CHP'den 'AKP'lileri panikleten madde' ile ilgili açıklama

CHP'den 'AKP'lileri panikleten madde' ile ilgili açıklama

CHP'den 'AKP'lileri panikleten madde' ile il... CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı.Toplantının ardından MYK’nın gündemine ilişkin basına açıklamalarda bulunan ve soruları yanıtlayan Böke, Türkiye’nin...

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı.

Toplantının ardından MYK’nın gündemine ilişkin basına açıklamalarda bulunan ve soruları yanıtlayan Böke, Türkiye’nin öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen sınavlarından biri olan PISA’da 12 yıl önceki sonuçların altına gerilemesiyle ilgili, AKP iktidarlarına yüklendi.

Böke, “Mesele 15 günün meselesi değil, mesele bir 15 Temmuz meselesi değil, mesele 15 yıldır eğitimin reform adı altında tahrip edilmesidir'' dedi.

'PISA SONUÇLARI, TARİHSEL BAŞARISIZLIK'

Eğer Türkiye’de o küresel paranın bol olduğu dönemde, bu paraların verimlilik için, çocukların eğitimi için, bilimi öğrenmeleri için harcanmış olsaydı bugün Türkiye ekonomisinin ve Türkiye’de çocukların bambaşka bir yerde olacaklarını ifade eden Böke, “AKP hükümetlerinin Türkiye’yi mahkum ettikleri bu çarpık ekonomik düzen, reform iradesinden yoksun tavır zaten uzun süredir Türkiye’nin dünyadan ayrışmasına sebep oluyor. Türkiye zaten birkaç yıldır ''kırılgan beşli’ diye tabir edilen, dünyanın en kırılgan beş ekonomisi arasında sayılıyor. Son iki yıl içinde 150 ülke arasında parası en çok değer kaybeden ülkeler sıralamasında Türkiye 12. sırada. Mesele yapısal bir mesele. Mesele 3 ayın, 6 ayın, bir yılın meselesi değil. PISA sınav sonuçlarındaki tarihsel başarısızlık, son 10 yıldaki tahribatı somutlaştırıyor'' diye konuştu.

Türkiye’nin dünyanın koptuğunu ve AKP’nin yarattığı tahribat sonucu kendi tarihinden kopartıldığını savunan Böke, şöyle devam etti:

'TÜRKİYE’Yİ LİDERLİĞE KOŞTURUYORLAR!'

“Bu yapısal sorunlar üzerine şimdi de siyasi riskler eklendi; OHAL’le demokrasi kaldırıldı, KHK’larla hukuk yok edildi, başkanlık iddiasıyla rejim tehdit ediliyor, kendi siyasi iktidarı uğruna bütün dünyayla kavga ediliyor. Bu siyasi riskler Türkiye’nin zaten ayrıştığı dünyadan iyice kopmasına neden oluyor. 3 Ekim’den yani OHAL’in uzatıldığı tarihten itibaren, başkanlık iddiasının alevlendirildiği süreçte, AB ile inatlaşıldığı dönem içinde Türk lirası, 150 ülke arasında en çok değer kaybeden 4 ülke arasına girdi. İlk 12’deydik korkunç bir tabloydu, üzerine siyasi risk ekleyenler bugün Türkiye’yi liderliğe koşturuyorlar. Parası en çok değer kaybeden, ekonomisi dünyadan en çok kopan ülke olma liderliğine… Kırılgan beşli içerisinden bir lider çıkartıyorlar.''

'VATANDAŞIN BOZDURDUĞU DOLARLA UÇAK ALIYORLAR'

Eğitim başta olmak üzere, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu reformların bir an önce yapılması gerektiğini belirten Böke, “Atmadığınız her adım 80 milyonu çok zor koşullara doğru mahkum ediyor. Bu vatandaş sizin iradesizliğiniz sebebiyle fakirleşmeye asla mahkum edilememeli. Vatandaşa ''dolar bozdur’ diyenler, vatandaşın cebinde zar zor biriktirdiği üç kuruş doları bozdurduktan sonra, o dolarla kendilerine 78 milyon dolara uçak alıyorlar. Hani milli olanlar Türk lirasına dönecekti, siz milli değil misiniz? Niye 78 milyon dolara uçak aldınız?'' diye sordu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun faaliyetlerini de yakından takip ettiklerini vurgulayan Böke, “Eğer gerçekten bugünkü sorunları gidermek için ''iş yapacağız’ diyorsanız, EKK’yı falan beklemeyin, buyurun Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda, 6,5 milyon asgari ücretliyi ve onlarla birlikte ücreti değişecek milyonların hayatını düzeltin'' dedi.

'VİCDANLAR O HESABI ZATEN KAPATTILAR'

Açıklamalarının ardından soruları yanıtlayan Böke, Adana mitinginin ardından parti içinden gelen eleştirilere yönelik bir disiplin sürecinin başlatılıp başlatılmayacağına ilişkin şöyle konuştu:

“CHP’nin her konudaki demokratik ilkesel tutumu açıktır. Dün ne düşünüyorsak, bugün de aynı şeyi düşüyoruz. Basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır. Vicdanlarda zaten yargılanmış olan, özellikle Balyoz, Ergenekon gibi travmalardan sonra yargılanmış olanların, vicdanlarda yargılandığı gerçeğini de asla göz ardı etmiyoruz. Bu vicdanlar o hesabı zaten kapattılar. Biz demokrasinin ihtiyaç duyduğu ilkeleri savunmaya devam edeceğiz, bunu yaparken parti içinde demokrasiyi de inşa edecek, eski genel başkanlarımızın fikirlerini ifade etmesinin demokrasi olduğunu anımsayarak bugünden sonra da yapmaya devam edeceğiz.''

Böke, Bolu Milletvekili Tanju Özcan hakkında da bir disiplin işleminin olmadığını belirtti.

'AKP VE CEMAAT SUÇ BİRLİĞİNİ ÖRTMEK İÇİN HEDEF ARIYORLAR'

Kılıçdaroğlu’nun danışmanlarından Doç. Dr. Fatih Gürsul’un gözaltına alınmasıyla ilgili de Böke, “CHP, FETÖ soruşturmasında siyasi ayağın ortaya çıkartılması gerekliliğini başımıza bu bela sarıldığı günden beri söylüyor. Cemaat yapılanmasının Türkiye’ye nasıl bir tehdit oluşturduğunu en somut biçimde ortaya koymuş parti biziz. 15 Temmuz’da yaşanmış olan o korkunç olaydan sonra şunu söyledik, hızla cemaatin bütün ayaklarını temizleyin. Ama cemaati bu devletin bir parçası yapmış olan en temel unsur siyaset kurumudur. İlk temizliğin burada yapılması gerekir. Burada da en büyük sorumluluğun AKP’ye düştüğü gerçeğini hiçbir şey örtemez. AKP ve cemaat suç birliğini örtmek için kendilerine hedef ve yöntem arıyorlar. Kimseyi ayırt etmeden, siyasi bir amaç uğruna birine saldırıp diğerine saldırmayan bir yaklaşımla bu iş çözülmeli'' dedi.

'KULİSLER ÜZERİNDEN SİYASET YAPMA ALIŞKANLIĞI…'

AKP’nin anayasa teklifinde yedek milletvekilliği ve seçilme yaşının 18’e düşürülmesi konularının sorulması üzerine de Böke, “Bu maddeler önce bir Meclis’e gelse iyi olur tabi. Kulisler üzerinden siyaset yapma alışkanlığı Türkiye’yi çok antidemokratik bir yere kilitledi, yaklaşımın kendisinde ciddi bir hata var. Milletvekilinin yedeği olmaz, milletvekilinin arkasında 80 milyon var zaten, hangi yedekten bahsediyoruz. Demokrasi dediğiniz şey, vatandaşın verdiği oya sadece o sandıktan sizi seçtirdiği için değil, demokrasiye sahip çıktığı için değer vermekten geçer. Bunun da tek yolu vardır, güçlendirilmiş bir parlamenter demokrasi. Biz bu ciddiyetle yaklaşmaya devam edeceğiz. Dünkü pozisyonumuz neyse bugünkü pozisyonumuz da aynı'' diye konuştu.

"CHP'den 'AKP'lileri panikleten madde' ile ilgili açıklama" haberi, 07 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. 07 Aralık 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'den 'AKP'lileri panikleten madde' ile ilgili açıklama haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'den 'AKP'lileri panikleten madde' ile ilgili açıklama 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:06 Vatandaşa Yedirecekleri İddia Edilen At Eti ve Sakatat Kamyonetten Çıktı: Sultangazi'de Operasyon
  2. 13:00 Türkiye Sermaye Piyasalarında Yerli ve Yabancı Yatırımcıların Varlıkları Rekor Seviyeye Ulaştı
  3. 12:56 Somerset'te 11 Yaşındaki Kızın Keşfi: Devasa Deniz Sürüngeni Fosili Bulundu!
  4. 12:52 Galeria Karstadt Kaufhof: Dev Giyim Markası İflas Etti, 92 Mağaza Kapanıyor
  5. 12:48 Şarkıcı Zeynep Bastık, Nefes Alma Sorunuyla Mücadele Ediyor
  6. 12:41 İstanbul'da UEFA Komitesi Toplantısı: Türk Futbolunun Geleceği Masaya Yatırıldı
  7. 12:37 Enerji Bakanı: Madenlerde Güvenlik Ön Planda
  8. 12:32 MSB'den Yeni Karar: İncirlik Üssü'nde Ad Değişikliği!
  9. 12:26 Manuel Neuer'in Şampiyonlar Ligi'nde Tarihi Rekoru: 58 Maçta Gol Yemedi
  10. 12:23 Uğur Dündar, Metin Akpınar'ın Kızının Babalık İddiasını Reddediyor
  11. 12:17 Unilever'den Magnum Dondurmalarda Geri Çağırma Kararı: Metal parçacıkları endişesi!
  12. 12:11 Gazze'deki Refah'a İlişkin Askeri Operasyon Planı: Amerika ve İsrail Anlaştı
  13. 12:05 Beypazarı Maden Suyu Skandalı: Bor İddiaları Türkiye'de Gıda Güvenliği Endişesini Arttırıyor
  14. 11:57 Yükseköğretim Kurulu: Türkiye, Uluslararası Öğrenciler için Tercih Edilen Bir Eğitim Merkezi
  15. 11:50 Aselsan, Türkiye'ye Hava Savunma Sistemleri İçin Önemli Sözleşme İmzaladı
  16. 11:47 Türkiye'de Hanehalkı Harcamalarında Kredi Kartı Kullanımında Hızlı Artış: Fitch Ratings Raporu
  17. 11:43 Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor
  18. 11:43 Fatih Altaylı'dan Merkez Bankası Başkanı Karahan'a İddialı Teklif
  19. 11:39 YÖK'ten Türkiye'de eğitim gören yabancı öğrencilere yönelik açıklama
  20. 11:29 KAP'a açıklama yapıldı: 39 katlı Torun Tower Ofis binası Denizbank'a satıldı
Politika Haberleri