Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan İBB'nin 'Abdi İpekçi Spor Salonu' iddialarına yanıt

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan İBB'nin 'Abdi İpekçi Spor Salonu' iddialarına yanıt

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan... Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İBB'nin ruhsatını durdurduğu ve para cezası kestiği, yapımına devam edilen salon hakkında açıklama yayınladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yapımına başlandığı sırada İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından ruhsatı iptal edilen Abdi İpekçi Spor Salonu hakkında verdiği yanıtta, "İBB’nin projeyle ilgili kanuna ve hukuka uygun olmadığı iddiası kesinlikle doğru değildir. Zeytinburnu Belediyesince 27.01.2022 tarih ve 3460 sayılı yapı ruhsatı düzenlenerek, işin yapım süreci başlatılmıştır." ifadelerini kullandı.

İBB, yapımına başlanan Abdi İpekçi Spor Salonu için, Bakanlığın gerekli izinleri almadığını ve yeşil alanlara zarar verdiğini söyleyerek inşaatın faaliyetlerini durdurmuş ve para cezası kesmişti. Konu işe alakalı İBB'den yapılan açıklamada;"İBB'nin hukuka uygun olmayan biçimde düzenlenmeye çalışılan ruhsatla faaliyet gösteren inşaatı mühürledi. 150 Milyon TL para cezası kesti."  ifadelerine yer verilmişti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İBB'nin ruhsatını durdurduğu ve para cezası kestiği, yapımına devam edilen salon hakkında açıklama yayınladı. Açıklamada;  "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüzce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının ruhsat iptaline yönelik işlemi durdurulmuş, Zeytinburnu Belediyesince düzenlenen yapı ruhsatı doğrultusunda iş ve işlemlerin devam edilmesi kararı verilmiştir." ifadelerine yer verildi.

"Her türlü kanuni sürecin harfiyen işletildiği proje..."

Bakanlıktan yapılan açıklama şöyle:

“Eski Abdi İpekçi Spor Salonu yerine Gençlik ve Spor Bakanlığımızla birlikte TOKİ eliyle İstanbul’umuza kazandıracağımız her yıl 1 milyondan fazla gencin spor yapacağı Basketbol Gelişim Merkezi'ne ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından aktarılan kamuoyunu yanıltıcı ve aldatıcı bilgilere dair açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Abdi İpekçi Spor Salonu 1989 yılında açılmıştır. Gerek fiziki yetersizliği, gerekse İstanbul’da artan uluslararası spor müsabakaları nedeniyle yenisi inşa edilmek üzere dönüşüme tabi tutulmuştur.

22 bin metrekare yeşil alanı, 10 bin seyirci kapasitesi, milli takım antrenman sahası ve basketbol müzesi ile Türkiye’nin basketbol üssü olacak yeni Abdi İpekçi Spor Kompleksimize dair projemizin yıkım, ihale ve inşa süreçleri ise şöyle seyretmiştir. Zeytinburnu ilçesi Kazlıçeşme Mahallesi’nde yer alan İstanbul Abdi İpekçi Spor Kompleksi Projesi 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na uygun bir şekilde TOKİ Başkanlığımızca ihale edilmiştir. Yüklenici firma ile 16.12.2021 tarihinde sözleşme imzalanmıştır. Her türlü kanuni sürecin harfiyen işletildiği proje, İstanbul 2 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 11.08.2020 tarih ve 4069 sayılı Kararı ile uygun bulunmuştur.

"İBB’nin projeyle ilgili kanuna ve hukuka uygun olmadığı iddiası kesinlikle doğru değildir"

Proje konusu taşınmaz 68 bin 800,33 metrekare yüzölçümlü olup, Hazine, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Zeytinburnu Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi hissedarlığındadır. Mevcut arazinin Hazineye ve Zeytinburnu Belediyesine ait hisseleri Gençlik ve Spor Bakanlığına tahsislidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin iddialarının tam aksine Büyükşehir Belediyesine ait hisse, 01.05.1986 tarihli encümen kararı ile 40 yıl süreliğine Gençlik ve Spor Bakanlığına intifa hakkıyla birlikte tahsis edilmiştir. Yani kamu yararı gözeten projelerde kullanımı kanunla desteklenmiştir.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından kamuoyuna duyurulduğunun aksine Abdi İpekçi Spor Kompleksi kapsamında 5366 sayılı 'Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun ve 4779 sayılı Kanun'un ilgili yönetmeliği' uyarınca Yenileme Kurulu tarafından onaylanmış bir projedir. Sonuç olarak İBB’nin projeyle ilgili kanuna ve hukuka uygun olmadığı iddiası kesinlikle doğru değildir. Zeytinburnu Belediyesince 27.01.2022 tarih ve 3460 sayılı yapı ruhsatı düzenlenerek, işin yapım süreci başlatılmıştır.

"Para cezası işleminin hiçbir hukuki dayanağı yoktur"

Toplu Konut İdaremiz; İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin projemize karşı yaptığı hukuksuz cezai işleme dair itirazını İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne sunmuştur. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüzce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının ruhsat iptaline yönelik işlemi durdurulmuş, Zeytinburnu Belediyesince düzenlenen yapı ruhsatı doğrultusunda iş ve işlemlerin devam edilmesi kararı verilmiştir. Bu açıdan İstanbul Büyükşehir Belediyesince söz konusu iş kapsamında düzenlenen para cezası işleminin hiçbir hukuki dayanağı yoktur, tamamıyla kamuoyunu yanıltmak üzere yapılan bir uygulamadır.

Yine İstanbul Büyükşehir Belediyesince yapılan açıklamada ifade edildiği üzere projeyle birlikte herhangi bir yeşil alanın tahrip edilmesi söz konusu değildir. Tam aksine eski Abdi İpekçi Spor Kompleksi'nin yıkımından sonra niteliksiz durumda olan parselde 22 bin metrekare yeşil alan düzenlemesi yapılmaktadır. Gençlik ve Spor Bakanlığının kent ölçeğinde hizmet verecek spor tesisi faaliyetine yönelik devam eden iş kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin projeyi durdurma, mühürleme veya cezai işlemleri, en hafif tabirle, görevi kötüye kullanma ve kamu zararı teşkil edecek bir uygulamadır.

"Bu alan hâlihazırda Gençlik ve Spor Bakanlığına tahsislidir"

Tarihin ve milletin nezdinde en temel kaide, milletten alınan yetkiyi millet lehine, millet için kullanmaktır. Hiçbir algı, hakikati gölgeleyemez. İşlemeyen paslanır, hareket etmeyen durağanlaşır, üretmeyen körelir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yeni salon için ayrılan arazide üzerine düşen vazifeleri diğer tüm projelerde olduğu gibi üzerinden aylar geçmesine rağmen yerine getirmemektedir, getirememektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 68 bin metrekarelik proje alanında sadece 2 bin metrekarelik bir bölümde mülkiyet sahibidir. Yine bu alan hâlihazırda Gençlik ve Spor Bakanlığına tahsislidir.

Tüm bu gerçekliğe rağmen İBB yönetiminin kanunlara uygun olmayan durdurma girişimine, bu yeni algı oyununa 16 milyon İstanbullu prim vermeyecektir. Kanunlarımızın kendisine tanıdığı tüm yetki ve sorumlulukları ilk günden beri yatırımları durdurmaya odaklayan İBB yönetimi aynı titizliği ve kararlılığı eser üretmede gösterememektedir. Eserleriyle, yaptıklarıyla, ürettikleriyle değil yapamadıklarıyla, durdurduklarıyla, engelledikleriyle gündemde olan kamu sorumluluğu taşıyan hiç kimse, kanunların, maşeri vicdanın ve milletin önüne geçemez.

Milletimizin bizden beklentisi eserdir. Olmaz dediğiniz nice projelerimiz gibi Abdi İpekçi Spor Kompleksi’mizi milletimize armağan edeceğiz. Son 20 yılda spora ve sporcuya yaptığı binlerce tesislik katkıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız her türlü mesnetsiz iddia ve yalanla mücadele edecek; Türk sporuna ve genç sporcularımıza yönelik çalışmalarımızı artırmaya kararlılıkla devam edecektir.”

"Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan İBB'nin 'Abdi İpekçi Spor Salonu' iddiaları." haberi, 04 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 04 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan İBB'nin 'Abdi İpekçi Spor Salonu' iddiaları.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan İBB'nin 'Abdi İpekçi Spor Salonu' iddiaları.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:35 Emel Müftüoğlu, Sezen Aksu'nun son halini paylaştı: Hastane künyesi dikkat çekti
  2. 08:26 Gökhan Zan: Boyun eğmeyeceğim çekilmiyorum
  3. 08:22 MHP’de 43 ismin üstü çizildi
  4. 08:20 Erkan Baş: Gökhan Zan, arkadaşlarımıza ‘Kendi geleceğimi düşünmem gerekir’ demiş
  5. 08:14 Aziz Yıldırım: Devlet 2015’te yaşanan kurşunlanma olayını çözmezse bu olaylar yaşanır
  6. 08:10 İsmail Saymaz: Gökhan, ‘Zan’ altında
  7. 08:07 Trabzon’da oynanan maç sonrasında çıkan çatışmacı ortam üzerinde düşünürken aklıma gelenler
  8. 08:05 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den çok sayıda kent için sarı ve turuncu kodlu kar yağışı uyarısı
  9. 05:33 Sağlık Deposu Kuru Üzüm: Doğanın Mucizesi
  10. 05:27 İsrail-Gazze Savaşı İçin AB’den Siyasi Baskı Çağrısı!
  11. 05:21 Gençlerin Geleceği:Chp Başkanı Özgür Özel Beka Sorunu ve Siyasette Yeni Dönem Üzerine Konuştu!
  12. 05:12 Kraliyetin Sessizliği: Kate Middleton’un Akıbeti İnsanları Neden Endişelendiriyor?
  13. 05:05 Elektrikli Araçlar: Şarj Altyapısının Geleceği Belirsiz
  14. 05:02 Trump Davası: Cezaya Tepki ve Finansal Engeller
  15. 04:57 Hızlı Teşhis, Etkili Tedavi: Tayland’da Yapay Zeka’nın Rolü
  16. 03:37 Biden'dan Netanyahu'ya Refah iletisi: "Refah'ın işgali hata olur"
  17. 03:37 İsrail basını duyurdu: İsrail ve Hamas arasında esir takası gerçekleşecek mi?
  18. 01:56 Nvidia, yeni yapay zeka çipini duyurdu
  19. 01:56 Para sayma görüntülerine ilişkin Canan Kaftancıoğlu "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı
  20. 01:17 İsrail Şifa Hastanesi'ne Dördüncü Kez Baskın Düzenledi: 20 Ölü, 200 Tutuklu!
Gündem Haberleri