Çin ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti stratejik işbirliği ortaklığına yükseltti

Çin ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti stratejik işbirliği ortaklığına yükseltti

Çin ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti stratej... Çin ile Orta Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), ikili ilişkilerini "stratejik kazan-kazan işbirliği ortaklığından" "kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığına" yükselttiklerini bildirdi.

Çin ile Orta Afrika ülkesi Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), ikili ilişkilerini "stratejik kazan-kazan işbirliği ortaklığından" "kapsamlı stratejik işbirliği ortaklığına" yükselttiklerini bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, KDC Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, ülkeye gerçekleştirdiği ziyarette Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüştü.

Şi, görüşmede Çin ile KDC'nin ulusal bağımsızlık ve sömürgeciliğe karşı mücadeleye dayanan derin geleneksel dostluk bağlarına sahip olduğunu belirterek, aradan geçen yıllarda iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın verimli sonuçlar ürettiğini söyledi.

Çin'in uzun yıllardır KDC'nin en büyük ticaret ortağı olduğuna dikkati çeken Şi, işbirliğini sanayi, enerji, madencilik, tarım, altyapı ve imalat alanlarında güçlendirmeyi, dijital ekonomi, eğitim ve sağlık gibi potansiyel alanlara genişletmeyi istediğini ifade etti.

Şi, Çin'in modernleşme yolundaki başarılı deneyiminin gelişmekte olan ülkelerin kendi ulusal koşullarına uygun kalkınma yollarını keşfetme hakkına ve yeteneğine sahip bulunduğunu gösterdiğini vurgulayarak, KDC'nin ekonomik ve sosyal kalkınmasını daima destekleyeceklerini, iki ülkenin kalkınma stratejileri arasında sinerji oluşturmaya hazır olduklarını kaydetti.

Tshisekedi de ülkesinin Çin ile ekonomi, ticaret, yer altı kaynakları, altyapı, sağlık ve diğer alanlardaki işbirliğini derinleştirmeyi, iki ülke halklarına yarar sağlayacak daha olgun, istikrarlı ve çığır açıcı ilişkiye dönüştürmeyi dilediklerini söyledi.

İki lider, görüşmenin ardından iki ülke arasında yatırım, yeşil ve dijital ekonomi ile diğer alanlarda işbirliği belgelerine imza attı.

Maden karşılığı altyapı

Yer altı kaynakları bakımından zengin KDC'nin madenlerinin büyük bölümü Çinli şirketlerin kontrolünde bulunuyor.

Çin, elektrikli otomobiller ve elektronik cihazların yapımında kullanılan kobaltın yüzde 60'ını KDC'den sağlıyor.

Eski Cumhurbaşkanı Joseph Kabila döneminde 2008'de imzalanan "maden karşılığı altyapı" anlaşması ile ülkede yatırım yapan Çinli şirketlere madenlerin kullanımında geniş haklar tanınmıştı.

2019'da göreve gelen Cumhurbaşkanı Tshisekedi, söz konusu anlaşmanın bazı unsurlarının KDC'nin aleyhine "kötü müzakere edildiği" görüşünü dile getiriyor.

Anlaşmayla devlete ait madencilik şirketi Gecamines ile Çin'in baraj yapım şirketi Sinohydro ve demir yolu yapım şirketi Çin Demiryolları Grubunun başını çektiği şirketler, 6,2 milyar dolar sermaye ile "Sicomines" adlı konsorsiyum oluşturmuştu.

Çin'in yüzde 68 hisse payına sahip olduğu konsorsiyum, bakır ve kobalt madenlerinin kullanım hakkı karşılığında altyapı projeleri yürütüyor.

Ancak Kongo Genel Mali Denetim Kurumunun şubatta yayımlanan raporunda Çinli şirketlerin kullandıkları maden rezervlerinin karşılığında yeterli altyapıyı sağlamadığı tespitine yer verilmişti.

Raporda Çinli şirketlerin anlaşma kapsamında bugüne dek 10 milyar dolar değerinde maden rezervinden yararlandığı, bunun karşılığında yalnızca 822 milyon dolarlık altyapı inşa ettiği belirtilerek, konsorsiyumdan 17 milyar dolar ilave yatırım yapması talep edilmişti.

"Çin ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti stratejik işbirliği ortaklığına yükseltti" haberi, 27 Mayıs 2023 tarihinde yazılmıştır. 27 Mayıs 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Çin ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti stratejik işbirliği ortaklığına yükseltti haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çin ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti stratejik işbirliği ortaklığına yükseltti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  2. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  3. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  4. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  5. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  6. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  7. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  8. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  9. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  10. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  11. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  12. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  13. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  14. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  15. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  16. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  17. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  18. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  19. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
  20. 22:02 Cinsel Organına Salatalık Sıkışan Kolombiyalı Pes Dedirtti!
Dünya Haberleri