Prigozhin'nin 'Adalet Yürüyüşü' olarak tarif ettiği isyan: İsyan nasıl başladı, nasıl devam edecek?

Prigozhin'nin 'Adalet Yürüyüşü' olarak tarif ettiği isyan: İsyan nasıl başladı, nasıl devam edecek?

Prigozhin'nin 'Adalet Yürüyüşü' olarak tarif... Reuters, Putin'in eski müttefiki Yevgeny Prigozhin yönettiği Rusya'daki paralı askerlerin isyanını analiz etti.

İsyancı Rus paralı askerleri, bir gecede güneydeki bir şehri ele geçirdikten sonra Rusya'nın havadan ateş açmasına rağmen Moskova'ya doğru yola çıktı.

23 yıllık iktidarının iktidarına yönelik ilk ciddi meydan okumayla karşı karşıya kalan Vladimir Putin, bir asır önceki Rusya İç Savaşı'na benzettiği silahlı bir isyanı bastırma sözü verdi.

Putin'in eski müttefiki Yevgeny Prigozhin tarafından yönetilen Wagner özel ordusunun savaşçıları, Rostov şehrini ele geçirip Moskova'ya doğru 1.100 km'lik bir yola doğru çıktı. 

Wagner ilerliyor

Reuters muhabirleri, Moskova'ya giden yolun yarısından fazlasının Voronej şehrinin önünden geçen bir tank taşıyan asker taşıyıcıları ve bir kamyonetin üzerlerine bir helikopterin ateş açtığını gördü. Ancak isyancıların otoyolda önemli bir direnişle karşılaştığına dair herhangi bir veri yok.

25 bin paralı asker

Ukrayna'nın Donetsk vilayetinin Rus kontrolündeki bölgesindeki liderliğe yakın bir kaynak, Moskova'ya yaklaşan konvoyda 5 bin paralı asker olduğunu söyledi. Aynı kaynak Wagner'in emrinde 25.000'e yakın paralı asker  az adama olduğunu söyledi.

Kaynak, üst düzey bir Wagner komutanı olan Dmitry Utkin liderliğindeki paralı askerlerin yoğun meskûn bir bölgede mevzilenmeyi amaçladıklarını belirtti.

Moskova girişine barikat

Moskova dışında, zırhlı askeri araçlar yollara barikatlar kurarken, Rus medyası güney eteklerinde makineli tüfek mevzilerinde görev yapan küçük polis gruplarını gösterdi. Başkentin güneyindeki Lipetsk bölgesindeki yetkililer, bölge sakinlerine evde kalmaları yönünde uyardı. .

Pazartesi tatil

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, terörle mücadele operasyonunun ilan edilmesi nedeniyle halkı mümkün olduğunca şehir içinde dolaşmaktan kaçınmaya çağırdı ve durumun "zor" olduğunu söyledi.

Sobyanin yaptığı açıklamada, "riskleri en aza indirmek" için Pazartesi günü - bazı istisnalar dışında - çalışma dışı bir gün olacağını söyledi. Sokaklarda güvenlik artırıldı ve Kızıl Meydan metal bariyerlerle kapatıldı.

100'den fazla itfaiyeci, Voronej'de yanan bir yakıt deposunda görev yaptı. Reuters tarafından elde edilen video görüntüleri, bir helikopterin geçmesinden kısa bir süre sonra bir ateş topunun içinde patladığını gösteriyor. Prigozhin, Rusya ordusunu, birliğin ilerlemesini yavaşlatmaya çalışırken sivil hedefleri havadan vurmakla suçladı.

Adalet Yürüyüşü

Prigozhin, adamlarının Ukrayna'daki savaşı mahvetmekle suçladığı yozlaşmış ve beceriksiz komutanları görevden almak için "adalet yürüyüşü" yaptıklarını söyledi.

Kremlin'den televizyonda yayınlanan bir konuşmada Putin, Rusya'nın varlığının tehdit altında olduğunu söyledi.

Halkımızın yaşamı ve güvenliği, egemenliğimiz ve bağımsızlığımız için, Rusya'nın bin yıllık bir devlet olarak kalma hakkı için savaşıyoruz" dedi.

"İhanet yoluna kasten adım atanlar, silahlı ayaklanma hazırlayanlar, şantaj ve terör yöntemlerine yönelenler kaçınılmaz olarak cezasını çekecek, hukuka ve halkımıza hesap verecektir."

RIA haber ajansı, Putin'in  sıkıyönetim kurallarını çiğneyenlere uygulanan yeni bir yasayı imzaladığını duyurdu.

Meydan okuyan Prigozhin

Meydan okuyan Prigozhin, kendisinin ve adamlarının teslim olmaya hiç niyeti olmadığını söyledi.

Prigozhin Telegram'da yayımlanan sesli mesajda, "Cumhurbaşkanı vatana ihanetten bahsederken büyük bir hata yapıyor. Biz anavatanımızın vatanseverleriyiz, bunun için savaştık ve savaşıyoruz." Ülkenin yolsuzluk, hile ve bürokrasi içinde yaşamaya devam etmesini istemiyoruz” dedi.

Rostov'u ateş etmeden ele geçirdi

Özel ordusu Ukrayna'nın en kanlı muharebelerini yürüten ve üst düzey subaylarla aylarca husumet içinde olan Prigozhin, Rusya'nın Rostov'daki Güney Askeri Bölgesi karargahını ateş etmeden ele geçirdiğini söyledi.

Rusya'nın tüm işgal gücü için ana arka lojistik merkez olarak hizmet veren Rostov'da, zırhlı araçlardaki Wagner savaşçıları ve muharebe tankları pozisyon alırken, bölge sakinler sakince geziniyor, cep telefonlarıyla çekim yapıyorlardı.

Reuters muhabirlerinin notlarına göre, bir tank, sirkin reklamını yapan posterlerle sıvalı binaların arasına sıkıştı. Bir başkasının ön tarafına kırmızı boyayla "Sibirya" yazmıştı, bu Rusya'nın dört bir yanına yayılma niyetinin açık bir ifadesiydi.

"İç savaş çıkacak mı?" Rostov'da bir kadın, şehri ele geçiren paralı askerlere sordu. Bir dövüşçü, "Hayır, her şey yoluna girecek," diye yanıtladı.

Rostov'u çevreleyen bölge önemli bir petrol, gaz ve tahıl merkezi.

Prigozhin, gece boyunca bir dizi mesajla, Savunma Bakanı Sergei Shoigu ve genelkurmay başkanı Valery Gerasimov'un kendisini Rostov'a ziyarete gelmesini istedi.

Prigozhin'in isyanı

Eski bir hükümlü ve uzun süredir Putin'in müttefiki olan Prigozhin, Rus hapishanelerinden toplanan binlerce eski mahkumdan oluşan özel bir orduya liderlik ediyor.

Adamları, doğudaki Bakhmut şehri için uzun süren savaş da dahil olmak üzere 16 aylık Ukrayna savaşının en şiddetli çatışmalarına girdi.

Wagner'in ordunun emrine girmesi istendi

Generalleri beceriksizlikle ve savaşçılarından cephane saklamakla suçlayarak, aylarca düzenli ordunun üst düzey yöneticilerine sövüp saydı. Bu ay, birliklerini Savunma Bakanlığı komutası altına alan sözleşmeyi imzalamayı kabul etmedi. 

Ordunun bir hava saldırısında birçok savaşçısını öldürdüğünü iddia ettikten sonra Cuma gecesi isyanı başlattı. Savunma Bakanlığı yalanladı.

25 bin kişiyiz

Wagner'in yoluna çıkan tüm kontrol noktalarını veya hava kuvvetlerini yok etme sözü vererek, "25.000 kişiyiz ve ülkede neden kaos olduğunu çözeceğiz" dedi. Daha sonra adamlarının normal askerlerle çatışmaya girdiğini ve bir helikopteri düşürdüğünü söyledi.

Uzmanlar: Dikkate alınması gereken bir güç

King's College Rusya Enstitüsü'nde kıdemli misafir araştırma görevlisi Anna Matveeva, Prigozhin'in son aylarda Ukrayna'da ağır kaldırma işi yaptıktan sonra adamları iyi donanımlı ve eğitimli olan popüler bir figür olduğunu söyledi.

"Onlar dikkate alınması gereken bir güç" diyen Matveeva, Wagner'in başarısının veya başarısızlığının Rusya'nın güvenlik güçleri içinde bulabileceği müttefiklere bağlı olacağını da sözlerine ekledi.

 

"Prigozhin'nin 'Adalet Yürüyüşü' olarak tarif ettiği isyan: İsyan nasıl başladı, nasıl devam edecek?" haberi, 24 Haziran 2023 tarihinde yazılmıştır. 24 Haziran 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Prigozhin'nin 'Adalet Yürüyüşü' olarak tarif ettiği isyan: İsyan nasıl başladı, nasıl devam edecek? haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Prigozhin'nin 'Adalet Yürüyüşü' olarak tarif ettiği isyan: İsyan nasıl başladı, nasıl devam edecek? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:26 Fed açıkladı: Enflasyon en büyük finansal risk olarak görülüyor
  2. 00:13 Elektrikli otomobiller baş ağrısı mı yapıyor? İşin sır fren sistemiyle açıklandı
  3. 00:11 Türkiye milyarlarca dolarlık dev yatırımı daha kaçırdı!
  4. 00:09 Audi'lerin bagajlarındaki rakamlar ne anlama geliyor? İşte güç tablosunun sırrı!
  5. 00:06 Ucuza lüks otomobil arayanlara iyi haber geldi! Yeni Citroen C3 Aircross size göre olabilir
  6. 00:00 Sadettin Saran açıkladı: Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız
  7. 23:50 Dünyanın en iyi havalimanları açıklandı: Türkiye de listede
  8. 23:46 AKP’li Nihat Zeybekçi İsrail’le ticareti savundu: ''Katliam başka ticaret başka''
  9. 23:43 Türkiye boykota gidiyor! Ünlü adlar da destek verdiğini açıkladı
  10. 23:41 Altın sahiplerini korkutan uyarı geldi: "Bu fırsat kaçmaz, hazırlanın"
  11. 23:32 Trump'ın yargılandığı bina önünde kendini ateşe verdi
  12. 23:29 BM açıkladı: Sudan'da insan eliyle oluşturulan kriz çok büyük boyutta
  13. 23:08 Dünya Bankası, Türkiye'ye milyonlarca dolarlık bir borç verme kararı aldı!
  14. 23:01 Trump'ın yargılandığı mahkeme önünde bir kişi kendini yaktı!
  15. 22:53 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan elde ettiği gelir açıklandı!
  16. 22:49 Türkiye pazarı için özel olarak geliştirilen Tesla Model Y'nin satış fiyatı netleşti!
  17. 22:15 Gazze'deki Çatışmalar Çevre ve Sağlık Felaketine Yol Açıyor: BM Uyarısı
  18. 22:14 Kulüpler Birliği, TFF'ye seçim için bir çağrıda bulundu!
  19. 22:14 Beşiktaş, ligdeki beş maçlık galibiyet hasretine son verdi
  20. 22:11 Beşiktaş, MKE Ankaragücü'nü 2-0 Mağlup Ederek Galibiyet Hasretine Son Verdi
Gündem Haberleri