sivas'ta 78 senelik bir geçmişe sahip, hakkında şiirler yazılan Çerkez'in Kahvesi, pandemi sebebi ile uygulanmakta olan yasaklar kapsamında bir süre kapalı kaldıktan sonra bir kez daha açıldı.

Sivas'ta 78 senelik bir geçmişe sahip, hakkında şiirler yazılan Çerkez'in Kahvesi, pandemi sebebi ile uygulanmakta olan yasaklar kapsamında bir süre kapalı kaldıktan sonra bir kez daha açıldı. Kendine özgü, yapımı sır olarak saklanan kahvesi, mekan yapısı, entelektüel müşteri potansiyeli ile bilinen Çerkez'in Kahvesi'ne müdavimleri yoğun rağbet gösteriyor.

Sivas'ta 1943 senesinde Hüseyin Yıldız tarafından küçük bir çay ocağı biçiminde kurulmuş olan Çerkez'in Kahvesi, Osmanlı'da başlayan kahve kültürünün Sivas'taki yaşamakta olan temsilcisi oldu. Müşterilerine, bir klasik haline gelen özel kahvesinin beraberinde çay ve nargile olanağı sunulmakta olan mekanın iç kısmında ise gramofon, eski silahlar, semaver, radyo, kente özgü ağızlık ve bıçaklar gibi antika ürünler yer almakta. Klasik kahvehanelerde rastlanılan okey, kağıt gibi oyunlara yer verilmeyen mekanın, müdavimleri bulunuyor. Mekanda günlük siyaset, spor, edebiyat, sanat gibi konularda derin tartışmalar yapılıyor. Kente gelen misafirler, önemli siyasiler, sanatçılar, muhakkak Çerkez'in Kahvesi'nde ağırlanıyor. Çerkez'in Kahvesi, hakkında şiir ve metinler yazılan kentin simge mekanlarından birisi olarak dikkat çekiyor. Pandemi sürecinde bir süre kapanmak mecburiyetinde kalan mekan, normalleşme kararı sonrası kısıtlamaların kaldırılması ile müşterileri ile tekrar buluştu. Mekanın müşterileri kararı sevinçle karşıladı.

KAHVENİN YAPIMI SIR GİBİ SAKLANIYOR

Çerkez'in Kahvesi'nde müşterilere Osmanlı döneminde olduğu gibi kulpsuz özel fincanlarda sunulan, yoğun telve kıvamlı özel kahve yapılıyor. Kahvenin yapımı da yıllardır sır olarak saklanıyor. İlk kez gelen müşterilerin hepsi, kahveyi içtikten sonra ısrarla yapılışının sırrını öğrenmeye çalışıyor.

Çerkez'in Kahvesi'nin 3'üncü nesil işletmecilerinden Onur Yıldız (21), "Burası dedemden beri işletilen bir mekan. Şu an ağabeyim ve ben 3'üncü nesiliz. 1943'ten bu yana faaliyetteyiz ve Sivas'ın en köklü esnaflarından biriyiz. Tabi insanlar burayı çok özlüyor. Vaka sayılarının düşüş durumuna göre müşterilerimizi aynı şekilde ağırlamayı isteriz" dedi.

'BİZ BURADA BÜYÜDÜK'

45 yıldır Çerkez'in Kahvesi müdavimi olan Ferhat Kip (73) pandemi sürecinde kahvenin tadından mahrum kaldıklarını belirterek, "Buraya geldiğimiz zaman boynumuzu büküp bakıyorduk. Acaba bizim mekanımız açılacak mı diye düşünüyorduk. Çok şükür kavuştuk. İnşallah bundan sonra bu hastalıktan da kurtuluruz. Ben 45 yılı aşkın bir süredir buraya geliyorum. Burada büyüdük, burada arkadaş edindik. Sohbet ediyoruz, tatlıyız, iyi geçiniyoruz ondan geliyoruz. Gittiğimiz başka yerlerde yabancılık çekiyoruz. Etrafımızdaki arkadaşları tanımıyoruz. Sohbet edemiyoruz. Yalnız oturup yalnız kalkıyoruz. Yasa gereği 3 kişi oturabiliyoruz. Ama bu olmasaydı şu an 10 kişi olurduk" diye konuştu.

'ÇAYI DA, ARKADAŞLA SOHBETİ DE GÜZELDİR'

Mekanın yarım asırlık müşterisi Binali Gülbahar (77) ise, "Kendimi bildim bileli buraya geliyorum. Buranın çayı da, arkadaşların sohbeti de güzeldir. Yıllardır sevdiğimiz arkadaşlarımızı burda görüyoruz" diye konuştu.

Çerkez'in çayı, kahvesi ve 78 senelik geçmişinin beraberinde Sivaslılar için bir buluşma mekanı olduğunu söyleyen Hanifi Yıldırım (60), "45 yıldır Çerkez'in Kahvesi'ne gelip gidiyorum. Özlemini çektiğimiz şeye kavuşma sevincini yaşıyoruz. Çünkü uzun senelerdir burası bizim mekanımız olmuş. Bir adres gibi arkadaşlarımızla burda buluşuyoruz" dedi.

Çerkez'in Kahvesi açıldı

Çerkez'in Kahvesi açıldı

Çerkez'in Kahvesi açıldı

Çerkez'in Kahvesi açıldı

Çerkez'in Kahvesi açıldı

"Çerkez'in Kahvesi açıldı" haberi, 05 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 05 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Çerkez'in Kahvesi açıldı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çerkez'in Kahvesi açıldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:41 Altın sahiplerini korkutan uyarı geldi: "Bu fırsat kaçmaz, hazırlanın"
  2. 23:32 Trump'ın yargılandığı bina önünde kendini ateşe verdi
  3. 23:29 BM açıkladı: Sudan'da insan eliyle oluşturulan kriz çok büyük boyutta
  4. 23:08 Dünya Bankası, Türkiye'ye milyonlarca dolarlık bir borç verme kararı aldı!
  5. 23:01 Trump'ın yargılandığı mahkeme önünde bir kişi kendini yaktı!
  6. 22:53 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan elde ettiği gelir açıklandı!
  7. 22:49 Türkiye pazarı için özel olarak geliştirilen Tesla Model Y'nin satış fiyatı netleşti!
  8. 22:15 Gazze'deki Çatışmalar Çevre ve Sağlık Felaketine Yol Açıyor: BM Uyarısı
  9. 22:14 Kulüpler Birliği, TFF'ye seçim için bir çağrıda bulundu!
  10. 22:14 Beşiktaş, ligdeki beş maçlık galibiyet hasretine son verdi
  11. 22:11 Beşiktaş, MKE Ankaragücü'nü 2-0 Mağlup Ederek Galibiyet Hasretine Son Verdi
  12. 22:06 Okul müdürünü tacizle suçlayan lise öğrencilerinin şikayetleri sonucunda müdür tutuklandı
  13. 22:06 İstenmeyen tüylerden acısız nasıl kurtulunur?
  14. 22:05 Teknik direktör değişikliklerinin Beşiktaş'a fayda sağladığı görülüyor
  15. 22:02 Evde uygulayacağınız bu yöntemle herkes dişlerinizin beyazlık sırrını soracak!
  16. 21:56 Tokat'taki depremin yol açtığı hasarın detayları kamuoyuna sunuldu
  17. 21:56 Hamas, Blinken'ı İsrail'in yanında olmakla suçladı
  18. 21:44 Kızartma yapmadan önce yağa bir parça ekmek koyun
  19. 21:43 Koç Holding, Romanya'daki Ford Otosan Fabrikasında Seri Üretime Geçti!
  20. 21:37 Bakan İbrahim Yumaklı duyurdu: Ödemeler hesaplara yatırılıyor
Gündem Haberleri