CHP'li Çeviköz’den Golan Tepeleri ve Gazze saldırısı açıklaması

CHP'li Çeviköz’den Golan Tepeleri ve Gazze saldırısı açıklaması

CHP'li Çeviköz’den Golan Tepeleri ve Gazze s... CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz’ün Trump’ın Golan Tepeleri Kararı ve İsrail’in Gazze saldırısı hakkında açıklamada bulundu.CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel...

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz’ün Trump’ın Golan Tepeleri Kararı ve İsrail’in Gazze saldırısı hakkında açıklamada bulundu.

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz, Golan Tepeleri ve Gazze saldırıları hakkında açıklamalarda bulundu.

Çeviköz’ün açıklaması şöyle:

ABD Başkanı Donald Trump’ın imzaladığı, İsrail’in 1967’de işgal 1981’de ilhak ettiği Suriye’ye ait Golan Tepeleri üzerinde İsrail hakimiyetini tanıyan karar, güç kullanarak toprak kazanmayı kabul etmeyen Birleşmiş Milletler Şartı’na, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 242 ve 497 sayılı kararlarına ve bu kararlara atıfta bulunan onlarca Birleşmiş Milletler kararına tamamen aykırıdır. Dolayısıyla, Trump’ın meşruiyetten yoksun olan söz konusu kararı uluslararası hukukun açık bir ihlalini oluşturmaktadır.

BMGK’nın 1981 tarih ve 497 sayılı kararı uyarınca Golan Tepeleri Suriye toprağıdır ve İsrail’in işgal ettiği bu bölgedeki her türlü eylemi hukuken geçersizdir. Buna rağmen Trump, ABD’nin İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararında olduğu gibi, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarını yok sayan tutumunu sürdürerek Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini resmen tanıyan kararnameyi imzalamıştır.

'BEN YAPTIM OLDU'

Golan Tepeleri’nde Suriye'ye ait doğal kaynaklar üzerinde İsrail’in egemenliğini pekiştirecek bu kararın, “ben yaptım oldu” anlayışıyla alındığı açıktır. Uluslararası hukuku, Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal eden bu kararın bölgesel ölçekte yeni krizleri tetikleyeceğinden ve Suriye’deki savaşı daha da uzatacağından büyük endişe duyuyoruz.

ABD’nin uluslararası hukuka ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne aykırı olan bu kararı alabilmesinin altında yatan faktörlerden biri  de Suriye’nin 2011 yılından bu yana küresel ölçekte tahribat yaratan bir iç savaşla zayıflatılmış olmasıdır. Suriye’nin zayıf düşürülmesinde AKP iktidarının büyük payı vardır.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak, BM kararlarında açıkça belirtildiği üzere, Suriye’ye ait olan Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanımıyor ve Suriye’nin toprak bütünlüğüne komşuları başta olmak üzere bütün devletler tarafından saygı duyulması gerektiğini yineliyoruz.

Bölgede barış, güvenlik ve istikrarın sağlanması adına Golan Tepeleri’nin statüsünün tartışmaya açılmaması çağrısında bulunuyoruz. Türkiye’nin, bölgedeki tansiyonun düşmesine başta Suriye olmak üzere bölge ülkeleriyle iyi ilişkiler kurarak katkıda bulunabileceğini tekrar hatırlatıyoruz.

ABD’nin Golan Tepeleri kararına ek olarak, İsrail’in Gazze’ye 25 Mart’ta gerçekleşen saldırısını da bölgedeki fay hatlarını zorlayan ve gerilimi tırmandıran başka bir gelişme olarak görüyor ve kınıyoruz.

"CHP'li Çeviköz’den Golan Tepeleri ve Gazze saldırısı açıklaması" haberi, 26 Mart 2019 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan CHP'li Çeviköz’den Golan Tepeleri ve Gazze saldırısı açıklaması haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li Çeviköz’den Golan Tepeleri ve Gazze saldırısı açıklaması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:13 Samsunspor, Adana Demirspor Maçı Öncesi Eksiklerini Belirledi
  2. 19:12 CHP devraldığı belediyelerin borçlarını halka açtı: Toplam 100 milyar TL borç
  3. 19:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Artık Fenerbahçeli değilim
  4. 18:59 Erdoğan Romanya Cumhurbaşkanı lohannis ile telefonda görüşmesi yaptı
  5. 18:37 Stoltenberg açıkladı: "Ukrayna'ya daha fazla hava savunma sistemi sağlama kararı aldık"
  6. 18:33 CHP'li başkan, belediyenin borcunu billboardlarda açıkladı!
  7. 18:33 Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi
  8. 18:33 Galatasaray'da 5 önemli futbolcu ile sözleşmeler yenilendi!
  9. 18:24 Google Haritalar uygulamasına yepyeni bir özellik geldi
  10. 18:22 Tayvanlı Bisikletçi Jacky Chen, İsrail-İran Gerilimi Altında Dünya Turuna Devam Ediyor
  11. 18:19 Facebook, bu kez Tiktok'un o özelliğini kopyalıyor
  12. 18:17 Limonun Kabuğuyla Tüketmenin Sağlık Faydaları
  13. 18:11 Türk Havalimanı Dünya Sahnesinde: Skytrax'ın En İyi Havalimanları Listesinde Yer Aldı
  14. 18:06 Ankara'nın Ayaş İlçesinde Keşfedilen Şifalı Su Dünya Çapında Dikkat Çekiyor
  15. 18:02 Apple, Çin'de Meta Uygulamalarını Kaldırdı: Gerilim Artıyor
  16. 17:57 Sergey Lavrov'un Gündemi: Orta Doğu'daki Gerginlik, Ukrayna Krizi ve Ermenistan İlişkileri
  17. 17:51 Hava Durumu Uyarısı: Marmara ve Ege'de Şiddetli Yağış, Batı Akdeniz'de Fırtına Bekleniyor!
  18. 17:49 Erdal Beşikçioğlu depremzede kedinin yavrusunu sahiplendi! Duygusal paylaşım!
  19. 17:46 Düzce Valiliği'nden Şiddetli Fırtına Uyarısı: Batı Karadeniz Hazır Olsun!
  20. 17:43 Mars helikopteri son mesajını gönderdi
Haberleri