Cevdet Yılmaz: 'Yeni bir Siber Güvenlik Başkanlığı oluşturuyoruz'
Cevdet Yılmaz: 'Yeni bir Siber Güvenlik Başk... Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Pamukkale Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin siber güvenlik altyapısını güçlendirecek yeni bir Siber Güvenlik Başkanlığı kurulacağını ve yapay zeka stratejisiyle dijital dönüşümün hızlanacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Pamukkale Üniversitesi Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dijital dönüşüm ve siber güvenlik alanındaki yeni hamlelerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Törende, Cumhurbaşkanlığına bağlı yeni bir Siber Güvenlik Başkanlığı kurulacağı müjdesini veren Yılmaz, bu adımın, ülkenin siber güvenliğini daha güçlü bir şekilde sağlamak için atılacak önemli bir adım olduğunu belirtti. Bu yeni yapılanmanın, siber güvenlik alanındaki süreçleri daha etkili bir biçimde düzenleyerek, ürünleri ve firmaları akredite edeceğini vurguladı.
Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Saadet Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, Vali Ömer Faruk Coşkun, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ve birçok davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, program öncesinde üniversitenin fuaye alanında yer alan stantlarda, enstitü, fakülte ve yüksekokulların faaliyetleri hakkında bilgi alarak, burada sergilenen ürünleri inceledi. Yılmaz, ayrıca Filistin Köşesi’nde öğrencilere sohbet etti.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE SİBER GÜVENLİK VURGUSU
Konuşmasında, üniversitelerin dijital dönüşümdeki önemine de değinen Yılmaz, teknolojik ilerleme ve dijital dönüşümün üniversiteleri, verimlilik artışı sağlayan en önemli aktörlerden biri haline getirdiğini belirtti. Üniversitelerin araştırma merkezleri ve teknoparklar aracılığıyla yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesine öncülük ettiğini, aynı zamanda dijitalleşmenin gerektirdiği nitelikli insan kaynağını yetiştirdiğini söyledi. Yılmaz, dijital dönüşüm ve yeşil dönüşümün Türkiye'nin orta ve uzun vadeli vizyonunun omurgasını oluşturduğunu belirterek, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ile eğitim camiasının yakın iş birliği içinde çalıştığını ve dijital ekonomiyi güçlendirecek politikaların geliştirildiğini ifade etti.
Siber güvenlik konusunda Türkiye’nin önemli adımlar attığını vurgulayan Yılmaz, geçtiğimiz yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa Türkiye'nin ilk siber güvenlik lisesini kurduklarını, ardından Yükseköğretim Kurulu iş birliğiyle üniversitelerde ilk siber güvenlik meslek yüksekokullarının açıldığını ve bu yıl siber güvenlik mühendisliği ve bilgi güvenliği gibi yeni lisans programlarıyla çıtayı yükselttiklerini söyledi. Ayrıca, dijital dünyadaki tehditlerin arttığına dikkat çeken Yılmaz, günümüzde artık hiçbir yerin güvenli olmadığını, cep telefonları ve çağrı cihazlarıyla bile saldırıların yapılabileceğini belirterek, siber güvenliğin bireylerin temel hakları ve milli güvenlik açısından ne kadar kritik olduğunu vurguladı.
YAPAY ZEKA STRATEJİSİ VE GELECEK VİZYONU
Yılmaz, konuşmasının devamında yapay zeka konusunda atılacak adımları da açıkladı. Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ve eylem planı hazırladıklarını belirten Yılmaz, Türkiye'nin bu alanda öncü ülkelerden biri olma hedefinde olduğunu söyledi. Yapay zekanın, birçok mesleği dönüştürerek bazılarını ortadan kaldırabileceğini, ancak bunun yanında yeni mesleklerin de ortaya çıkacağını ifade etti. Mevcut mesleklerin ise farklı şekilde icra edileceğini belirterek, eğitim programlarını ve müfredatları, gelecekte doğacak gereksinimlere uygun olarak planlamanın önemine değindi. Yılmaz, üniversitelerden firmalara, kamu kurumlarından özel sektöre kadar tüm kurumların yapay zeka eğilimlerini görmeleri ve buna adapte olmaları gerektiğini söyledi.
YAPAY ZEKA VE ÜRETKENLİK
Cumhurbaşkanı Yardımcısı, kamuda, özel sektörde, eğitimde ve diğer alanlarda yapay zekanın verimliliği artıran bir araç olarak kullanıldığını belirterek, sağlık, sulama sistemleri, enerji üretimi, güvenlik gibi pek çok alanda üretken yapay zekanın etkin bir şekilde kullanılacağını dile getirdi. Dijital Genç Yapay Zeka Ekosistemi ile 4 bin öğrenciye teknik ve uygulamalı yapay zeka eğitimi verilerek, gençlerin dijital dünyadaki yetkinliklerinin artırılması hedeflendiğini söyledi. Ayrıca, Dijital İnovasyon İşbirliği Platformu ile üniversitelerin araştırma altyapılarının bir araya getirilerek, kamu kurumlarının ihtiyaç duyduğu ileri dijital teknolojilere yönelik çözümler geliştirilmesinin amaçlandığını belirtti.
FIRSAT EŞİTLİĞİ VE EĞİTİMDE DESTEK
Yılmaz, yükseköğretim kurumlarında ücretsiz eğitim fırsatlarının önemini vurguladı ve devlet burslarıyla yurtdışında eğitim alma fırsatı sunduklarını ifade etti. Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması gerektiğine değinen Yılmaz, "Cumhuriyeti çok farklı tanımlayanlar var. Bingöl'de doğup, Bingöl Lisesi'ni bitirip ODTÜ'ye geçip, bugün Cumhurbaşkanı Yardımcısı olabildiysem, cumhuriyetin fırsat eşitliği ile bu noktaya gelebildim" dedi. Ülkenin neresinde doğarsa doğsun, dini ve ırkı ne olursa olsun her çocuğa fırsat eşitliği sunulması gerektiğini belirterek, devletin bu konuda üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı. Yılmaz, fırsatları değerlendirmenin kişinin kendi elinde olduğunu ancak devletin görevini, her çocuğa bu fırsatları eşit şekilde sunmak olarak tanımladı.
"Cevdet Yılmaz: 'Yeni bir Siber Güvenlik Başkanlığı oluşturuyoruz'" haberi, 18 Kasım 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Kasım 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Cevdet Yılmaz: 'Yeni bir Siber Güvenlik Başkanlığı oluşturuyoruz' haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cevdet Yılmaz: 'Yeni bir Siber Güvenlik Başkanlığı oluşturuyoruz' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 19 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.