Cezaevine markasız kazak alınmaması meclis gündeminde

Cezaevine markasız kazak alınmaması meclis gündeminde

Cezaevine markasız kazak alınmaması meclis g... Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle yazılı önerge verdi. "Hak ihlallerini durdurmayı ve sorumlular hakkında işlem yapmayı...

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle yazılı önerge verdi. "Hak ihlallerini durdurmayı ve sorumlular hakkında işlem yapmayı düşünüyor musunuz?" diye soran Yarkadaş "İhlal edilmeyen hiçbir hak kalmadı. OHAL ve KHK rejimi, cezaevlerindeki çileyi artırdı. Gazeteler içeri alınmıyor, giyecekler geri yollanıyor. Tutukluların tedavi ihtiyacı karşılanmıyor" dedi.

"TUTUKLULARIN HABER ALMA HAKKINA SAYGI DUYULMALI"

Menemen R Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan tutuklulara Evrensel, Özgürlükçü Demokrasi, Cumhuriyet ve BirGün gazetelerinin verilmediğini belirten Yarkadaş şöyle konuştu:

"Adı geçen gazeteler, 'terör övücü, etnik köken üzerinden ayrıştırıcı, devlet kurumlarını, devlet büyüklerini ve görevlilerini aşağılayıcı ifadeler içerdiği' iddiasıyla yasaklandı. Bu gazeteler hakkında açılmış bir soruşturma bile yok... Ancak cezaevi idaresi, gazeteleri 'durumdan vazife çıkararak' yasaklıyor ve tutuklulara verdirtmiyor. Bu açık bir hak gaspıdır. Cezaevindeki kişiyi ikinci kez cezalandırmaktır. Bu yasağa derhal son verilmeli ve tutukluların haber alma hakkına saygı duyulmalıdır."

"ÇIPLAK ARAMA DAYATMASI VAR"

 Cezaevlerindeki sorunların saymakla bitirilemeyeceğine dikkat çeken Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:

 "Elazığ Cezaevi'ne getirilen tutuklular çıplak arama dayatmasına maruz kalıyor. İnsanlık dışı bu tutum, protestolara ve açlık grevine rağmen sürdürülüyor. Bu cezaevi AKP'nin adeta pilot uygulamalarının hayata geçirildiği bir yer haline döndü. Gazetelerin yanı sıra, el radyoları da verilmiyor. Tutuklular adeta yaşamdan izole ediliyor."

 "VEREM HASTASI KAÇ TUTUKLU VAR?"

 İstanbul Silivri Cezaevi'ndeki sorunların da artış gösterdiğini belirten Yarkadaş, "Tutuklu sayısı arttıkça, tedavi olanağı da azalıyor. İddiaya göre, yaşam koşulları yüzünden 70 tutukluda verem hastalığı başgöstermiş. Bakana bunu da sordum. Umarım gereken önlemleri derhal alırlar" dedi.

 "MARKASI OLMAYAN KAZAK İÇERİ ALINMIYOR?"

 20 bine yakın tutuklu sayısına sahip olan Silivri Cezaevi'nin 8 Nolu kampüsünde "el radyosu yasağı" uygulamasının sürdüğünü belirten Yarkadaş şöyle konuştu:

 "Tutukluların radyoları toplandı ve geri verilmedi. Aynı kampüs, Da Vinci'nin Şifresi adlı kitabı da üzerinde 'şifre' sözcüğü geçtiği için içeri almamıştı. Eleştirimiz sonucu kitap içeri girebildi. Ancak diğer keyfi yasaklar sürüyor. Örneğin, bir aile çocuğuna kazak getirdiğinde 'Üzerinde marka etiketinin olması gerekiyor' şartıyla karşılaşıyor. Üzerinde marka etiketi ve yeni olmayan giyecekler içeri alınmıyor. Ailelerin çoğu, yoksul insanlar zaten... Her zaman yeni elbise alma imkanları yok. Ayrıca her giyeceği etiketi olan mağazalardan alma imkanlarına da sahip değiller. Çoğu aile pazardan alıyor giyecekleri... Bu yüzden birçok tutuklu, getirilen eşyalara ulaşamıyor. Bu keyfi ve anlamsız yasak sona ermelidir."

 ELBİSE YIKATMANIN MALİYETİ

 Cezaevinde elbiselerini temizletmenin de belli bir maliyet gerektirdiğini belirten CHP'li vekil, "İdare bir sepeti 7.5 TL'ye yıkıyor. Maddi imkanı kısıtlı olan mahkum, dışarıdan da elbise alma imkanına sahip değil. Bu yüzden birçok tutuklu günlük temiz eşya ihtiyacını gideremiyor" diye konuştu.

 Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e "Gelin cezaevlerini birlikte dolaşalım ve sorunlara siz de şahit olun" diyen Yarkadaş, "Tek Tip Elbise dayatmasından vazgeçin" çağrısında da bulundu.

 "GRUP YORUM ÜYESİ FELÇ KALMA RİSKİ TAŞIYOR"

 Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan GRUP YORUM üyesi Dilan Poyraz'ın sağlık durumunu da TBMM'ye taşıyan Barış Yarkadaş, "Dilan'ın babası Ali Poyraz'ın feryadına kulak verin" dedi. Baba Ali Poyraz'ın "Kızım tedavi edilmezse felç kalacak" dediğini aktaran Yarkadaş, Sağlık ve Adalet Bakanı'nı göreve çağırdı. CHP'li vekil, "Bu ülkenin yurttaşlarının can güvenliğinden siz sorumlusunuz. Bu misyonunuzu yerine getirin ve Dilan Poyraz'ın tedavi olmasını sağlayın" ifadelerini kullandı.

 "KANSER HASTASININ RAPORLARINI YOLLADIM"

 Yarkadaş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e, Şakran Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cemal Şahin'in raporlarını gönderdiğini de açıkladı. Yarkadaş, "Tüm bulgular kanser olduğunu gösteriyor. Buna rağmen cezaevinde tutulması vicdanı olan herkesi yaralıyor. Sayın Bakanın gerekeni yapmasını talep ediyorum" ifadesini kullandı.

"Cezaevine markasız kazak alınmaması meclis gündeminde" haberi, 25 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. 25 Ocak 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Cezaevine markasız kazak alınmaması meclis gündeminde haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Cezaevine markasız kazak alınmaması meclis gündeminde 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:35 Gizemli Kayboluş: Ekonomist Korhan Berzeg'in Evine Yakın Ormanda İskelet Parçaları Bulundu
  2. 22:34 Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?
  3. 22:31 Premier Lig'de Oynayan İki Futbolcu Tecavüz Suçlamasıyla Gözaltına Alındı!
  4. 22:31 Parke Temizliğinde Püf Noktaları: Aseton Kullanımı ve Doğru Yöntemler
  5. 22:29 Merdan Yanardağ’dan Oktay Saral'ın montajlı fotoğrafına tepki: "Büyük bir provokasyon"
  6. 22:27 Zıngıl Tatlısı: Mardin Mutfağının Pratik Lezzeti!
  7. 22:24 Sandık Kokusu final mi yapıyor?
  8. 22:10 Temmuz'da Memur ve Emeklilere Maaş Zammı Şoku!
  9. 22:01 Korhan Berzeg 10 aydır aranıyordu: Kemik parçaları ve kıyafetleri bulundu!
  10. 22:01 Bakan Uraloğlu X açıklaması yaptı: "Kanuni düzenleme gerekecek"
  11. 21:39 Özgür Özel, Erdoğan'la TBMM'deki görüşmesini şu şekilde anlattı!
  12. 21:21 İçkili Araç Kullanma Davasında, Alkol Üreten Vücuda Sahip Kişi Hakkında Karar Verildi!
  13. 21:06 Koç Holding'den Uyarı: Sahte Hesaplar ve Web Siteleri!
  14. 20:56 İflas Dalgası Sürüyor: Türkiye'nin İki Dev Şirketi Daha Battı!
  15. 20:47 Tüm Tazminatı Almak İçin Yeni Bir Yöntem Geliyor! İstifa Edenler Dikkat!
  16. 20:46 Güneş sisteminde dokuzuncu gezegen bulunmuş olabilir!
  17. 20:38 Moda Devi Krizde! Firma İflas Etti ve 100'den Fazla Mağazasını Kapatmayı Planlıyor!
  18. 20:33 ASELSAN'ın Yeni Silahı "Ejderha"! Uzaktan Durma Yeteneğiyle Herkesi Şaşırtıyor!
  19. 20:28 Sigortadan ödeme alabilmek için gerçekleştirdikleri yöntemler tüyler ürpertici!
  20. 20:26 Boğaziçi Üniversitesi'nde Tarihi Bir Durum: İlk Seçilmiş Rektör Okula Alınmadı!
Gündem Haberleri