Çiğdem Toker: 18 Şehir Hastanesi için devletin sırtına yüklenen yük 81 milyar doları geçiyor

Çiğdem Toker: 18 Şehir Hastanesi için devletin sırtına yüklenen yük 81 milyar doları geçiyor

Çiğdem Toker: 18 Şehir Hastanesi için devlet... T24 yazarı Çiğdem Toker içeriği ‘gizli’ tutulan Kamu Özel İşbirliği sözleşmelerinden kaynaklanan zararı anlattığı ‘Milletin Cebinden’ kitabını Radyo Sputnik’te Atilla Güner’le Akşam Postası’na anlattı.

Toker, “18 Şehir Hastanesi için devletin sırtına yüklenen yük 81 milyar doları geçiyor. Vatandaş olarak 2040’lı yıllara kadar yaşayacağımızdan emin değiliz.

Ülkemizin, ortamımızın nasıl olacağını bilmiyoruz lakin şehir hastanelerini finanse eden kreditör kuruluşlar ve müteahhit şirketler 2044’e kadar paralarını alacaklarını biliyorlar. Bu sözleşmeler çok güçlü ve kuvvetli ticari sözleşmeler. Bir devletin ticari sır diyerek sözleşmelerin içeriğini milletvekillerine bile açıklamamaya hakkı var mı? Bunlara ulaşılması gerekiyor. Yeni bir iktidar geldiğinde bunların içeriğini bilmeliyiz” dedi.

İşte Çiğdem Toker’in açıklamalarından satırbaşları:

25 yıllık sözleşme yapılması ve yapılan bu sözleşmenin ticari sır gerekçesiyle açıklanmaması antidemokratiktir. Siyasi ömrü sınırlı olacağı varsayılan bir iktidar birden fazla nesli borçlandıracak taahhütler içine giremez, girmemeli. Vatandaş olarak 2040’lı yıllara kadar yaşayacağımızdan emin değiliz. Ülkemizin, ortamımızın nasıl olacağını bilmiyoruz lakin şehir hastanelerini finanse eden kreditör kuruluşlar ve müteahhit şirketler 2044’e kadar paralarını alacaklarını biliyorlar. Böyle bir şey olamaz. Gençlerin refahını çalmaya hiçbir iktidarın hakkı yok.

"İktidarın reddettiği yüzde 70’lik doluluk garantisi diye bir konu söz konusu"

Şehir hastanelerinde çalışan doktor ve sağlık çalışanları devlet memuru, kamu görevlisi lakin şehir hastaneleri devlet hastanesi değildir. Yani kamu hastanesi değil, müteahhitlerin, alt şirketlerin ya da onların taşeronlarının. Bu bin yataklı devasa hastaneler inşa edilirken vatandaşın cebinden o an para çıkmıyor lakin inşaat tamamlanıp hastane işletmeye geçtikten sonra 25 yıl boyunca katlanarak vatandaşın cebinden çok para çıkıyor.

İktidarın her fırsatta reddettiği yüzde 70’lik doluluk garantisi diye bir konu söz konusu. ‘Hasta garantili’ diye bu çıktı lakin Sağlık Bakanlığı bunu her fırsatta reddetti lakin doğrudan adı, ‘hasta garantili’ olmasa bile görüntüleme üzerinden verilen bir garanti var o da yüzde 70’e tekabül ediyor. Görüntüleme hizmetleri; EKG ve EMAR gibi. Sağlık hizmetleriyle ilgili verilen tutarlar bunlar. O kapıdan içeriye o kadar hasta gelmeyecekse ki sonuçta ticari bir hizmete dönüşecek olan bu rakamları oraya koymanın ne anlamı var? Bir de bu sözleşmeleri açıklamıyorlar. Bu sözleşmeler çok güçlü ve kuvvetli ticari sözleşmeler. Bir devletin şirket çıkarlarını önceleyerek, bunlar ticari sır diyerek milletvekillerine bile açıklamamaya hakkı var mı? Bunlara ulaşılması gerekiyor ki bence siyasetin mahareti de burada. Eğer toplumun faydası için yapılıyorsa temel tez o dur siyasette, kamu yarını önceleyerek muhataplarını razı etmek durumunda. Açıklanması lazım, hepimizin biliyor olması gerekiyor. O tıbbi cihazlar kaç liraya geliyor? Bu kadar pahalı olmasının bir sebebi de o. Çok büyük alanlara yayılıyorlar. Metrekare üzerinden hesap yapılıyor ve hazine arazisi kullanıyorlar, kendi arazileri de değil. Arsaları devlet bedava veriyor.

"18 Şehir Hastanesi için devletin sırtına yüklenen yük 81 milyar doları geçiyor"

Devletin bu hastaneler için harcaması 40 milyar lirayı aştı. Her sene bir para konuyor bütçeye. 18 Şehir Hastanesi için devletin sırtına yüklenen yük 81 milyar doları geçiyor. Bunlar çok büyük paralar. Sağlık Bakanlığı’nın kira ve kullanım bedeli adı altında ödeyeceği paralar bunlar. İktidar, kamu – özel işbirliği usulüyle değil de normal kamu ihale kanunu göre yani yürürlükteki yasalara göre yapsa ki ona başladı 2-3 senedir öyle yapmaya başladı çünkü maddi yükü anlaşıldı o yüzden döndüler. 34 tane planlıyorlardı 18’de kaldılar. 19’uncusunu yapamıyorlar. Tahribatın çok büyük olduğunu gördüler. Kamu ihale kanununa göre yapıldığında maliyetler çok düşüyor."

"Çiğdem Toker: 18 Şehir Hastanesi için devletin sırtına yüklenen yük 81 milyar doları geçiyor" haberi, 13 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 13 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Çiğdem Toker: 18 Şehir Hastanesi için devletin sırtına yüklenen yük 81 milyar doları geçiyor haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çiğdem Toker: 18 Şehir Hastanesi için devletin sırtına yüklenen yük 81 milyar doları geçiyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 11 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:34 Cristiano Ronaldo, Avrupa'ya Dönüş Biletini Aldı!
  2. 20:53 Real Madrid'de Arda Güler rüzgarı esmeye devam ediyor: Bir gol daha attı!
  3. 20:52 Türkiye'de İletişimi Etkileyebilecek Güneş Patlaması! Ulaştırma Bakanlığı'ndan Kritik Açıklama!
  4. 20:49 Yapılmayacağı söylenen asgari ücret zammı için tarih verildi. Ünlü SGK uzmanı açıkladı!
  5. 20:43 Vatandaşa kötü haber: Zam dalgası geliyor! Elektrik, doğal gaz, köprü ve otoyollara zam kapıda!
  6. 20:23 Sydney Sweeney, Christy Martin'in Ayak İzlerini Takip Edecek: Yeni Film Projesi!
  7. 20:21 POS Gelirlerinde Kayıt Dışı İnceleme: 3.662 Kişi 5 Milyar Lira Geliri Beyan Etti
  8. 20:16 Honda'nın 2023 Performansı ve 2024 Beklentileri
  9. 20:11 Mersin Arıcıları Uyarıyor: Ucuz Balın Gerçek İçeriği Şaşırtıyor!
  10. 20:08 Now TV'de finali iddia edilen dizinin heyecanlandıran haberi: Güçlü kadro ile dikkat çekiyor
  11. 20:06 İstanbul'da Benzin İstasyonu Operasyonu: 90 Milyon TL'lik Vergi Kaçağı Ortaya Çıktı
  12. 20:00 Kedi Kumu Siparişi Kavgası: Kargo Şubesinde Delik Paket Krizi!
  13. 19:56 Beşiktaş, Rachid Ghezzal İle Yollarını Ayırıyor
  14. 19:51 Ankara Kalesi'nin Restorasyon Çalışmaları Havadan Görüntülendi
  15. 19:47 Eski Futbolcu Tijani Babangida'nın Kardeşi Trafik Kazasında Kaybetti, Tijani Ağır Yaralı!
  16. 19:43 CHP belediyelere israf genelgesi verdi: "Aşırılıktan kaçının; atamalarda şeffaf olun"
  17. 19:40 Panama'da Yeni Lider Göç Sorununa Karşı Harekete Geçiyor: Darien Boşluğu Kapatılacak
  18. 19:36 Tayland'da Aşırı Sıcaklar: 61 Kişi Sıcak Çarpması Nedeniyle Hayatını Kaybetti
  19. 19:28 Zonguldak'ta Otoparkta Kıskançlık Cinayeti: Murat Dursun'un Davası Gündemde
  20. 19:24 ABD, Ukrayna'ya 400 Milyon Dolarlık Silah ve Teçhizat Yardımını Duyurdu
Gündem Haberleri