CHP'li Bakan uyardı: “Türkiye yeni bir Afgan göç dalgasıyla karşı karşıya”

CHP'li Bakan uyardı: “Türkiye yeni bir Afgan göç dalgasıyla karşı karşıya”

CHP'li Bakan uyardı: “Türkiye yeni bir Afgan... CHP’li Murat Bakan, İran'ın 2 milyon düzensiz göçmeni sınır dışı etme planı nedeniyle Türkiye'nin yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Bakan, İçişleri, Milli Savunma ve Dışişleri Bakanları'na gerekli tedbirlerin alınmasını ve önleyici adımların atılmasını talep etti.

CHP İçişleri Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’nin yeni bir Afgan göçü ile karşı karşıya olduğunu belirtti ve iktidarı uyardı: "Buradan yetkilileri uyarıyoruz; gerekli adımları atın, Türkiye’yi bu risklerle karşı karşıya bırakmayın. Yeni bir göç dalgasını Türkiye Cumhuriyeti kaldıramaz."

İran Emniyet Teşkilatı Genel Komutanı Tuğgeneral Ahmed Rıza Radan, yaptığı açıklamada Mart 2025’e kadar ülkedeki düzensiz göçmenlerin ortalama 2 milyonunu sınır dışı etmeyi planladıklarını duyurdu.

Murat Bakan, konuyu Meclis gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergeleri sundu. Bakan, şunları belirtti:

"Türkiye, yeni bir Afgan göçü ile karşı karşıya... İran, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin rakamlarına göre 4 - 4,5 milyon; gayri resmi rakamlara göre 6 ile 8 milyon arasında Afgan’ın 2 milyonunu çok kısa bir süre içerisinde sınır dışı edecek. Bu, Türkiye’nin yeni bir toplu göçle karşı karşıya kalması demek! 2021 yılında olduğu gibi, Türkiye’ye yüz binlerce Afgan İran sınırından geçebilir çünkü İran, Türkiye ile olan sınırını korumuyor. Sınır iki tarafından da korunmalı. Bu konuyla ilgili üç soru önergesi verdik: Birincisi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya; Afgan göçmenler geldiğinde kolluk kuvvetleriyle ilgili ne gibi tedbir alacaksınız? İkincisi Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a; İran Dışişleri Bakanı ile gerekli diplomatik temasları yaptınız mı? Üçüncüsü Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’e; sınır güvenliği konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri ne seviyede alarma geçirilecek? Türkiye yeni bir göç dalgasını kaldıramaz. Ülkemizdeki mevcut göçmen sayısı zaten oldukça yüksek ve yeni bir dalga Türkiye’yi daha da zor durumda bırakır. Yetkilileri uyarıyoruz; gerekli adımları atın, Türkiye’yi bu risklerle karşı karşıya bırakmayın!"

CHP’Lİ BAKAN'IN İÇİŞLERİ BAKANI’NA VERDİĞİ YAZILI SORU ÖNERGESİ:

1. Söz konusu gelişme titizlikle takip edilmekte midir? İran'dan gelebilecek göç dalgasına karşı nasıl bir önlem alınması planlanmaktadır?
2. İran'dan sınır dışı edilmesi beklenen 2 milyon düzensiz göçmen içinde Türkiye'ye yönelebilecek grupların takibi nasıl yapılacaktır?
3. Söz konusu göçmenlerin Türkiye sınırına ulaşmadan durdurulması için alınan sınır güvenliği tedbirleri nelerdir?
4. Sınır bölgelerinde yer alan valilikler, güvenlik güçleri ve göç idaresi birimlerinin koordinasyonu nasıl sağlanacaktır?
5. Türkiye'nin artan göç baskısının iç güvenlik açısından risk analizi yapılmış mıdır? Yapıldıysa hangi sonuçlara ulaşılmıştır?
6. İran ile sınır güvenliği ve göç krizi konularında işbirliği veya bilgi paylaşımı yapılmış mıdır? Yapılmadıysa yapılacak mıdır?

CHP’Lİ BAKAN'IN MİLLİ SAVUNMA BAKANI’NA VERDİĞİ YAZILI SORU ÖNERGESİ:

1. Söz konusu gelişme titizlikle takip edilmekte midir? Türkiye-İran sınırında askerî güvenlik açısından alınan tedbirler nelerdir? Sınır güvenliği artırılacak mıdır?
2. Türkiye-İran sınırında muhtemel bir göçmen akını karşısında önleyici müdahale planı mevcut mudur?
3. İran'dan ülkemize yönelebilecek göç dalgasına karşı nasıl bir önlem alınması planlanmaktadır?
4. Türkiye-İran sınırındaki gözetleme sistemleri, drone ve diğer güvenlik teknolojilerinin yeterliliği konusunda bir değerlendirme yapılmış mıdır?
5. Olası göç dalgası karşısında sınır karakolları ve askeri birliklerin desteklenmesi ve ikmal kapasitelerinin artırılması düşünülmekte midir?

CHP’Lİ BAKAN'IN DIŞİŞLERİ BAKANI’NA VERDİĞİ YAZILI SORU ÖNERGESİ:

1. İran'ın düzensiz göçmenleri sınır dışı etme kararına ilişkin diplomatik iletişim kurulmuş mudur? Kurulmuşsa hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Diplomatik iletişim kurulmadıysa kurulacak mıdır?
2. İran'dan ülkemize yönelebilecek göç dalgasına karşı nasıl bir önlem alınması planlanmaktadır?
3. İran'dan sınır dışı edilmesi beklenen 2 milyon düzensiz göçmen içinde Türkiye'ye yönelebilecek kişi ve grupların takibi nasıl yapılacaktır?
4. Türkiye, İran ile göç krizi ve yönetimi konusunda ortak politika geliştirme sürecine dahil olacak mıdır?
5. İran'ın söz konusu kararının yaratacağı göç hareketinin Türkiye'ye etkilerini azaltmak amacıyla uluslararası düzeyde hangi girişimlerde bulunmayı planlıyorsunuz?
6. Türkiye-İran sınırındaki göçmen krizini önlemek için komşu ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği mekanizmaları devreye alınacak mıdır?
7. İran ile göçmen sorunları üzerine bir diplomatik müzakere veya ikili anlaşma yapılması düşünülmekte midir?

"CHP'li Bakan uyardı: “Türkiye yeni bir Afgan göç dalgasıyla karşı karşıya”" haberi, 18 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan CHP'li Bakan uyardı: “Türkiye yeni bir Afgan göç dalgasıyla karşı karşıya” haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li Bakan uyardı: “Türkiye yeni bir Afgan göç dalgasıyla karşı karşıya” 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:27 AKP'den İtiraf Gibi Açıklamalar: ‘Vatandaşımız Bu Enflasyondan Dertli
  2. 15:26 AKP'li Birinci: "EYT'yi çıkarmasaydık Türkiye'nin parçalanması senaryosu ile karşı karşıyaydık"
  3. 15:23 Döviz ve Altın Rezervlerinde Büyük Artış: TCMB'nin Haftalık Verileri!
  4. 15:17 Festival Coşkusu Başlıyor! Altın Portakal’ın 61. Yılına Dair Detaylar
  5. 15:08 Dramdan Aksiyon ve Animasyona: Bu Haftanın Öne Çıkan 8 Filmi!
  6. 14:52 Bakan Şimşek: "Enflasyon Bu Ay Yüzde 40'a İnecek, 2024 Hedeflerimiz Gerçekçi
  7. 14:47 MasterChef’te Gergin Anlar! Yarışmacı Mehmet Şef’le Tartıştı, Stüdyoyu Terk Etti
  8. 14:47 Cezaevi Sonrası Sosyal Medyaya Dönüş: Dilan Polat’ın Lüks Restoran Canlı Yayını
  9. 14:39 İngiltere'de Faiz Kararı ve Enflasyon: BOE'nin Son Adımı Ne Anlama Geliyor?
  10. 14:33 İstanbul’a İhanet Mi? Kanal İstanbul Projesinde Yeni Skandal: İmar Planları Yeniden Onaylandı
  11. 14:25 Günlük 10 Milyon Metreküp Gaz İşleyecek: Türkiye'nin İlk Yüzer Platformu Boğaz'dan Geçti
  12. 14:16 YKS ek yerleştirme sonuçları ÖSYM tarafından duyuruldu! İşte kayıt tarihleri ve detaylar!
  13. 14:09 Gazze'de İsrail Saldırıları: 9 Çocuk da Dâhil 34 Kişi Öldürüldü
  14. 14:05 Gülyalı'da Şehit Düşen Çangır İçin Erdoğan'dan Anlamlı Destek
  15. 14:05 SON DAKİKA! Merkez Bankası Eylül ayı faiz kararını duyurdu
  16. 13:58 Yozgat’ta Şiddetli Yağış Yolları Göle Döndürdü: Sürücüler ve Esnaf Zor Durumda!
  17. 13:55 BIST 100 Endeksi Yüzde 1,48 Artışla 9.919,16 Puanı Gördü – Faiz Kararları Bekleniyor
  18. 13:43 İYİ Parti'de Mehmet Aslan'ın genel başkan yardımcısı olarak atanması gerçekleştirildi
  19. 13:43 Ali Koç mu Dursun Özbek mi? Fenerbahçe-Galatasaray derbisi öncesi başkanların karnesi çıktı
  20. 13:43 UEFA ülke puanı sıralamasında Türkiye için kötü haber
Gündem Haberleri