CHP'li İlgezdi: Bilim Kurulu gerçekleri açıklamalı, kabine istifa etmelidir

CHP'li İlgezdi: Bilim Kurulu gerçekleri açıklamalı, kabine istifa etmelidir

CHP'li İlgezdi: Bilim Kurulu gerçekleri açık... Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, "Saray Kabinesi’nin üyelerinden beklentimiz ‘tweet atıp, önlem alın çağrısında bulunmaları’ değil" diyerek, kabineye istifa çağrısında bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, pandemi sürecinde iktidarın Bilim Kurulu’nu kullanarak 'kurgulanmış rahatlama' yaratarak binlerce kişinin sağlığını ve hayatını tehlikeye attığını ve bu yüzden salgının kontrolden çıktığına dikkat çekti. CHP'li İlgezdi, Bilim Kurulu'a "bakanlık tarafından sümen altı edilen tavsiyelerini, gizlenen gerçekleri" açıklaması çağrısında bulundu. CHP’li Akkuş İlgezdi, gelinen noktada Sağlık Bakanlığı’nın, "Bilim Kurulu’nu paravan olarak kullandığını, tavsiyelerinin ne olduğunun bilinmediği, çoğu kamu görevlisi olan Bilim Kurulu üyesi hekimlerin üzerinde devlet gücünü kullanarak baskı oluşturduğunu" ifade etti.

BİLİM KURULU'NA ÖNERİ: SÖZCÜ BELİRLEYİN

Yaşanan süreçte Bilim Kurulu’na tarihi bir sorumluluk düştüğünü belirten İlgezdi, "Bilim Kurulu’nun organizasyon yapısı ele alınmalı ve bir sözcü belirlenmelidir. Bu sözcü, 38 kişi adına 83 milyon yurttaşımızın sağlık ve yaşam hakkını savunmakla ilgili almış olduğunuz ve alacağınız kararları kamuoyuna açıklamalıdır" önerisinde bulundu.

"SUSMAYIN AÇIKLAYIN!"

İlgezdi, "Bugüne kadar Bakanlığa önerdiğiniz ancak neden açıklamadığınızı bilmediğimiz tavsiyelerinizi paylaşmanız gerekmektedir. Yurttaşlarımız, bilim insanı olarak sizlerden bugüne kadar Sağlık Bakanlığına önerdiğiniz ancak kabul edilmeyen, gözardı edilen ya da bakanlığın ciddiye almadığı tavsiyelerinizin açıklanmasını beklemektedir. Susmayın, açıklayın" dedi.

"BİLİM KURULU'NUN SARAY KABİNESİNDEN ROL ÇALMASINDAN ENDİŞE EDİLDİ"

CHP'li İlgezdi, “Bilim Kurulu’nun siyasi iradenin baskısı altında olduğunu biliyor ve görüyoruz. Anlaşılan o ki, sürecin başında yıldızı parlayan kurulun, Saray Kabinesi’nden rol çalmasından endişe edilmiştir. Geldiğimiz noktada tavsiyede bulunmasının beklediğimiz Bilim Kurulu’na ekonomik ve siyasi kaygılar nedeniyle tavsiyelerde bulunulduğu ve halk sağlığının tehlikeye atıldığı görülmektedir” ifadelerini kullandı.

"BEKLENTİMİZ 'TWEET ATIP, ÖNLEM ALIN' DEĞİL..."

İlgezdi, Covid-19 salgınını 'sıradan' bir hastalığa indirgedikleri sürece can kayıpların artacağını söyleyerek, "Dolayısıyla dokunduğu herkesi sarsan bu salgının, yıkıcı izler bırakacak sosyal ve ekonomik krizler yaratacağı ortadadır. Saray Kabinesi’nin üyelerinden beklentimiz ‘tweet atıp, önlem alın çağrısında bulunmaları’ değil, sorumluluk almaları ve süreci yönetemediklerini itiraf ederek, istifa etmeleridir" dedi.

İlgezdi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya şu soruları yöneltti:

1) Önceleri vaka sayılarını açıklıyordunuz, birden hasta sayısına geçtiniz. Ardından birden vaka/hasta sayısını birlikte açıklamaya başladınız! Bugün sonuçları itibariyle son derece ağır bir manipülasyon olduğu ortaya çıkan vaka/hasta ayrımı binlerce cana mal oldu. Salgının başlangıcından bu yana gerçek, doğrulanmış olgu ve ölüm sayılarını ne zaman açıklayacaksınız?

2) Bir Bilim Kurulu üyesi, “vaka sayısı ve hasta sayısı ifadelerinin eş anlamlı olarak kullanılmadığını düşünüyordum. Öyle değilmiş” dedi. Vaka sayılarını Bilim Kurulu’ndan neden gizlediniz?

3) Vakaları ve yayılım hızını gizlediğiniz, gerçek rakamları paylaşmadığınız Bilim Kurulu üyelerinin doğru tavsiyelerde bulunmasını nasıl beklediniz? Bilim Kurulu üyelerinden veri saklamanızı size kim emretti? 10.12.2020 tarihi itibariyle günlük can kaybı 220’e, salgının başından bu yana yitirdiklerimizin sayısı ise yalnızca sizin verdiğiniz rakamlara göre 15 bin 751’e yükseldi. Bu tablo karşısında sorumluluk duyuyor musunuz?

4) Test sayısı ile övünüyorsunuz! Peki, testlerin ne kadarının hastalık belirtisi gösteren kişilere, ne kadarının temaslılara yapıldığını neden açıklamıyorsunuz? Mükerrer testleri gizleyerek hayati öneme sahip bu bilgileri kimden ve neden saklıyorsunuz? Bilim Kurulu üyeleri bu verilerin açıklanmasını önerdiyse, bu verilerin açıklanmasını kim, neden engelliyor?

5) Bilim Kurulu toplantılarının tutanakları tutuldu mu? Bu tutanakları açıklayacak mısınız? Toplumu yanıltan ve sonuçları itibariyle salgını çığırından çıkararak, ölümleri katlayan bu “yaratılmış iyimserliğin” sorumluluğunu üsteleniyor musunuz?

6) Sayın Bakan, salgın döneminde birinci basamak sağlık hizmetleri aksadı. Hastalık takibi yapılamamakta. Türkiye’nin kovid-19 sonrası yaşayacağı hastalık tsunamisi karşısında hangi önlemleri aldınız? Bu durum bilginiz dahilinde miydi, gerekli uyarılar, öneriler tarafınızdan yapıldı mı?  

"CHP'li İlgezdi: Bilim Kurulu gerçekleri açıklamalı, kabine istifa etmelidir" haberi, 12 Aralık 2020 tarihinde yazılmıştır. 12 Aralık 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'li İlgezdi: Bilim Kurulu gerçekleri açıklamalı, kabine istifa etmelidir haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li İlgezdi: Bilim Kurulu gerçekleri açıklamalı, kabine istifa etmelidir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:38 Hasan Can Kaya'dan Şaşırtan Açıklama: 'Hayranımla Birlikte Olurum'
  2. 16:34 Brad Pitt ve Penelope Cruz, Fransız Moda Devi İçin Unutulmaz Bir İşbirliğine İmza Attı
  3. 16:29 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan Çarpıcı Açıklamalar: Terör Saldırısı ve Ukrayna'nın Barış Planı
  4. 16:27 Gurur Verici Başarı: Dev Türk Şirketi NATO'dan Dev İhale Kazandı!
  5. 16:27 İstanbul'da CHP'ye Yelken Açan İlçeler: Artıbir Araştırma'dan Çarpıcı Veriler
  6. 16:26 Huawei, 2023'te Gelirlerini Artırarak Başarıyı Yakaladı
  7. 16:23 Balıkesir'in 'Kirli Hanım' Peyniri Norveç'te Bronz Madalya Kazandı
  8. 16:12 Goldman Sachs Türkiye analizi yaptı: Yerel seçimler Türkiye'nin ekonomisini nasıl etkileyecek?
  9. 16:12 Yeniden Refah Partisi'nin adayı, AKP'nin lehine geri adım attı!
  10. 16:04 Fenerbahçe'nin Transfer Hızı: Lorran ve Rodriguinho Gündemde!
  11. 15:58 ABD'de Şubat Ayında Tüketim Harcamaları Yükseldi, Ancak Gelirler Beklentilerin Altında Kaldı
  12. 15:55 Mossad Başkanı Hamas ile Rehine Takası Önerdi, Netanyahu Reddetti
  13. 15:52 Güven Hokna'nın Set İtirafı: Yaprak Dökümü'nde Tuvalet Temizliği!
  14. 15:47 Kırlangıçların Uzun Mesafeli Uçuş Yetenekleri: İsveç Araştırması Detayları Ortaya Çıktı
  15. 15:33 RTÜK, Yerel Seçim Öncesi Siyasi Reklamların Yasaklanacağını Duyurdu!
  16. 15:28 Fiorentina, Zaniolo Hamlesiyle Transfer Pazarında Hareketlilik Yaratıyor
  17. 15:21 İsrail'in Halep'e Hava Saldırısında 38 Kişi Öldü
  18. 15:15 Beşiktaş, 2024-2025 Sezonu İçin Transfer Komitesi Kurdu
  19. 15:10 Xabi Alonso, Gelecek Sezon İçin Kararını Verdi: Leverkusen'de Kalacak!
  20. 15:05 Kurtuluş Kuş'un Evlilik Heyecanı Acı Haberle Karıştı: Eşi Nezaket Şimşek'in Düşük Haberi
Politika Haberleri