Çin-ABD arasında siyasi krize sebep olan ziyaret: Nancy Pelosi Tayvan'da

Çin-ABD arasında siyasi krize sebep olan ziyaret: Nancy Pelosi Tayvan'da

Çin-ABD arasında siyasi krize sebep olan ziy... ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi gidecek mi gitmeyecek mi spekülasyonları arasında Tayvan’a doğru yola çıktı.

Bu ziyarete kesinlikle karşı çıkan Çin’in neler yapacağı merakla beklenirken dünyayı da yeni bir kriz bekliyor. Pelosi'nin uçağının Tayvan hava sahasına girdiği bildirildi. Çin medyası ise Pelosi Tayvan'a indiği sıralarda Çin'e ait savaş jetlerinin Tayvan Boğazı'ndan geçtiğini açıkladı.


Dünya gözlerine uzak doğuda yaşanma ihtimali çok yüksek olan yeni bir krize dikti. Pelosi henüz Tayvan’a doğru hareket ederken, Çin’in bu ziyarete karşı hangi hamleyi yapacağı merak konusu. Çin Tayvan’ı kendi toprağı olarak görüyor ve bu ziyareti ABD“nin Tayvan’ın özgür bir ülke olarak tanımasının ilk adımı olarak değerlendiriyor.

Tayvan ABD ile Çin arasındaki en önemli sorun

Yapılacak her açıklama ağır sonuçlar doğurabilecek bir potansiyel taşırken, Pelosi ziyareti krizi tamamen tırmandıracak. Pelosi’nin Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya’ya yapacağı Asya ziyaretine Tayvan’ı da eklediği 19 Temmuz da Finance Times tarafından iddia edilmişti.

Ancak bu iddia ne yalanlanmış ne de doğrulanmıştı. Pelosi’nin Çin’e karşı bir dayanışma ziyareti olan Asya ziyaretini belirsiz bırakarak, en sonundan gerçekleştirmesi Çin tarafından rencide edici olarak değerlendiriliyor.

Otelde güvenlik önlemleri alındı
Pelosi’nin son dakikaya kadar çok gizli tutulan seyahat planına göre akşam saatlerinden Tayvan’ın başkenti Taipei’de olması bekleniyor.

Pelosi çarşamba günü parlamento binasını ziyaret edecek ve burada Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing Wen’le buluşacak. Pelosi’nin kalacağı otel önünde şimdiden güvenlik tedbirleri alınmaya başladı.

Ziyaret iptal edilmişti
Pelosi’nin daha Nisan ayında Tayvan’ı ziyaret edeceğini söylemiş ancak korona rahatsızlığına yakalandığı için bu ziyaret iptal edilmişti.

Pelosi ABD devlet hiyerarşisinde ABD Başkan yardımcısından sonra üçüncü sırada bulunuyor. Çin’in bu ziyarete gösterdiği reaksiyon sadece Pelosi’nin konumundan kaynaklanmıyor. Çin ordusu aynı zamanda 1 Ağustos’ta kuruluş yıldönümünü kutluyor.

ABD’nin ziyaret için bu tarihi tercih etmesi bir provokasyon olarak görünüyor.

Muhalefet ve iktidar çelişti
Ziyaret Tayvan’da iktidarda bulunan DPP tarafından olumlu karşılanırken, Çin'le uzlaşma temeline dayalı politikalar savunan muhalefet partisi KMT ise eleştirel bir tavır takınıyor.

ABD Başkanı Biden ve danışmanları aslında bu ziyareti tasvip etmiyor. Çünkü Çin'le yeni bir gerilim istemiyorlar. Ancak Biden Pelosi’yi bu ziyaret planından vazgeçirmek için de fazla çaba göstermedi. Pelosi otoriter rejimlere karşı sergilediği sert tutumuyla tanınıyor. Çin’e karşı yıllardır yaptığı sert açıklamaları var.

Tayvan'a indi, Çin uçakları Boğaz'dan geçti
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi taşıyan uçak Tayvan'a iniş yaptı. Bölgedeki askeri hareketlilik ise sürüyor.

Pelosi'nin içinde olduğu düşünülen uçak Tayvan'a yaklaşırken, Çin devlet medyası Çin'e ait savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nı geçtiğini bildirdi.

"Çin-ABD arasında siyasi krize sebep olan ziyaret: Nancy Pelosi Tayvan'da" haberi, 02 Ağustos 2022 tarihinde yazılmıştır. 02 Ağustos 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Çin-ABD arasında siyasi krize sebep olan ziyaret: Nancy Pelosi Tayvan'da haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çin-ABD arasında siyasi krize sebep olan ziyaret: Nancy Pelosi Tayvan'da 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:14 Ahmet Davutoğlu: "15 Mayıs soykırıma karşı Gazze ile dayanışma günü ilan edilsin"
  2. 19:54 Emeklilere Müjde! 15 Bin TL'ye Kadar Nakit Promosyon Fırsatı Son Başvuru Tarihi Yaklaşıyor!
  3. 19:54 ÇAYKUR'da İş İmkanı! İşte Başvuru Şartları ve Tarihleri
  4. 19:54 Kuş Gribi Kabusu Geri Geldi: Yumurta Fiyatları Artıyor!
  5. 19:54 Petek Dinçöz'ün Annesi Estetik Yaptırdı! Görüntüsü Sosyal Medyada Olay Yarattı!
  6. 19:41 SNP-Yeşiller Koalisyonu Çöktü: İskoçya'da Sera Gazı Anlaşmazlığı Krizi
  7. 19:37 Clara Chizoba Kronborg, YouTube'da Guinness Rekorlar Kitabı'na Giren En Uzun Röportajı Yaptı!
  8. 19:33 İstanbul'da Atatürk'e Hakaret Eden Sanığa Hapis Cezası: 3 Yıl 9 Ay
  9. 19:28 26 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları
  10. 19:25 İslam Memiş: "Piyasalarda biraz dalgalanma görebiliriz"
  11. 19:24 Altın yüzde 2,4 değer kazandı
  12. 19:24 Heyecan Dorukta: Fenerbahçe-Beşiktaş Derbisi Biletleri Satışta!
  13. 19:17 Muslera, Uruguay Milli Takımı'ndan emekli oldu
  14. 19:07 Güzellik Merkezi Kurşunlama Davasında Ara Karar: Tutukluluk Hali Devam Ediyor
  15. 19:01 Barcelona'da Xavi ve Laporta İttifakı: Takımın Geleceği İçin Birlikte Devam Kararı Aldılar
  16. 18:57 Zehra Güneş'in Fenerbahçe'ye Transfer İddiası Yalanlandı: VakıfBank ile Yoluna Devam!
  17. 18:52 Trabzonspor, Gaziantep FK Maçı Hazırlıklarına Hız Kesmeden Devam Ediyor
  18. 18:47 Carlo Ancelotti: Arda Güler Her An Hazır, Ancak Forma Şansı Bulamadı
  19. 18:44 Gazze'de İsrail Saldırıları: Açlık, Hastalık ve Ölüm Halkın Peşini Bırakmıyor
  20. 18:40 Uzayda Çarpışma Tehlikesi: Kullanım Dışı İki Uydu, 10 Metreden Az Mesafede Buluştu
Dünya Haberleri