CHP'li Kılıç: "Darbe Anayasasına da Saray anayasasına da hayır"

CHP'li Kılıç:

CHP'li Kılıç: "Darbe Anayasasına da Saray an... CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni anayasa çağrısını eleştirerek, 1982 Anayasası'nın 20 kez değiştirildiğini ve mevcut Anayasa'nın uygulanmadığını vurguladı.

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Sevda Erdan Kılıç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM'nin yeni yasama döneminin açılışında yaptığı yeni anayasa çağrısına yazılı bir açıklama ile yanıt verdi. Kılıç, açıklamalarında Erdoğan'ın bu çağrıyı yaparken "Darbe Anayasası" ve "Sivil Anayasa" kavramlarını kullanarak kendine bir meşruiyet zeminine ulaşmaya çalıştığını ifade etti.

Kılıç, 1982 Anayasası'nın günümüze kadar 20 kez değiştirildiğini ve 44 maddesinin yürürlükten kaldırıldığını hatırlatarak, AKP iktidarının Anayasa üzerindeki en kapsamlı değişiklikleri 2010 ve 2017 referandumlarıyla gerçekleştirdiğini belirtti. Ancak bu değişikliklerin ardından bile Anayasa’nın uygulanmadığını vurguladı. Kılıç, "Yıllardır yeni anayasa masalını dinliyoruz. 2007'de 'anayasa yapacağız' dediler, 2008'de yine aynı vaatte bulundular, 2013 ve 2016 yıllarında da benzer söylemlerde bulundular. Halkı yeni bir anayasa söylemiyle oyalarken, mevcut Anayasa'yı itibarsızlaştırarak Türkiye'yi adeta bir anayasasızlık sürecine mahkum ettiler" dedi.

Kılıç, Türkiye'deki hukuksuzlukların kökeninde anayasasızlık sürecinin yattığını savunarak, yandaşlara gözlerini kapatıp dağıtılan ihalelerden, milletvekilliği düşürülen seçilmişlerden, hukuksuzca cezaevine konulan insan hakları savunucularına kadar birçok örnek verdi. "Yaşadığımız tüm hukuksuzlukların temeli işte bu anayasasızlık sürecidir" diyen Kılıç, bugün Türkiye'de anayasasızlık yaşandığını dile getirdi.

Açıklamasında, Saray'ın kapalı kapılarında yazılmış bir anayasa taslağının kendilerine dayatılmak istendiğini belirten Kılıç, bu taslağın "kapsayıcı, birleştirici, uzlaştırıcı ve özgürlükçü" olacağına dair yanılgılara kapılmayacaklarını ifade etti. Kılıç, "22 yıllık suçların ortağı olmayacağız" diyerek, mevcut iktidarın geçmişteki hukuksuzluklarının sorumluluğunu üstlenmeyeceklerini vurguladı.

Kılıç, Türkiye'nin gündeminin halkın en çok etkilendiği ekonomik ve siyasi krizler olduğunu belirtirken, bu krizlerin kaynağının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olduğunu söyledi. Sivil anayasa olarak adlandırılan sistemin, ekonomik ve siyasi krizlerin derinleşmesine yol açtığını savunan Kılıç, bu krizlerin aşılmasının tek yolunun bir an önce Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçmek olduğunu ifade etti.

CHP Anayasa Komisyonu üyesi olarak mevcut Anayasa'ya uymayan bir iktidarla anayasanın "A"sını bile konuşmanın doğru olmadığını belirten Kılıç, "Bu anayasa tiyatrosunun da Saray’ın anayasa dayatmasının da hiçbir sürecinde yer almayacağım" dedi. Son olarak, "Darbe Anayasası'na da Saray anayasasına da hayır" diyerek, partinin bu konudaki tutumunu net bir şekilde ortaya koydu. Kılıç’ın açıklamaları, Türkiye’nin anayasa süreci ve siyasi ortamı hakkında önemli tartışmalara yol açabilir.

"CHP'li Kılıç: "Darbe Anayasasına da Saray anayasasına da hayır"" haberi, 02 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 02 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'li Kılıç: "Darbe Anayasasına da Saray anayasasına da hayır" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li Kılıç: "Darbe Anayasasına da Saray anayasasına da hayır" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 02 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:21 TBMM'de 'Narin Güran' cinayetinin araştırılması hakkındaki önerge reddedildi
  2. 21:13 MSB duyurdu! Ağrı'da piyade uzman çavuş şehit oldu
  3. 21:10 CHP Buldan İlçe Gençlik Kolları Başkanı, evini basan arkadaşı tarafından bıçaklanarak yaralandı
  4. 21:06 Borsa İstanbul’da Korku Dalgası: Eylül, Düşüş Rekoru ile Tarihe Geçti!
  5. 21:04 Cezaevinden izinli çıkan hükümlü, sokakta uğradığı silahlı saldırıda öldü!
  6. 20:59 3 Ekim 2024 günlük burç yorumları
  7. 20:53 Özgür Özel'den Selma Ateş Saldırısına Kınama!
  8. 20:49 Battaniye ve Düzmece Hesaplar: Narin’in Cinayetinde Şok Detaylar!
  9. 20:49 Astsubaylardan MSB'ye tepki: Hakkımızı istiyoruz
  10. 20:40 Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş: Sinan’ı öldürdüğünüz yetmedi sıra bize mi geldi?
  11. 20:29 CHP'li Özçağdaş: "Eğitim Bakanını uykusundan uyandırmak için geldik"
  12. 20:21 Almanya'dan İran'daki vatandaşlarına ülkeyi terk edin uyarısı
  13. 20:15 AKP'li Gelibolu Belediye Başkanı işçilerin sözleşmesini feshedip 'öyle uygun gördüm' dedi!
  14. 20:11 Stefano Denswil’in sağlık durumu ile ilgili açıklama getirildi
  15. 20:08 Feth-i Kabir öncesinde Cem Garipluğlu'nun mezarında geniş güvenlik önlemleri alındı
  16. 20:06 Trump İsrail-İran gerilimine garip benzetme yaptı: "Okul bahçesinde kavga eden çocuklar"
  17. 20:05 İsrail’den Şam’a Yıkıcı Saldırı: Siviller Hedefte!
  18. 20:03 Mesud Pezeşkiyan: "Biz savaş istemiyoruz fakat İsrail saldırırsa daha kuvvetli karşılık vereceğiz"
  19. 20:02 Mourinho: "Türkiye'ye ve Fenerbahçe'ye gelme kararımdan pişman değilim"
  20. 19:57 Özgür Özel: "İlk genel seçimde partimi birinci yapmazsam istifa edeceğim"
Politika Haberleri