CHP'li İbrahim Kaboğlu'ndan sosyal meyda yasası eleştirisi: AKP-MHP ittifakı ifade özgürlüğünü zapturat altına

CHP'li İbrahim Kaboğlu'ndan sosyal meyda yasası eleştirisi: AKP-MHP ittifakı ifade özgürlüğünü zapturat altına

CHP'li İbrahim Kaboğlu'ndan sosyal meyda yas... Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye devam eden kamuoyunda “sosyal medya” yasası olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’ni eleştirdi

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye devam eden kamuoyunda “sosyal medya” yasası olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’ni eleştirdi. Seçim tarihi yaklaşırken, AKP-MHP ittifakının ifade özgürlüğünün zapturapt altına alınması için elinden geleni ardına koymayarak şimdi de sosyal medyayı kıskaca aldığını söyleyen Kaboğlu, düzenlemeyi  demokratik toplumu sönümlendirme girişimi olarak değerlendirdi. 

TBMM Anayasa Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Prof. Dr. Kaboğlu, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye devam eden kamuoyunda “sosyal medya” yasası olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ile ilgili yazılı açıklama yaptı. 

Kaboğlu, "27.Yasama Döneminin 66. torba teklifi olarak gelen düzenleme teklifi, “sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse” için ceza yaptırımı öngörmekte." açıklamasını yaptı.  Kaboğlu, seçim tarihi hızla yaklaşırken, AKP-MHP ittifakının ifade özgürlüğünün zapturapt altına alınması için elinden geleni ardına koymayarak şimdi de sosyal medyayı kıskaca aldığını söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu “dezenformasyonla mücadele" adı altında hazırlanan öneriyi,  İnternet ve sosyal medyaya ilişkin düzenleme, demokratik toplumu sönümlendirme girişimi olarak değerlendirerek şöyle devam etti:

“Getirilmek istenen,  "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu, çok yönlü olarak sorunlu: “Ülkenin iç ve dış güvenliği”, “kamu düzeni” ve “genel sağlık” kavramları,  son derece geniş kapsamlı olup,  suçun nesnel olarak çerçevelenmesi olanaksız. “Gerçeğe aykırı bilgi”,  çeşitli kamusal sorunlarda neyin “gerçek” olduğunu saptamak kolay olmayıp,  tanımı gereği doğru ya da yanlış olamayacak değer yargılarının da cezalandırılması riskini yaratmakla, Anayasa’nın birçok maddesine aykırı..” dedi.

Basın ve sosyal medya özgürlükleri üzerinden demokratik toplumu baskılamayı amaçlayan 40 maddelik torba önerinin sakıncalarına dikkat çeken Anayasa Hukuku Profesörü Kaboğlu, Covid-19 ortam ve koşullarında 2020’de yasalaşan 7253 sayılı yasa ile iki yıl önce sosyal medya düzenlemesine karşı CHP olarak Anayasa Mahkemesi’ne başvurduklarını hatırlatarak şunları ekledi:

“Bu yasayla ilgili iptal kararını beklerken, AYM, bu kez, 27.10.2021 tarihinde, 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanununun” 9. maddesini pilot kararla iptal ederek TBMM’nin nasıl bir düzenleme yapması gerektiğini karar vermişti. Bu karara rağmen bunun Komisyonun gündemine bile getirilmeden görüşmelere başlanması, yine baştan Anayasa’ya aykırı bir kanun yapım sürecinin söz konusu olduğunu gösteriyor.”

Kaboğlu, teklifle ilgili son olarak, siyasetçilerin konuşmalarını canlı olarak yayımlayan kanallara yaptırım uygulayan RTÜK’ün demokratik siyaseti sönümlendirmeye çalıştığı bir sırada, paramiliter nitelikte sözde bir şirket temsilcisinin (SADAT)  “Bu vatanı sandıkta teslim etmeyiz.“ sözlerine karşı herhangi bir işlem yapılmayan bir ortamda bu teklifin kendisinin asıl tam bir dezenformasyon önerisi olduğunu söyledi.

 

"CHP'li İbrahim Kaboğlu'ndan sosyal meyda yasası eleştirisi: AKP-MHP ittifakı ifade özgürlüğünü zap." haberi, 13 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 13 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'li İbrahim Kaboğlu'ndan sosyal meyda yasası eleştirisi: AKP-MHP ittifakı ifade özgürlüğünü zap.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li İbrahim Kaboğlu'ndan sosyal meyda yasası eleştirisi: AKP-MHP ittifakı ifade özgürlüğünü zap.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:28 Fenerbahçe'nin Nisan Ayında Yaşadığı Şok: Hedefler Bir Bir Uzaklaşıyor
  2. 14:26 Hadise, Arkadaşının Düğününde Söz Kesti: "Aşk Çok Güzel..."
  3. 14:21 Bodrum'da Yaz Tatili İçin Villa Kiralarında Artış: Günlük Fiyatlar 1 Milyon Liraya Kadar Çıkıyor
  4. 14:03 İYİ Parti'den aday olup kaybetmişti! Vazgeçmiyor!
  5. 13:59 Enerji Sektörünün Önde Gelen İsimlerinden Group Şirket, 4 Şirketine Konkordato Talebinde Bulundu!
  6. 13:52 Haluk Levent, Kanserle Mücadele Eden Ablasını Sahneye Davet Etti ve Saçlarını Kazıttı!
  7. 13:45 Premier Lig'de Şok! İki Futbolcu Cinsel İstismar Suçundan Gözaltına Alındı!
  8. 13:44 Bilim Kurgu Hayalden Gerçeğe Dönüşüyor: Thermonator Robot Köpek Satışta!
  9. 13:44 Mevduat Süresi Dolmak Üzere! Avantajlı Faiz Oranlarından Faydalanmak İçin Son Şansınız!
  10. 13:44 Ebeveynler Dikkatli Olun! Bu Detaylar Çocuğunuzda Gizli Bir Sorun Olduğunun İşareti Olabilir!
  11. 13:44 Şok Haber: Ünlü Airfryer Markası da İflas Etti!
  12. 13:36 Mansur Yavaş, Almanya Cumhurbaşkanı İle Görüşme Sağladı!
  13. 12:44 Melek Mosso'dan Dikkat Çeken Açıklama Geldi!
  14. 12:34 Canlı yayında şok! O büyük kavga! 'Anca otur sen izle'
  15. 12:22 Oscar'lı Güzel Oyuncu 10 Kişiyle Öpüştü!
  16. 12:16 Erdoğan Kısa Çay Sohbetinde Özgür Özel ile görüştü!
  17. 12:12 Elektrikli Çağ Başladı: Mercedes Efsanesi G Serisi Artık Elektrikli!
  18. 12:11 O Şehrin Kapıları Ücrete Tabi! Artık Giriş Ücreti 174 TL
  19. 12:10 IMF yıl sonu dolar tahminini açıkladı: Tahmini öğrenince dudağınız uçuklayacak!
  20. 12:10 Teknoloji Devi Yerli Otomobil Firmasını Satın Alarak Sektöre Damgasını Vuruyor!
Politika Haberleri