CHP: Kıdem tazminatının fona devredilmesine karşıyız

CHP: Kıdem tazminatının fona devredilmesine karşıyız

CHP: Kıdem tazminatının fona devredilmesine ... CHP İşçi Sendikaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, hükümetin hazırladığı zorunlu arabuluculuk tasarısı ve kıdem tazminatının fona devredilme planı ile ilgili TBMM’de bir...

CHP İşçi Sendikaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, hükümetin hazırladığı zorunlu arabuluculuk tasarısı ve kıdem tazminatının fona devredilme planı ile ilgili TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. Bu sistemin adı arabuluculuk değil “arabozuculuktur'' diyen Ağbaba “Burada amaç işçi haklı olsa da üzerinde baskı oluşturarak daha azına razı etmektir'' ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar AKP’nin emekçilere 1 verdiyse 5 aldığını belirten Ağbaba, şimdi de iki tasarıyla emekçilerin kazanılmış haklarının gasp edilmeye çalışıldığını söyledi. Önümüzdeki günlerde Meclis’te görüşülecek “İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı'' ile işçilere zorunlu arabuluculuğun dayatılacağını belirten Ağbaba, işçinin hakkını almasının bizzat devlet tarafından zorlaştırılmasını kabul etmediklerini söyledi.

İşçi haklı olsa da üzerinde baskı oluşturarak sermaye yararının gözetileceğini belirten Ağbaba’nın açıklamasından satırbaşları:

“Emekçileri çok yakından ilgilendiren iki konuda hükümet adım atmaya hazırlanıyor. Ne yazık ki bu adım çalışanlar için ileriye değil geriye doğru büyük bir adım olacak. AKP iktidara geldiği günden bu yana, neoliberal politikaların Türkiye hamisi konumunda bulunuyor. Açlık sınırının 1.529 lira, yoksulluk sınırının da 4.979 lira olduğu ülkede asgari ücreti 1.404 lira olarak reva görenler, ellerini bir kez daha çalışanların cebine sokacaklar. Yoksulluğu yok etme vaadi ile gelen AKP, insanları yoklukla terbiye etmeye çalışıyor. Bugüne kadar emekçilere, göstermelik olarak 1 verdiyse, 5 geri aldılar. Gündemdeki iki tasarıyla bir kez daha, emekçilerin kazanılmış haklarını gasp etmeye çalışıyorlar. Ve bunu yine müjde diye sunma arsızlığını gösteriyorlar.

'SENDİKALARIN HAYIR DEDİĞİNE BİZ EVET DEMEYİZ'

Önümüzdeki günlerde Mecliste görüşülecek ''İş Mahkemeleri Kanun Tasarısı’ ile zorunlu arabuluculuk sistemi dayatılacak. Bu tasarıya göre işçi ile işveren anlaşmazlık yaşadığında İş Mahkemesinden önce arabulucuya gitmek zorunda olacak. Eğer işçi mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurmazsa, önce uyarılacak, ardından da dava usulden reddedilecek.

Buradan bir kez daha söylüyoruz. CHP olarak, sendikaların hayır dediğine biz evet demeyiz. İşçinin adalete ulaşmasını zorlaştıracak bu tasarıya, sendikaların olduğu gibi biz de karşıyız. Bu tasarı, iş hukukunun işçiyi koruma prensibine baştan aşağı aykırıdır. Mevcut düzende işveren güçlü, işçi ise güçsüz konumdadır. Devlet, güçsüzün de eşit şartlarda hak arayabilmesini sağlamak zorundadır. Ancak bu tasarıyla, işçinin hakkını almasını bizzat Devlet zorlaştıracak.

'AMAÇ İŞÇİYİ HAK ETTİĞİNDEN AZINA RAZI ETMEK'

Örneğin %100 haklı konumdaki bir işçinin, arabulucuya gitmeye zorlanmasının mantığı nedir? Burada amaç, işçi haklı olsa da üzerinde baskı oluşturarak daha azına razı etmektir. Zorunlu arabuluculuk, işçi haklı olsa da zorla arada buluşturacaktır. Bir oldubitti ile işçiler devlet eliyle haklarından vazgeçirilecek. Emekçiler yerine sermayenin güvenliği sağlanacak. Haklı olanın değil güçlü olanın kazanacağı, güçsüzün ise haklarından feragat edeceği bir sistem yaratılacak.

'KIDEM TAZMİNATININ FONA DEVRİ TOPLU İŞTEN ÇIKARMALARA YOL AÇAR'

Emekçilerin kazanılmış haklarından çalacak bir başka düzenleme de kıdem tazminatının fona devri planıdır. Çalışma Bakanı, fona devir için oldukça heyecanlı gözüküyor. Planı da müjde olarak anlatıyor. Sayın Müezzinoğlu’na soruyoruz, bu fon planı uzun süredir gündemde, madem büyük müjdeydi neden referandum öncesi Meclise getirmediniz? Madem emekçilerin dört gözle beklediği bir düzenlemeydi neden beklediniz? Çünkü bu plan emekçilerin hayrına değil ve sandıkta gelecek tepkiden korktular.

Geçmişte bu tarz kurulan fonların nerelere harcandığı bellidir. Deprem vergileri ile duble yol yaptık diye övünenleri biliyoruz. Bu fonun amacı, yandaş ensesi kalınlara verilecek krediler için bankalara fon yaratmaktır. Amaç, emekçilerin hak ettiği paralarını iç etmektir. Bakan, çalışanların %80’inin tazminatını alamadığından bahsediyor. Bu rakam neye göre belirlendi belli değil. Ayrıca bu sorunun çözümü tazminatın taksitlendirilmesi değildir. Hükümetin planı, toplu olarak ödenen kıdem tazminatını aylara bölüp, işverenin bir fona yatırmasıdır. Çok net bir şekilde uyarıyoruz. Bu sistem, gelecekte toplu işten çıkarmalara yol açar.

Kıdem tazminatının en önemli yönü, toplu olarak ödenmesidir. Toplu olarak ödenmesi, işverenin keyfi olarak işten çıkarmasını zorlaştırır. Bu yolla işçi, dolaylı bir iş güvencesi elde eder. Siz işçinin elindeki tek ve o da dolaylı olan iş güvencesini yok ederseniz, kimse yarın ne olacağını bilemez duruma gelir. Zaten Türkiye’de çalışanların yalnızca %13,5’i iş güvencesinden yararlanabiliyor. Hükümet önce dolaylı iş güvencesini kaldırmayı, ardından da önümüzdeki süreçte tartışacağımız, memurluk sistemini kaldırarak bu oranı sıfırlamayı planlıyor. AKP’nin amacı, Türkiye’de iş güvencesini tamamen ortadan kaldırmaktır.

'BU PLANDA EMEKÇİ LEHİNE TEK BİR DÜZENLEME YOK'

Hükümet kıdem tazminatında geçerli olan 30 günü de tartışmaya açmak istiyor. Bir seçenek bunun 15 güne indirilmesi, bir seçenekte işverenin yükünün azaltılıp Devletin katkı koyması. Eğer 15 güne inerse, Türkiye’de kıdem tazminatı 1936 şartlarına geri döner. Bunun emekçiler açısından kazanılmış hakkın kaybı olduğu çok açıktır. Bu konuda bizim tutumumuz nettir. Hak gaspına geçit vermeyiz. Buna tüm sendikalar da karşı. Sadece bununla da kalınmıyor. Kıdem tazminatına hak kazanmak için 1 yıl olan şartı da tartışmaya açmak istiyorlar. Çok açıkça ifade ediyoruz, bu planda emekçi lehine tek bir düzenleme dahi yoktur. Kıdem tazminatını artık alabileceksiniz demek, hiçbir anlam ifade etmiyor. Çünkü hem almaya hak kazanmayı zorlaştırıyorlar, hem de işten kolaylıkla atıldıktan sonra tazminatın önemi ikinci plana düşüyor.

Bizim tavrımız nettir. Kıdem tazminatının fona devredilmesine karşıyız. Sizin öneriniz nedir derseniz, geçtiğimiz haftalarda bir kanun teklifi ile tavrımızı ortaya koyduk. Biz sendikaların da talebi olan, bir garanti fonu kurulmasından yanayız. Mevcut durumda, şirket iflas ettiğinde kamu alacakları işçi alacaklarından önde tutuluyor. Garibanın alacağı üç kuruş hakkı ona reva görmüyorlar. Böyle bir sistem olamaz. Mutlaka işçi alacakları Devlet alacaklarından önde tutulmalıdır.

İşverenin kıdem tazminatını ödeme güçlüğü çekmesi durumunda, işçi hakkını bu Garanti Fonundan almalı. Sonra Devlet alacağı için şirkete gitmeli. Yani Devlet güçsüzün hakkını korumalı. Bu önerimiz, Uluslararası Çalışma Örgütü İLO’nun 173 sayılı İşverenin İflası Durumunda İşçi Alacaklarının Korunması Sözleşmesi ile de uyumludur. Ayrıca değil 1 yıl şartını artırmak, bu şart tamamen ortadan kaldırılmalıdır. Böylece 12 ay dolmadan usulsüzce yapılan işe giriş-çıkışlar engellenmiş olur.

'EMEKÇİLER MODERN KÖLELER HALİNE GETİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR'

Türk-İş’in bu konu ile ilgili genel kurul kararı var. Kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi, hakkı zayıflatacak her türlü girişimde cevabımız genel grevdir kararı var. DİSK de kıdem tazminatını kırmızı çizgileri olarak ifade etti. Bir kez daha altını çiziyoruz. Sendikaların hayır dediğine evet demeyiz. AKP, önce Kiralık İşçilik yasası ile şimdi de arabuluculuk ve kıdem tazminatının fona devri planı ile emekçileri modern köleler haline getirmeye ant içmiş durumda. Biz buna müsaade etmeyiz.

CHP olarak kazanılmış hakları bir milim dahi geriye götürecek her türlü girişime karşı, sendikalarla ve emekçilerle birlikte direneceğimizi şimdiden ifade ediyoruz. Hükümeti de bir kez daha yüksek sesle uyarıyoruz. Elinizi emekçilerin üç kuruşundan derhal çekin.''

"CHP: Kıdem tazminatının fona devredilmesine karşıyız" haberi, 29 Mayıs 2017 tarihinde yazılmıştır. 29 Mayıs 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan CHP: Kıdem tazminatının fona devredilmesine karşıyız haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP: Kıdem tazminatının fona devredilmesine karşıyız 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  2. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  3. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  4. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  5. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  6. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  7. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  8. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  9. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  10. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  11. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  12. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  13. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  14. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  15. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
  16. 08:03 İsmail Saymaz: İmamoğlu, AK Parti’nin anketinde 5.3 puan önde
  17. 08:01 Meteoroloji uyardı: Meteoroloji’den yağış ve toz uyarısı
  18. 05:24 Instagram'a yeni özellik: Blend ile Reels algoritması değişiyor!
  19. 05:14 Ev sahipleri için 1 Nisan son gün: Kira gelirlerinizi bildirin!
  20. 04:18 2024 YDS-1 sonuç tarihi ne zaman?
Ekonomi Haberleri