CHP''li Engin Altay''dan soru önergesi: Sözleşmeler Türk Lirası’na dönüştürülecek midir?

CHP''li Engin Altay''dan soru önergesi: Sözleşmeler Türk Lirası’na dönüştürülecek midir?

CHP''li Engin Altay''dan soru önergesi: Sözl... CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde "Sözleşmeler Türk Lirası’na dönüştürülecek midir?" diye sordu.

Türk Lirası'nın Dolar karşısında değer kaybetmesinin ardından gözler imzalanan sözleşmelerde Türk Lirası'na geçiş yapılacak mı? sorusunu akıllara getiriyor. CHP'li Altay, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde bu soruyu sordu.

Altay'ın soru önergesi şu şekilde:

"13 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 85 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı- Kararda değişiklik yapılmıştır. Bu değişiklikle, Türkiye’de yerleşik kişilerin, menkul ve gayrimenkul alım satımı, taşıt ve finansal kiralama dâhil her türlü menkul ve gayrimenkul kiralama, leasing ile iş, hizmet ve eser sözleşmelerinin döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yapılması yasaklanmıştır. Daha önce yapılanların da 30 gün içerisinde Türk Lirası olarak yeniden belirlenmesi zorunluluğu getirilmiştir. Bir ülkede sözleşmelerin başka ülkelerin parasıyla yapılması asla savunulamaz. Ancak, bunu önlemenin yolunun, sermaye hareketlerinin serbest olduğu ve serbest piyasa koşullarının geçerli olduğu bir ekonomide yasaklama kararlarından geçtmektedir. Bu tür yasaklamaların tarafları kayıt dışı işlemlere yönlendirdiğini, yabancı yatırımcıların Türkiye’den kaçmasına yol açtığını önceki yıllardaki deneyimlerden bilinmektedir. Ayrıca Türkiye’de dövizle en fazla sözleşme yapan birimin de kamu olduğunu bilinmektedir. AKP iktidarları döneminde gerek merkezi hükümet gerekse de yerel yönetimler tarafından yapılan ihalelerin çok büyük bir bölümünün döviz veya dövize endeksli olarak gerçekleştirildiğini, devletin yap-işlet-devret, yap- kirala- devret ve benzeri kamu özel işbirliği  (KÖİ) projeleri kapsamındaki satın alma garantilerini ve kiraları dolar veya Euro üzerinden yapılmaktadır.

Bu bilgiler ışığında;

1- Devletin döviz veya dövize endeksli olarak yaptığı sözleşmeler de Türk Lirası’na dönüştürülecek midir? Dönüştürülecekse hangi kurdan dönüşüm yapılacaktır.

2- Devletin geçiş, alım ve benzeri garantiler verdiği, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve bağlantı yolları, Osman Gazi Köprüsü, Avrasya Tüneli, 1915 Çanakkale Köprüsü, şehir hastaneleri, havalimanları, başka Akkuyu Nükleer Elektrik Santrali olmak üzere elektrik santrallarının sözleşmeleri Türk Lirasına dönüştürülecek midir?

3- Hükümetin ve yerel yönetimlerin döviz veya dövize endeksli olarak yaptığı altyapı ve benzeri büyük ihalelerin sözleşme bedelleri de Türk Lirasına dönüştürülecek midir?

4- Elektrik, doğalgaz, akaryakıt ve benzeri bir çok ürünün fiyatları döviz kurlarına bağlı olmaktan çıkarılacak mıdır?

5- Söz konusu Cumhurbaşkanı kararının yayımlanmasından önce döviz veya dövize endeksli olarak yapılmış olan sözleşmeler hangi kurdan TL’ye çevrilecektir? Kurun artması ya da azalması durumunda taraflardan birinin mutlak zarara uğraması nasıl önlenecektir?

6- Döviz veya dövize endeksli olarak yapılmış bir sözleşmeyi belli bir kurdan TL’ye çevirerek, sözleşmedeki kur riskini bir taraftan alıp diğer tarafa yüklemenin Türkiye’nin toplam kur riskine olacak etkisi hesaplanmış mıdır?

7- Taraflar 30 gün içerisinde anlaşamazsa ne olacaktır?

8- AKP Genel Başkanı söz konusu kararın Resmi Gazetede yayımlandığı gün TESK’in Genel Kurulunda yaptığı konuşmada “serbest piyasa kurallarına bağlı olduklarını” açıklamıştı. Bu tür bir yasaklama serbest piyasa ekonomisi kurallarıyla bağdaşıyor mu?

9- Bu tür bir düzenlemenin TL’nin nispeten istikrarlı seyrettiği bir dönemde değil de ekonominin derin bir krize girdiği, kur istikrarının sağlanamadığı bir dönemde yapılmasının yol açacağı ekonomik riskler göz önüne alınmış mıdır?

10- Bu karar Anayasanın “Çalışma ve sözleşme hürriyeti” başlıklı 48’inci maddesindeki “Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir” ilkesine aykırı değil midir?"

"CHP''li Engin Altay''dan soru önergesi: Sözleşmeler Türk Lirası’na dönüştürülecek midir? " haberi, 17 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. 17 Eylül 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP''li Engin Altay''dan soru önergesi: Sözleşmeler Türk Lirası’na dönüştürülecek midir? haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP''li Engin Altay''dan soru önergesi: Sözleşmeler Türk Lirası’na dönüştürülecek midir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  2. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  3. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  4. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  5. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
  6. 10:35 Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa'ya yanıt: Mürit müridi nasıl ihraç edecek
  7. 10:32 Türkiye İstatistik Kurumu: Ekonomiye güven martta arttı
  8. 10:27 Prof. Ahmet Ercan, İstanbul'da riskli 5 ilçeyi açıkladı: İşte en riskli 5 ilçe
  9. 10:24 Eşitsizlik artıyor: Türkiye'de yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını alıyor
  10. 10:20 İspanyol basını: Fenerbahçe'nin La Liga'da yer almasına hukuki engel
  11. 10:07 Orkun Kökçü, Beşiktaş Teklifini Geri Çevirerek Avrupa Macerasına Devam Ediyor
  12. 10:01 Japonya'da Sağlık Skandalı: Kobayashi Pharmaceutical Co.'nun Ürünü Ölümlere Neden Oluyor
  13. 09:57 2024 Ramazan Bayramı Öncesi Bayram Şekeri Fiyatlarında Yüzde 50 Artış: Pazarı Nasıl Etkiliyor?
  14. 09:56 Özgür Özel: 11 büyükşehire 3, 4, 5 büyükşehir eklememiz mümkün
  15. 09:53 Volvo'nun Çinli Şirkete Satılması: İnovasyon ve Sürdürülebilirlikte Yeni Dönem
  16. 09:51 Emeklilere 'ek gelir için simit satma' tavsiyesi veren MHP’li vekil ihale üstüne ihale almış
  17. 09:48 Fenerbahçe, Levent Mercan İçin Transfer Girişiminde Bulundu!
  18. 09:47 Emekliler dikkat: Ödemeler bugün başlıyor
  19. 09:45 Meteoroloji Uyardı! Sağanak Yağışlarla Karışık Bulutlar Ülkeyi Kaplıyor!
  20. 09:41 Dünya'nın Dönüşünde Hızlanma: Saat Ayarları Değişiyor!
Politika Haberleri