CHP'li Engin Altay TÜİK'i eleştirdi: Bana gerçek enflasyondan dava açıyor ama kamuoyuna 'enflasyon yüzde 18' d

CHP'li Engin Altay TÜİK'i eleştirdi: Bana gerçek enflasyondan dava açıyor ama kamuoyuna 'enflasyon yüzde 18' d

CHP'li Engin Altay TÜİK'i eleştirdi: Bana ge... "Bunlar memleketin kurumları"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, açıkladığı enflasyon rakamlarıyla ilgili TÜİK'i eleştirdi.  Altay, "Enflasyonun gerçeğini açıklamazsan memurun, işçinin, emeklinin sofrasından ekmek çalmış olursun, hırsızlık yapmış olursun" açıklaması nedeniyle TÜİK'in kendisine altı ay arayla 30 bin ve 50 bin TL'li hakaret davası açtığını hatırlatarak "TÜİK yöneticileri, siz milletin sofrasından ekmek çalıyorsunuz, aş çalıyorsunuz, milletin sırtındaki hırkayı çalıyorsunuz. Yazıklar olsun. Yani bana dava açarken gerçek enflasyondan açıyor lakin kamuoyuna 'enflasyon yüzde 18' diyor. Bana açması gereken dava TÜİK'in enflasyon rakamlarına göre 35 bin 400 lira." açıklamasını yaptı. 

TBMM Genel Kurulunda, gündem dışı konuşmalardan sonra grup başkanvekilleri yerlerinden söz aldı.

İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde öğrencilerin yurt yemeklerinde yabancı madde ve böcek çıktığı iddiasıyla eylem yaptığını ifade ederek, devlete teslim edilen çocukların gıda güvenliğinin sağlanması gerektiğini belirtti.

Usta, Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, partisinin bugünkü TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmayı eleştirerek, "Söyleyecek bir şeyleri de kalmadı." ifadesini kullandı.

AKP hükümetlerinin milletten 20 yılda 2,6 trilyon dolar vergi topladığını kaydeden Usta, buna karşın 300 milyar dolar yatırım yapıldığını söyledi.

Beştaş'tan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi iddiası

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, kadrolaşma faaliyetlerinin bitmediğini ve usulsüzlüklerin devam ettiğini ileri sürerek, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde lisans, ön lisans ve mesleki teknik liseden mezun olup belediyede çalışan taşeron işçilerin önce sözleşmeye, ardından kadroya geçirilmesi yönünde karar alındığını söyledi.

Belediyenin kayyım yönetimi tarafından yönetildiğini hatırlatan Beştaş, kriterleri sağlayan 70'in üzerinde personelin güvenlik soruşturması nedeniyle reddedildiğini, daire başkanlarının bu kişilere "Tanıdığınız varsa kadroya geçebilirsiniz." dediğini ve kadronun para karşılığında satıldığına yönelik iddialar bulunduğunu ileri sürdü.

Beştaş, 15-20 yıldır belediyede taşeron olarak çalışan emekçiler devre dışı bırakılırken, girişleri yeni yapılan personelin kadroya geçirildiğini iddia ederek, işe alınanların listesinin yayınlanmasını talep etti.

CHP'li Altay TÜİK'i eleştirdi

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, geçen temmuzda maaş zamları açıklanmadan yaptığı "Ey TÜİK, sen enflasyonun gerçeğini açıklamazsan memurun, işçinin, emeklinin sofrasından ekmek çalmış olursun, hırsızlık yapmış olursun." ifadeleri nedeniyle kurumun 30 bin liralık hakaret davası açtığını dile getirdi. Altay, geçen ay da "TÜİK enflasyonu doğru dürüst açıkla, çünkü memur, emekli, asgari ücretli senin açıkladığın enflasyonla bağlantılı zam alacak, milletin sofrasından ekmek çalma." dediğini ve bunun üzerine de 50 bin liralık bir dava daha açıldığını anlattı.

Altay, şöyle konuştu:

"Temmuzda aynı kelime için 30 bin liralık tazminat davası açarken aralıkta 50 bin liralık açıyor. Yani TÜİK'in enflasyonu yüzde 18, bana açtığı tazminat davası yüzde 66,6. Bir kez daha söylüyorum; ey TÜİK yöneticileri, siz milletin sofrasından ekmek çalıyorsunuz, aş çalıyorsunuz, milletin sırtındaki hırkayı çalıyorsunuz. Yazıklar olsun. Yani bana dava açarken gerçek enflasyondan açıyor lakin kamuoyuna 'enflasyon yüzde 18' diyor. Bana açması gereken dava TÜİK'in enflasyon rakamlarına göre 35 bin 400 lira.

Ocak 2021'de asgari ücretli 2 bin 826 lira ücretle 54 kilo dana eti alıyordu, şimdi 8 bin 500 lirayla 43 kilo et alıyor. Yani TÜİK vatandaşın sofrasından 11 kilo et çalmış. Başka ne yapmış TÜİK? Ocak 2021'deki asgari ücret 1990 tane ekmek alıyordu, şimdi 1701 tane ekmek alıyor. Ey TÜİK, vatandaşın sofrasından 199 tane ekmek çalmışsın, ben doğru söylemişim. Ocak 2021'de 477 litre süt alıyordu asgari ücretli, şimdi ne kadar alıyor? 279 litre. Yani ey TÜİK, vatandaşın sofrasından yaklaşık 200 litre süt çalmışsın. Zehir zıkkım olsun, haram olsun, yazıklar olsun."

 "Bunlar memleketin kurumları"

Altay, Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Bülent Turan'ın "Ama şimdi yine dava açacaklar." şeklindeki ifadesine "Açmazlarsa namertler." karşılığını verdi.

Turan, hırsızlık iddiasının ağır bir itham olduğunu belirterek, "Bu kurumlar eleştirilebilir, uygulamaları hatalı olabilir diye düşünülebilir lakin bunlar bu memleketin kurumları. Osmanlı'nın 1329'undan beri TÜİK kurum olarak var bu memlekette. Bu kurumlar bu devletin kurumları. Bu kadar sert, ağır ithamların doğru olmadığı kanaatindeyim." diye konuştu.

TÜİK'in tüm araştırmalarının uluslararası standartlarda olduğunu dile getiren Turan, eleştirinin başka, "hırsız" diyerek itham etmenin başka olduğunu kaydetti.

Bülent Turan, 2023 yılının Aşık Veysel Yılı olarak kutlanmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı genelgesi yayımlandığını, UNESCO tarafından da anma ve kutlama yıl dönümü olarak eklendiğini söyledi.

Bu doğrultuda yıl boyunca yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda etkinlik yapılacağını anlatan Turan, "Gönüllerde taht kuran, bu toprakların diliyle konuşan, asırlar sonra bile hatırlanacak olan büyük halk ozanımız Aşık Veysel'i rahmetle, saygıyla yad ediyoruz." dedi. (AA)

 

"CHP'li Engin Altay TÜİK'i eleştirdi: Bana gerçek enflasyondan dava açıyor ama kamuoyuna 'enflasyon." haberi, 04 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 04 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'li Engin Altay TÜİK'i eleştirdi: Bana gerçek enflasyondan dava açıyor ama kamuoyuna 'enflasyon.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li Engin Altay TÜİK'i eleştirdi: Bana gerçek enflasyondan dava açıyor ama kamuoyuna 'enflasyon.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  2. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  3. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
  4. 20:58 Kendini En Çok Beğenen 3 Burç Belli Oldu! İşte En Kibirli Burçlar!
  5. 20:57 UAD, İsrail'e karşı açılan soykırım davasında yeni önlemler aldı
  6. 20:52 Erbakan AKP'ye 3 koşul sundu: "Yapılırsa seçimlerden çekilmeye hazırız"
  7. 20:52 Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştiriler: "Parti İhanete Uğradı"
  8. 20:51 İmamoğlu, Erdoğan'a yönelik "haddini bilecek" diyerek seslendi: "O iş bitti kardeş"
  9. 20:48 Moskova'daki Crocus City Hall'da Gerçekleşen Terör Saldırısı İçin ABD Rusya'yı Uyardığını Belirtti!
  10. 20:46 Birleşmiş Milletler: "Gazze'de siviller için güvenli hiçbir yer kalmadı."
  11. 20:41 Edirne'de Jandarma Operasyonu: FETÖ ve PKK-KCK Üyeleri Yakalandı
  12. 20:22 ABD, IŞİD saldırısından önce Rusya'ya uyarı gönderdi
  13. 20:22 İpek Kıraç, bir haftada elde ettiği 174 milyon dolarlık gelirle Türkiye'nin en zengin kadını oldu
  14. 20:22 Altın sahiplerini endişelendiren uyarı: 200 lira düşüş yolda!
  15. 19:53 Gazze'deki Şifa Hastanesi Baskını: 200'den Fazla Filistinli Öldü
  16. 19:48 Enerji Bakanı: Nisan Ayında Elektrik ve Doğalgaz Fiyatlarında Değişiklik Olmayacak
  17. 19:46 Pratik ve Doğal Çözümlerle Pas Lekelerinden Kurtulun!
  18. 19:20 Ekonomistler uyarıyor: Seçim sonrası dolar kurunda tsunami riski!
  19. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  20. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
Politika Haberleri