CHP''li Başarır: Failli meçhuller için araştırma komisyonu kurulsun

CHP''li Başarır: Failli meçhuller için araştırma komisyonu kurulsun

CHP''li Başarır: Failli meçhuller için araşt... CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, gözaltında kayıplardan sorumlu olanların açığa çıkarılması ve yargılanması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Ali Mahir Başarır, Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü haftasındaki eylemine polis müdahalesini Meclis gündemine taşıdı. Başarır, gözaltındaki ve hapishanelerdeki kayıpların failleri ve sorumlularının açığa çıkarılıp yargılanmasını sağlamak amacı ile Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti.

Başarır önergesinde, "Sayıları çok fazla olan yurttaşımız, gözaltına alındıktan sonra yok olmuşlar, adeta ortadan kaybolmuşlardır. Gözaltındayken kaybolanların kimisinin daha sonra cesetleri, kimsesizler mezarlığında bulunmuş, kimisinin de cesedi dahi bulunamamıştır. Devlet, gözaltındayken kaybolanları bir türlü bulamamış, gözaltındaki kayıpların nedenlerini ve sırrını açıklamamış, siyasi cinayetlerin faillerini bulmamıştır. Devlet, gözaltındayken kaybolan yakınlarını, yıllardır her cumartesi günü Galatasaray Meydanı'nda arayan Cumartesi Anneleri'nin acılarını, dertlerini anlamamış, onların taleplerini her seferinde cop, biber gazı ve şiddetle cevap verme yoluna gitmiştir" dedi. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Cumartesi Anneleri'ne yönelik açıklamasına tepki gösteren Başarır, "Cumartesi Anneleri, sadece haklı olarak kaybolan evlatlarının, yakınlarının nerede olduğu sormaktadır. Cumartesi Anneleri, bu zamana kadar yaptıkları eylemlerde bundan başka talepleri olmadığı gibi kimseye de zararları olmamıştır" dedi.

'ARAŞTIRMAK DEVLETİN GÖREVİ'

Cumartesi Anneleri hareketini, başlatan olayın Hasan Ocak’ın, gözaltında kaybolması olduğunu hatırlatan Başarır, "Gözaltındayken kaybolan Hasan Ocak'ın cesedi, işkence edilerek öldürülmüş halde kimsesizler mezarlığında bulunmuştur. Hasan Ocak'ın aile bireyleriyle birlikte küçük bir grup 'Cumartesi Anneleri' adıyla Galatasaray Meydanı'nda toplanmışlardır. Zaman geçtikçe başkalarının katılımıyla sayıları binleri bulmuştur" dedi.

Başarır, gözaltındaki ve cezaevlerindeki kayıpları, ölümleri ve faili meçhul bırakılan siyasi cinayetleri araştırmak, sorumlularını bulup yargılamanın demokratik hukuk devletinin tarihsel görevi olduğunu belirtti.

'ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULSUN'

İnsanların bir daha gözaltında yaşamını yitirmemesi ve kaybolmaması için gözaltındaki ve cezaevlerindeki kayıpların, neden ve nasıl olduğunun, arkasındaki karanlık ilişkilerin ve yasadışı güçlerin araştırılması, faillerinin ve sorumlularının açığa çıkarılıp yargılanmasını isteyen Başarır, Anayasa'nın 98'inci maddesi ve iç tüzüğün 104 ve 105'inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etti. 

"CHP''li Başarır: Failli meçhuller için araştırma komisyonu kurulsun" haberi, 27 Ağustos 2018 tarihinde yazılmıştır. 27 Ağustos 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan CHP''li Başarır: Failli meçhuller için araştırma komisyonu kurulsun haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP''li Başarır: Failli meçhuller için araştırma komisyonu kurulsun 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:59 Yıllar sonra altın fiyatlarında bir ilk yaşandı!
  2. 19:55 Bademli Magnum dondurmalarının iki ülkede de geri çağrılmasına karar verildi
  3. 19:47 Türk firmasının çığır açan buluşu: Eski aracınızı elektrikli hale getirin!
  4. 19:41 Özgür Özel, eski cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ziyaret etti
  5. 19:30 Rusya, Türk Hava Yolları'nın Rus Vatandaşlarına Meksika ve Arjantin Seyahatlerinde Uyarı Yaptı
  6. 19:27 EPA'nın Yeni Standartları: Ağır Yük Araçlarında Emisyon Kısıtlamaları ve Elektrikli Araç Endişeler
  7. 19:24 İsmailağa Cemaati'nde Lider Değişimi: Fikri Doğan Yeni Şeyh Olarak İlan Edildi
  8. 19:21 Patiswiss AG: Türkiye'deki 'Küflü Çikolata' Krizi Hakkında Önemli Açıklama!
  9. 19:16 24 Nisan hava durumu tahminleri
  10. 19:14 Önceki ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Netanyahu'nun istifasını talep etti
  11. 19:09 Borsa günü gerileyerek kapattı
  12. 19:09 Fatih Terim'in Panathinaikos'u: Yunanistan'da Çifte Kupa Hedefi!
  13. 19:06 24 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  14. 19:03 Borrell: Gazze'deki İsrail Saldırılarına Sert Tepki
  15. 18:54 Samsun'da Deniz Somonu: Lezzet ve Ekonomi Bir Arada!
  16. 18:50 Erdoğan, 23 Nisan'daki TBMM Oturumu Yerine İsmailağa Cemaati Liderinin Cenazesine Katıldı
  17. 18:46 Galatasaray'da şampiyonluk için kritik son 5 hafta başladı!
  18. 18:46 İngiltere, savunma bütçesini artırmayı planlıyor
  19. 18:45 Ev Yapımı Parmak Tatlısı: Geleneksel Lezzetin Sırrı!
  20. 18:15 Yeni Araştırma: Şarkı Sözleri Daha Öfkeli ve Tekrarlı Hale Mi Geliyor?
Gündem Haberleri