CHP'li Kaya'dan kanun teklifi: Kedi ve köpek mamalarındaki KDV yüzde 1'e düşürülsün

CHP'li Kaya'dan kanun teklifi: Kedi ve köpek mamalarındaki KDV yüzde 1'e düşürülsün

CHP'li Kaya'dan kanun teklifi: Kedi ve köpek... CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü’nde, kedi ve köpek mamalarındaki yüzde 18’lik KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi için kanun teklifi verdi.

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, 4 Nisan Dünya Sokak Hayvanları Günü’nde, kedi ve köpek mamalarındaki yüzde 18’lik KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi için kanun teklifi verdi. Kaya, “Döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak son bir yılda kedi ve köpek mamalarına yüzde 200’lere varan oranlarda zam yapılmıştır” dedi.

Ahmet Kaya, hayvanları koruma derneklerinin talebi doğrultusunda TBMM’ye verdiği kanun teklifinde, kedi ve köpek mamalarındaki yüzde 18’lik KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesini önerdi. Ahmet Kaya, konuya ilişkin bugün yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

"Devlet kurumları, sokak hayvanlarının bakımı için gerekli önlemleri almalıdır"

“Sokaklarımızı, parklarımızı, ormanlarımızı, havamızı, suyumuzu, özetle hayatı paylaştığımız hayvanların yaşam hakkına saygı duymalı, onları kimsesiz ve çaresiz bırakmamalıyız. Dilsiz ve sessiz dostlarımıza sahip çıkmak, onlara ses olmak, sessiz dünyalarına tercüman olmak hepimizin görevidir.

Sokak hayvanlarının beslemesi konusunda sorumlu olan kamu kurumlarımız, eksiklikler ve duyarsızlıklar nedeniyle bu görevi tam anlamıyla yerine getirememektedir. Bazı gönüllüler ve hayvan severler, kısıtlı imkanlarıyla temin ettikleri mamalar ile sokak hayvanlarının beslenme sorununa çare olmaya çalışmaktadırlar. Fakat bu sorun, sadece duyarlı ve vicdanlı insanların çabalarıyla çözülecek bir sorun değildir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereğince devlet kurumları, sokak hayvanlarının bakımı, korunması ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemleri almalıdır.

"KDV yüzde 1'e düşsün"

Döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak, son bir yılda kedi ve köpek mamalarına yüzde 200’lere varan oranlarda zam yapılmıştır. Tamamen gönüllülük ilkesi ile sokaktaki hayvanlara bakan hayvan severler mama almakta zorlanmaktadırlar. Bununla birlikte artan mama fiyatlarına ve pahalılığa bağlı olarak sokağa terk edilen evcil hayvan sayılarında da büyük artışlar gözlenmektedir.

Hayvan mamaları gerek ev hayvanları gerekse sokak hayvanlarının yaşamlarının devamı ve sağlıklı beslenmeleri için zorunlu bir ihtiyaçtır ve asla lüks değildir. Mama fiyatlarındaki artışlar ve yaşanan sıkıntılar göz önünde bulundurulduğunda, mamalardan alınan yüzde 18’lik KDV oranı çok yüksek bir orandır. Bu oranın yüzde 1’e düşürülmesi, kedi ve köpek mamalarındaki yüksek fiyatların düşmesine ve yaşanan sorunların bir nebze olsun hafiflemesine vesile olacaktır. Hayvan hakları derneklerinin talepleri de bu doğrultudadır. Bu talebi Meclis gündemine taşıdık ve takipçisi olacağız.”

"CHP'li Kaya'dan kanun teklifi: Kedi ve köpek mamalarındaki KDV yüzde 1'e düşürülsün" haberi, 04 Nisan 2022 tarihinde yazılmıştır. 04 Nisan 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'li Kaya'dan kanun teklifi: Kedi ve köpek mamalarındaki KDV yüzde 1'e düşürülsün haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li Kaya'dan kanun teklifi: Kedi ve köpek mamalarındaki KDV yüzde 1'e düşürülsün 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:15 Bir boya çeşidi olan akrilik boya nedir?
  2. 04:11 Bir zamanlar Türkiye'nin önde gelen mobilya devi olan şirket iflas etti!
  3. 04:05 İstanbul'daki taksiciler, öldürülen meslektaşları için bir araya geldi
  4. 03:29 Hırvatistan'da genel seçimleri Hırvat Demokrat Birliği'nin (HDZ) kazandığı bildirildi
  5. 03:27 CHP, 20-21 Nisan tarihlerinde bir "Yerel Yönetimler Çalıştayı" düzenliyor
  6. 03:23 Avrupa Birliği, İran'a yaptırımların genişletilmesi kararı aldı
  7. 03:03 Google'dan daha fazla çalışanı işten çıkarma kararı geldi
  8. 02:42 Bu testi 45 saniyeden kısa sürede çözen %10'luk kişiden biri misiniz?
  9. 02:39 Faydalarıyla sosyal medyayı sallayan biberiye suyu nasıl yapılır?
  10. 02:37 Bu 8 burca asla sırrınızı vermeyin!
  11. 02:34 Tokat'ta 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi
  12. 02:23 İliç'teki maden kazası için oluşturulan komisyonun üyeleri belirlendi
  13. 01:59 Kredi kartı sıkılaşması risk doğuruyor
  14. 00:58 AB zirvesinin Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde, Kıbrıs konusuna vurgu yapıldı
  15. 00:51 Ukrayna yetkilileri, Çernigiv'e yönelik saldırıda 14 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi
  16. 00:48 Fahrettin Altun açıkladı: "200'ü aşkın İsrail kaynaklı dezenformasyonu ifşa ettik"
  17. 00:20 Hollanda milletvekilleri, Kavala ve Demirtaş hakkındaki yönergeyi kabul etti
  18. 00:20 Seçimin acısı çıkmaya başladı: Ücretsizdi ama artık yüzde 25 zamlı!
  19. 00:19 AB, İsrail'e Gazze'ye insani yardım girişlerine izin verme çağrısı yapıyor
  20. 00:16 İsrailli Bakan Ben-Gvir'in tartışmalı önerisi: "Filistinlilere Ölüm Cezası Verilsin”
Politika Haberleri