Cesetler eritilerek biyogaz ve gübreye dönüştürülebilecek

Cesetler eritilerek biyogaz ve gübreye dönüştürülebilecek

Cesetler eritilerek biyogaz ve gübreye dönüş... Hollanda İçişleri Bakanı Kasja Ollongren, gömülme ve yakılma dışında cenazelerin kimyasal bir sıvı içerisinde eritilmesini sağlayan "alkali hidrolizi" yöntemine izin vereceklerini duyurdu.

Hollanda'da 1955 yılında cenazelerin yakılmasına izin verilmişti. Algemeen Dagblad (AD) gazetesine göre, o tarihten bu yana ilk kez cenaze mevzuatında değişikliğe gidilecek. Hollanda Sağlık Konseyi, hükümete, cenaze mevzuatının yeniden düzenlenmesini önerdi. Öneride, "güvenli ve sürdürülebilir" bir yöntem olan eritmeye izin verilmesi istendi. Konseye göre, bu yöntemle tabutlar yeniden kullanılabilir ve yakma işlemine göre daha fazla enerji tasarrufu sağlanır. Hollanda İçişleri Bakanı Ollongren, "alkali hidrolizi" adı verilen yönteme meclis, cenaze şirketleri ve halk arasında uzun süredir ilgi duyulduğunu belirterek, "Bunu yasa kapsamına alacağız. İnsanlar yakında bu cenaze hizmetini de seçebilecekler" ifadesini kullandı.

ÇELİK KABA ÖZEL BİR SIVI EKLENİYOR

Hükümetin hazırladığı yasa tasarısı, önümüzdeki günlerde meclise gönderilecek. Muhtemelen yeni yılda meclis ve senato onayının ardından yasa yürürlüğe girecek. "Yeniden boyutlandırma" da denilen "alkali hidrolizi" yönteminde, cenaze yün bir kılıfa sarılarak çelik bir kaba yerleştiriliyor. Kabın içine su ve potasyum hidroksit karışımı özel bir sıvı ekleniyor. Suyun 100-150 derece ısıtılmasının ardından başlayan kimyasal tepkime sonucu vücut, birkaç saat içinde tamamen yok oluyor. Geriye sadece kabın içindeki sıvı ve kemikler kalıyor. Kemikler istenirse bir çömlek ya da büyük vazo benzeri bir kaba yerleştirilebiliyor ya da öğütülerek un haline getiriliyor. Ölen kişinin yakınları, geriye kalan sıvı ile ne yapılacağını seçebilecek.

'EN ÇEVRECİ YÖNTEM' DENİLDİ

Hollanda Sağlık Konseyi üyesi Prof. Dr. Jan Nijhuis, AD gazetesine, cesedin eritilmesinden sonra oluşan sıvının DNA içermediğini belirterek, bunun en çevreci yöntem olduğunu söyledi. Defin işlemleri nedeniyle yıllardır çok sayıda mezar kazılıp, toprağa pahalı tabutlar indirildiğini belirten Nijhuis'a göre, bu sürdürülebilir bir yöntem değil. Ölülerin yakılmasının da daha fazla gaz kullanımı ve karbondioksit salınımına yol açtığını söyleyen Hollandalı profesör, alkali hidroliz yönteminin daha fazla enerji tasarrufu sağladığını vurguladı. Nijhuis, bedenin eritilmesini, öldüğünde toprağa girmekten ya da ateşe atılmaktan korkan kişiler için önemli bir seçenek olarak görüyor. Hollanda'da şu anda yasa gereği cenazeler sadece defnediliyor, yakılıyor ya da kadavra olarak bilim kurumların bağışlanabiliyor.

"Cesetler eritilerek biyogaz ve gübreye dönüştürülebilecek" haberi, 17 Kasım 2020 tarihinde yazılmıştır. 17 Kasım 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Cesetler eritilerek biyogaz ve gübreye dönüştürülebilecek haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cesetler eritilerek biyogaz ve gübreye dönüştürülebilecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:22 Emeklilere kötü haber geldi! Çalışan emeklinin maaşından ek kesinti yapılacak
  2. 23:22 Ürdün ve Almanya'dan Ortak Açıklama: İsrail-İran Gerilimi Ele Alındı
  3. 23:17 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Gerginlikleri Görüştü
  4. 23:16 AB'den İran'a İsrail'e saldırısı nedeniyle yeni yaptırımlar olacak
  5. 23:12 Miçotakis'in Açıklamalarıyla Yunanistan'ın Deniz Parkı Planları Türkiye'den Tepki Aldı
  6. 23:10 Seçim Yenilgisi Yumuşattı: Erdoğan'dan Özgür Özel'e "Kapımız Açık"
  7. 23:02 Süper Lig’den 9 kulüp'ten o haber! Hepsi PFDK’ya sevk edildi!
  8. 22:58 Nesrin Cavadzade yeni aşka yürüdü!
  9. 22:52 Yeni Bulgular: Zihinsel Yaşlanma Süreci 30'lu Yaşlarda Başlıyor!
  10. 22:47 Powell ve Macklem: ABD ve Kanada Ekonomileri Değerlendirildi
  11. 22:42 Ukrayna Parlamentosu Askerlik Şartlarını Sıkılaştıran Yeni Yasayı Kabul Etti
  12. 22:24 Birleşmiş Milletler, Gazze için 2,8 milyar dolarlık yardım çağrısında bulunacak
  13. 22:10 Erdal Beşikçioğlu ilk nikahını kıydı!
  14. 21:56 Özgür Özel, Kobani davası için heyet görevlendirdi!
  15. 21:52 İsrail çocuk parkına saldırdı: 10 kişi yaşamını kaybetti
  16. 21:41 Galatasaray'dan Türk futbol tarihine geçen o transfer!
  17. 21:39 Türkiye ve ABD, Gazze İçin İnsani Yardım ve Güvenlik Konularını Görüştü
  18. 21:35 Selen Görgüzel kendisine yorum yapan takipçisine o cevabı verdi!
  19. 21:34 Doruk Erolçevik, Türk Eskrim Tarihinde Bir İlk: Dünya Şampiyonu!
  20. 21:14 Avrupa'da Doğal Gaz Fiyatları, Jeopolitik Gerilimlerle Yükselişte: TTF'de %7,5 Artış
Dünya Haberleri