CHP’li Murat Bakan: Siber Suçlarla Mücadele Birimi’nin İçişleri Bakanı’nın şahsi ve siyasi amaçları için kulla

CHP’li Murat Bakan: Siber Suçlarla Mücadele Birimi’nin İçişleri Bakanı’nın şahsi ve siyasi amaçları için kulla

CHP’li Murat Bakan: Siber Suçlarla Mücadele ... "Söz konusu birimin amacı bu değildir ve olamaz. Siber suçlarla mücadele biriminin, suç ve suçluyla mücadele ve halkın güvenliğini sağlamak yerine İçişleri Bakanı’nın şahsi ve siyasi amaçları için kullanılması kabul edilemez”

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, siber uzman olarak taşeron işçi statüsünden daimi kadroya geçirilen bilişim uzmanlarının, suç ve suçluyla mücadele ve halkın güvenliğini sağlamak yerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun şahsi ve siyasi hedeflerini yerine getirmek için görevlendirildiği yönünde iddialar olduğunu belirterek, "Söz konusu birimin amacı bu değildir ve olamaz. Siber suçlarla mücadele biriminin, suç ve suçluyla mücadele ve halkın güvenliğini sağlamak yerine İçişleri Bakanı’nın şahsi ve siyasi amaçları için kullanılması kabul edilemez” dedi.

Bakan, siber uzman olarak taşeron işçi statüsünden daimi kadroya geçirilen bilişim uzmanları ile ilgili iddiaları TBMM gündemine getirdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi veren Bakan, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Siber Suçlarla Mücadele Birimi'nde görev yapmaları için belirlenen 500 kişinin daimi kadroya atanmaları sürecinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla bir çalışma ekibi oluşturulduğu ve çalışma ekibinde, hukuk müşavirliği, strateji dairesi, idari ve mali işler dairesi, ikmal dairesi, personel dairesi ve siber suçlarla mücadele dairesinden başkan yardımcısı konumunda üst düzey 6 polis müdürünün yer aldığını kaydeden Bakan, komisyonun kadroya atanma süreciyle ilgili yaptığı çalışmalarda, Emniyet'ten bakanlığa gönderilen listenin değiştirildikten sonra yeniden Emniyet'e gönderildiğini ileri sürdü.

Murat Bakan, daimi siber suçlarla mücadele birimine alınacak sivil uzmanların listesindeki isimlerin değiştirildiğinin tespit edilmesi sonrası yeni bir komisyon oluşturulduğu ve kurulan yeni komisyonun Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın sözlü olarak belirttiği “olumsuz” görüşüne rağmen kadro değişiminin gerçekleştirilmesinde sakınca görmediği ve 496 sivil siber suçlarla mücadele uzmanının daimi kadroya geçirildiğini iddiasını dile getirdi.

Söz konusu kadro geçişine uygunluk vermeyen ilk komisyonun 5 üyesinin Ankara dışına tayin edildiği ve almaları gereken 1. sınıf emniyet müdürlüğü rütbe terfilerinin verilmediği; kadro geçişine onay veren ikinci komisyon üyelerinin ise terfi ettirildiği, bu sürecin sonunda kadroya alınan siber uzmanların bir bölümünün de görevlerinin dışında sosyal medya mecralarında “bot hesaplar üzerinden” İçişleri Bakanı Süleyman Soylu lehine çalışma yürüttüğü yönünde iddiaların olduğunu belirten Bakan, şunları ifade etti:

"Bilişim konusunda yetkin olmayan kişilerin kişisel bağlantıları nedeniyle veya siyasi sebeplerle kadroya geçirildiği, buna direnen komisyon üyelerinin cezalandırılırken, onay veren ikinci komisyon üyelerinin terfi ettirildiği, kadroya geçirilen söz konusu personelin ise kamu yararına çalışmak yerine, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sosyal medyadaki çalışmalarını yürüttüklerine yönelik ciddi iddialar bulunuyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu`nun siyasi hedeflerinin, üstlendiği en ala görev olan İçişleri Bakanlığı’nın görev ve sorumluluğundan önce geldiğine çok defa şahit olduk. İçişleri Bakanlığını, görev yapan emniyet mensuplarının hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek yerine şahsi aparatı olarak kullanmaya çalışan bir bakandan öteye gidememiştir kendisi. Siber suçlarla mücadele biriminin, İçişleri Bakanı’nın siyasal çalışmalarında kullanıldığı ve İçişleri Bakanı’nın siyasi rakiplerine karşı sosyal medya kampanyaları düzenlediği, kurum içinde maaş promosyonu örneğinde olduğu üzere anayasal haklarını arayan polis memurlarını tespit etme gibi hafiyelik faaliyetlerinde kullanıldığı belirletilmektedir. Söz konusu birimin amacı bu değildir ve olamaz. Siber suçlarla mücadele biriminin, suç ve suçluyla mücadele ve halkın güvenliğini sağlamak yerine İçişleri Bakanı’nın şahsi ve siyasi amaçları için kullanılması kabul edilemez.”

Murat Bakan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

Siber uzman olarak teşkilata kimler alınmıştır? Kadro geçişine uygunluk vermeyen ilk komisyonun beş üyesinin Ankara dışına tayin edildiği ve almaları gereken 1. Sınıf emniyet müdürlüğü rütbe terfilerinin verilmediği; ancak kadro geçişine onay veren ikinci komisyon üyelerinin ise terfi ettirilerek önemli görevlere getirildiği iddialarına yönelik açıklamanız nedir? Bilişim konusunda yetkin olmayan kişilerin kişisel bağlantıları nedeniyle veya siyasi sebeplerle kadroya geçirildiği iddiaları doğru mudur? Siber uzman olarak taşeron işçi statüsünden daimi kadroya kaç bilişim uzmanı atanmıştır? Atamalarda hangi kriterler belirleyici olmuştur? Kanunlar ve kurallar mı yoksa İçişleri Bakanı olarak sizin dahliniz mi belirleyici olmuştur? Daimi kadroya geçen isimlerin, İçişleri Bakanı olmanızdan sonra bakanlığa getirdiğiniz yakın çalışma ekibinizden olduğu doğru mudur?  Siber uzmanlar arasında resmi olarak Siber Suçlarla Mücadele Dairesi'nde gözüküp, fiilen sizinle birlikte çalışan ya da bizzat sizin verdiğiniz görevleri yürütenler var mıdır? Var ise bunun yasal dayanağı nedir? Söz konusu personelin kamu yararı yerine, şahsınız adına çalıştıkları ve sosyal medyadaki çalışmalarınızı yürüttükleri iddiaları doğru mudur? İçişleri Bakanı olarak böyle bir yapılanmaya ihtiyaç duymanızın sebebi nedir? Siber suçlarla mücadele birimi, İçişleri Bakanı’nın siyasi rakiplerine karşı sosyal medya kampanyaları düzenlemekte midir? Siber suçlarla mücadele birimi, kurum içinde maaş promosyonu örneğinde olduğu üzere Anayasal haklarını arayan polis memurlarını tespit etme amacıyla kullanılmakta mıdır? Siber suçlarla mücadele birimi, suç ve suçluyla mücadele ve halkın güvenliğini sağlamak yerine şahsi ve siyasi amaçlar için mi kullanılmaktadır?

"CHP’li Murat Bakan: Siber Suçlarla Mücadele Birimi’nin İçişleri Bakanı’nın şahsi ve siyasi amaçlar." haberi, 19 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 19 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP’li Murat Bakan: Siber Suçlarla Mücadele Birimi’nin İçişleri Bakanı’nın şahsi ve siyasi amaçlar.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP’li Murat Bakan: Siber Suçlarla Mücadele Birimi’nin İçişleri Bakanı’nın şahsi ve siyasi amaçlar.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Politika Haberleri