Çevre mühendislerinden korkunç rapor

Çevre mühendislerinden korkunç rapor

Çevre mühendislerinden korkunç rapor Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), Marmara Denizi'ndeki müsilaj problemine ilişkin bir rapor yayımladı. Raporda, müsilaja neden olan sebeplerle birlikte çözüm önerileri de yer aldı.

ABC Gazetesi Haber Merkezi

Müsilajın iklim değişikliği (ısınma) ile karbon, azot ve fosfordan oluşan kirleticilerin birlikteliğiyle meydana geldiğinin altını çizen ÇMO; ilk sorunun küresel bir sorun olduğunu ve uzun vadeli, akıllı bir eylem planıyla önlenebileceğini söyledi. İkinci sorun yani kirleticiler ise yerel ve kısa vadede çözülebilecek bir sorun.

Müsilaj nasıl oluşuyor?

ÇMO; karbon, azot ve fosforun müsilajı oluşturan canlıların gıdası olduğunu söyleyerek suyun sıcaklığı artınca bu kirleticilerle zenginleşen ortamda müsilajı oluşturan canlıların üremesi için uygun ortam oluştuğunu ifade etti. Bu nedenle de müsilajı oluşturan canlılarda bir nüfus patlaması görüldü. Sıcaklık veya kirleticilerden birinin uygun miktarda olmadığı ortamda ise müsilaj oluşmuyor.

Görünmez olması sorunun çözüldüğü anlamına gelmiyor

ÇMO, önümüzdeki günlerde denizlerin sıcaklık gradyanları nedeniyle oluşabilecek akıntıların, müsilajı görünmez hale getirebileceğini hatırlatarak "Bu sorunun çözüldüğü anlamına gelmez" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da ön arıtma tesisi yok!

İstanbul'da sanılanın aksine atıksu ön arıtma tesisi bulunmadığını aktaran ÇMO, ön arıtma tesisi adı altında faaliyet gösteren tesislerin, ön arıtma tesisi kriterlerini karşılamadığını vurguladı. İstanbul'daki tesislerde kumtutucu, ızgara ve pompa donanımları mevcut. Fakat bunlar 'terfi istasyonu' olarak adlandırılıyor. Yani bu tesisler, arıtma amaçlı değil çalışan pompa, ekipman ve atıksu hatlarını koruma amaçlı kullanılıyor.

Çökeltim havuzu olması gereken yer İSPARK olarak kullanılıyor

Ön artıma tesislerinde ise çökeltim havuzu olması gerekiyor. Çevre mühendisleri, örnek olarak Kadıköy Atıksu Ön Artıma Tesisi'ni gösteriyor. Bunun projesinde bir çökeltim havuzu bulunuyor. Ne var ki havuzun bulunması gereken alan, İSPARK alanı olarak kullanılıyor. Boğaz’da bulunan Üsküdar, Küçüksu, Baltalimanı, Paşabahçe gibi ‘ön arıtma tesisleri” de aynı nitelikte birer terfi istasyonu. Bu istasyonlar, boğaz dip akıntısının yardımı ile atıksuyun Karadeniz’e iletme düşüncesi ile tesis edilmişler.

Peki tüm bunlar ne anlama geliyor? 

Bunların anlamı şu; İstanbul'un atıksuyunun en az yüzde 60'ı, arıtılmadan deşarj ediliyor. Çevre mühendisleri, Marmara Denizi'ndeki mevcut deşarjların uygulanan hal ve yerlerde çözüm üniteleri olmadığını söylüyor. Sorunun bugüne ait olmadığını söyleyen Çevre Mühendisleri Odası, çözümün de Karadeniz'den bağımsız olmayacağını kaydediyor. Karadeniz'de de benzer bir sorun var. Sadece su sıcaklığı belli bir düzeyin altında olduğundan henüz müsilaj görünür değil.

"Bu coğrafyada yeterince katliam yapılmıştır"

Çevre Mühendisleri Odasının raporu ise Kanal İstanbul vurgusuyla sona eriyor: Bu coğrafyada yeterince katliam yapılmıştır. Yeni bir yük getiecek, ekolojik dengeleri alt üst edip yeni katliamlara yol açacak Kanal İstanbul ve çevresinde planlanan yeşil sermayenin gettosu çılgınlığından vazgeçilmelidir.

"Çevre mühendislerinden korkunç rapor" haberi, 08 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 08 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Çevre mühendislerinden korkunç rapor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çevre mühendislerinden korkunç rapor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  2. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  3. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  4. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  5. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  6. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  7. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  8. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  9. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  10. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  11. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  12. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  13. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  14. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  15. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  16. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  17. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
  18. 22:02 Cinsel Organına Salatalık Sıkışan Kolombiyalı Pes Dedirtti!
  19. 21:38 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'tan Tarihi Görüşme! Romanya Cumhurbaşkanı Lohannis Buluşması!
  20. 21:35 Altın Yatırımcıları Dikkat! Dünya Bankası'ndan Altın Fiyatları Hakkında Son Dakika Tahmini!
Gündem Haberleri