Muhalefetin katılım oranı neden düşük?

Muhalefetin katılım oranı neden düşük?

Muhalefetin katılım oranı neden düşük? Meclis'ten geçen Turizm Teşvik Kanununa tepki artıyor. Kanun oylanırken İYİ Partililerin kabul oyu verdiği; CHP, HDP ve TİP milletvekillerinin ise oylamaya düşük katılım gösterdiği ortaya çıktı. Peki bunun nedeni ne? CHP'li Özgür Özel ABC'ye anlattı.

Diken'den Ayşegül Kasap'ın haberine göre; 17 Temmuz’da Meclis’ten geçen ‘Turizmi Teşvik Kanunu’ ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ oylamasına muhalefet partilerinden çoğu isimin katılmadığı ortaya çıktı. Kanun ile orman ve kıyıların yağmalanmasının önünü açılıyor. Muhalefet partileri kanunu sosyal medyada üst perdeden eleştirse de Meclis’teki açık oylama tutanaklarına göre kanuna karşı ret oyu verilmediği görülüyor.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise ABC Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, katılımın düşük olmasının sebebi olarak milletvekillerinin sahada çalışma yapmasını gösterdi. CHP'den oylamaya katılan 32 milletvekilinin de ret oyu verdiğine dikkat çekti.

turizm-kanunu.jpeg

CHP’nin önde gelen isimleri oylamaya katılmazken, İYİ Parti’den oylamaya katılan tüm isimler ‘kabul’ oyu verdi. HDP’den de birçok isim oylamaya katılmadı. Meclis’te dört sandalyesi bulunan Türkiye İşçi Partisi’nden de oylamaya katılan kimse yok.

‘Turizmi Teşvik Kanunu ile bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ 17 Temmuz’da Meclis’te 284 kabule karşı 50 ret oyuyla geçmişti. Kanun 28 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Kanuna göre, kültür ve turizm gelişme bölgeleri dışında kalan orman arazileri ‘kamu yararı’ kapsamında turizm yatırımcılarına açılabilecek. Yatırıma açılacak bölgenin yeri ve sınırlarına ise tek bir isim karar verecek: Cumhurbaşkanı Erdoğan. Belirlenen alanlardaki bütün devlet taşınmazları da turizm kapsamına alınabilecek.

İşleyişte belediyelerin bypass edildiği kanuna göre milli parklar içinde konaklama tesisi kurma ve yat limanı tesislerinin ruhsatlandırılma yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verilecek. Bunun yanı sıra tesis kurulacak alanlarda Çevresel Etki ve Değerlendirmesi (ÇED) raporu aranmayacak. Kanunda ilgili madde hakkında şöyle deniyor: 

“Kararı verilen yatırımlar hakkında, yatırımın gerçekleşmesi için alınması gereken tüm izin, onay ve ruhsatlar, ilgili kurumlarca başkaca hiçbir işleme gerek kalmaksızın on beş gün içinde verilir”

Son beş gündür Türkiye’yi etkisi altına alan yangınlar nedeniyle, değerli birçok bölge kül oldu. Birçok yurttaş yanan yerlerin imara açılıp otel yapılmasından endişeli. Kanunun oylamasına ise CHP ve HDP’den birçok isim katılmadı. İYİ Parti’den birçok isim ise ‘kabul’ oyu verdi.

TBMM sayfasında yer alan açık oylama verilerine göre oylamaya katılmayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kanun Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra sosyal medyada şu mesajı paylaşmıştı: 

“Erdoğan bir imzayla ormanlarda yapılaşma yetkisini Turizm Bakanına verdi. Her yer yandı kül oldu, derdi dağı taşı betonlaştırmak. Çok açık söylüyorum; tek bir tuğla dahi koymaya kalkarsanız, önce ekskavatörle beni çiğnemeniz gerekecek. Ormanlarımıza dokunamayacaksınız. Hadsizler!”

ekran-resmi-2021-08-02-09-17-05.png

İYİ Parti vekillerinin ise bir kısmı katılmadı. Katılanlar ise kanuna ‘kabul’ oyu verdi.

İYİ Parti’de kabul oyu verenler şöyle: Adana Milletvekili Mehmet Metanet Çulhaoğlu, Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, Erzurum Milletvekili Muhammet Naci Cinisli, Eskişehir Milletvekili Ersan Kabukcuoğlu, Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Samsun Milletvekili Erhan Usta, Samsun Milletvekili Bedri Yaşar, Tekirdağ Milletvekili Enez Kaplan, Aksaray Milletvekili Ayhan Erel.

Peki neden katılım düşük?

Muhalefet vekillerinin Meclis'te oylamalara katılımı son derece düşük. Bunun nedenini CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ABC Gazetesi'ne anlattı. Özel, katılımın düşük olmasının birden fazla nedeni olduğunu söyledi. Milletvekillerinin 5 farklı ilde saha çalışmalarında olduklarını, Anayasal olarak zorunlu olan sayıda milletvekilinin Meclis'te bulunduğunu söyleyen Özel, "Milletvekillerimiz sahada çalışıyor. Hepsi Meclis'te olursa sokakta kim olacak?" ifadelerini kullandı.

Özel, bir başka neden olarak ise Meclis stratejilerini gösterdi. Bazı kanunların geçmesinin önündeki engelin toplantı yeter sayısının sağlanması olduğuna işaret eden Özel, "Bazen de stratejik olarak yoklamalara katılmıyoruz. İktidar tek başına toplantı yeter sayısını sağlayamıyorsa o kanun geçemiyor. Bizim de kanunun detaylarını kamuoyu ile paylaşmaya vaktimiz oluyor. Bu nedenle katılmadığımız oylamalar da var" diye konuştu.

Diken'in haberile ilgili de konuşan Özel, "Ret oyu vermedik diye bir şey yok. 32 milletvekilimiz oylamaya katıldı ve hepsi ret oyu verdi. Diğer vekillerimiz de zaten saha çalışmalarında bulunuyordu. İktidar bu kanunu geçirmek için çok uğraştı. Biz başından sonuna kadar Meclis'te bunun geçmemesi için direndik. Ama artık nasıl bir talimat geldiyse, saatler süren oturum yapıldı" ifadelerini kullandı.

"Muhalefetin katılım oranı neden düşük?" haberi, 02 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 02 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Muhalefetin katılım oranı neden düşük? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Muhalefetin katılım oranı neden düşük? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  2. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  3. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  4. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  5. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  6. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  7. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  8. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  9. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  10. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  11. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  12. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  13. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  14. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  15. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  16. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
  17. 10:35 Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa'ya yanıt: Mürit müridi nasıl ihraç edecek
  18. 10:32 Türkiye İstatistik Kurumu: Ekonomiye güven martta arttı
  19. 10:27 Prof. Ahmet Ercan, İstanbul'da riskli 5 ilçeyi açıkladı: İşte en riskli 5 ilçe
  20. 10:24 Eşitsizlik artıyor: Türkiye'de yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını alıyor
Gündem Haberleri