CHP'li Nazlıaka'dan Danıştay'a İstanbul Sözleşmesi çağrısı: Uyumayı bırakın ve adaletten yana tavır alarak bu

CHP'li Nazlıaka'dan Danıştay'a İstanbul Sözleşmesi çağrısı: Uyumayı bırakın ve adaletten yana tavır alarak bu

CHP'li Nazlıaka'dan Danıştay'a İstanbul Sözl... Aylin Nazlıaka, İstanbul Sözleşmesi hakkında yazılı açıklama yaptı

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan kararıyla feshedilmesine ilişkin Danıştay’a ikinci başvuruyu yaptıklarını belirterek, “1 Temmuz’a sayılı saatler kaldı. Yürütmeyi durdurma kararı vermek için neyi bekliyorsunuz? Uyumayı bırakın ve adaletten yana tavır alarak bu hukuksuz kararı durdurun!” dedi.

Yazılı açıklama yapan Nazlıaka şu ifadeleri kullandı: 

"AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile 20 Mart 2021 tarihinde saat 02.00’de Resmi Gazete’de, İstanbul Sözleşmesi’nin tek taraflı olarak fesih edildiği duyuruldu. AKP’nin bakanları bu hukuksuz karara çanak tutarken, Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak; bu kararı tanımadığımızı ilan ettik ve ‘adam tek, biz çoğuz’ diye haykırdık. Bu kararın iptali için Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak 29 Mart 2021’de, Meclis gurubu olarak da 22 Nisan 2021’de Danıştay’a başvurduk. Yürütmenin durdurulmasını beklerken 30 Nisan 2021’de Resmi Gazete’de, ikinci bir Cumhurbaşkanı kararı yayımlanarak fesih tarihinin 1 Temmuz 2021 olduğu belirtildi. Bunun üzerine Danıştay’ı tekrar göreve davet ettik. Danıştay ise talimat niteliğindeki ikinci karardan yola çıkarak uyuyor numarası yapmayı tercih etti. 63 gün sonra ‘idarenin savunması alındıktan sonra inceleme gerektiğine’ hükmedebildi. İstanbul seçimlerinin tekrar edilmesine ve referandumda mühürsüz oy pusulalarının kabul edilmesine ‘evet’ diyen dönemin Yüksek Seçim Kurulu üyesi, bugünün Danıştay Başkanı Zeki Yiğit’e ‘Günaydın!’ dedik.

"Birçok Anayasa maddesine aykırı"

Nihayet Cumhurbaşkanlığı’ndan açılan davaya yönelik bir savunma geldi. Cumhurbaşkanlığı’nın dilekçesinde, ‘Devletin yüksek menfaatini ilgilendiren işlemlerine karşı yargı yolunun kapalı olduğu’ belirtilmişti. Özetle; Cumhurbaşkanı kendisini Anayasa’nın üzerinde gördü. Ayrıca dilekçede, ‘TBMM’nin onaylamayı bir kanunla uygun bulması, milletlerarası antlaşmaların onaylanması ve feshi konularını yürütme organının yetkisinden çıkarak veya bu konuların bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenmesine engel olacak nitelikte bir yetki değildir’ denilerek, TBMM'nin yetkisi, onaylamayı veya katılmayı uygun bulmakla sınırlandırılmıştır. Bu iddia da başta Anayasa’nın 90. maddesi ve TBMM ile Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri ile ilgili birçok Anayasa maddesine aykırıdır.

"Yürütmeyi durdurma kararı verin"

Danıştay’a ikinci başvurumuzu da yaptık. Üstünlerin değil, hukukun üstünlüğünü savunan Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak Zeki Yiğit’e tekrar sesleniyoruz:

1 Temmuz’a sayılı saatler kaldı. Yürütmeyi durdurma kararı vermek için neyi bekliyorsunuz? Uyumayı bırakın ve adaletten yana tavır alarak bu hukuksuz kararı durdurun! 1 Temmuz 2021’de İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararı yürürlüğe girdikten sonra açıklayacağınız kararın hiçbir anlamı kalmayacak. Bu hukuksuzluklar silsilesine son verin ve ivedilikle yürütmeyi durdurma kararı verin! Sizleri Anayasa’nın, mahkemelerin bağımsızlığını düzenleyen 138/1 hükmü gereğince, siyasi otoritenin her türlü etkisinden bağımsız olarak ‘Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre’ karar vermeye çağırıyoruz.

"CHP'li Nazlıaka'dan Danıştay'a İstanbul Sözleşmesi çağrısı: Uyumayı bırakın ve adaletten yana tavı." haberi, 28 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 28 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan CHP'li Nazlıaka'dan Danıştay'a İstanbul Sözleşmesi çağrısı: Uyumayı bırakın ve adaletten yana tavı.. haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. CHP'li Nazlıaka'dan Danıştay'a İstanbul Sözleşmesi çağrısı: Uyumayı bırakın ve adaletten yana tavı.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:46 Opel’den 474 bin TL’lik indirim! Hem tasarımı hem özellikleri bir harika!
  2. 13:40 Hakan Fidan Katar'a gidiyor
  3. 13:36 Gazze'de son durum: Can kaybı 33 bin 797’ye yükseldi
  4. 13:31 Adana'da Yaz Sıcakları: Geleneksel Karnavalın Altında 39 Derece!
  5. 13:25 BIST 100 Endeksinde dikkat çeken düşüş
  6. 13:23 Tarım Ürünleri Fiyatlarında Mart 2024'te %61,87 Artış: TÜİK Raporu
  7. 13:21 Yüksek Seçim Kurulu kararını verdi: Dört belediye için seçim yenilenecek
  8. 13:20 Artuklu'da Sokak Kedisi Trajedisi: Sürücü Kaçtı, Hayvanseverler Tepkili
  9. 13:14 Kızılcık Şerbeti'nde yer yerinden oynayacak: Nursema, Umut'un ihanetine tanık olacak
  10. 13:12 Körfez Ülkelerinde Şiddetli Yağışlar ve Seller: Umman'da 18 Kişi Hayatını Kaybetti
  11. 13:05 İtalyan Devi CFM Soğutma ve Otomasyon'u Satın Aldı:Türkiye'deki Ekonomik Krizin Etkisi Devam Ediyor
  12. 13:03 Macron, "Olimpiyat Ateşkesi" çağrısında bulundu
  13. 12:56 Anayasa Mahkemesi Başkanvekili belli oldu: Basri Bağcı kimdir?
  14. 12:55 Filenin Sultanları 2024 VNL sezonuna başlıyor: Geniş kadroda yer alacak isimler belli oldu
  15. 12:49 Birleşmiş Milletler: İsrail'in Gazze'ye insani yardım kısıtlamaları devam ediyor
  16. 12:42 Yurtdışında da projeleri olan Türk inşaat devi iflasını açıkladı
  17. 12:41 "En büyük" yıldız kaynaklı kara delik bulundu
  18. 12:41 AKP'nin emeklilere yönelik vaadi boş çıktı: SGK Uzmanı "İndirimler nerede?" diye sordu
  19. 12:41 Ticaret Bakanlığı, İsrail'e ihracatın devam ettiği yönündeki iddialara yanıt verdi
  20. 12:35 Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bakan Şimşek Arasındaki İddialar Yalanlandı
Politika Haberleri