ÇİN ŞİŞEDEN ÇIKTI! Çin yönetimi ABD ve NATO’yu neyle suçladı? Moskova-Pekin hattı “kaya” gibi mi? Asıl düşma

ÇİN ŞİŞEDEN ÇIKTI! Çin yönetimi ABD ve NATO’yu neyle suçladı? Moskova-Pekin hattı “kaya” gibi mi? Asıl düşma

ÇİN ŞİŞEDEN ÇIKTI! Çin yönetimi ABD ve NATO’... Rusya’nın Ukrayna operasyonu ikinci haftasına girerken, kutuplaşan dünyada saflar iyice ayrışmış durumda. Rusya giderek yalnızlaşırken, Çin, “etliye sütlüye karışmayan” politikasının meyvelerini topluyor. Deneyimli gazeteci Mustafa Aşcıoğlu yazdı.

Mustafa AŞCIOĞULU / Gazeteci

Rusya lideri Putin, Ukrayna’ya “savaş” ilan ederek, batıyı kenetledi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu birlik için, "Avrupa'da eşi görülmemiş bir Rus düşmanlığı kampanyası" ifadesini kullandı. Aslında batıyı, “Putin nefreti” birleştirdi. Çünkü, başta doğalgaz olmak üzere, Avrupa’nın Rusya’ya bağımlı olması hep tedirginlik yarattı. Ama seçenek de yok. İşte bu durum nedeniyle, ilk “U dönüşü” geldi.

Esip gürleyen Almanya, alternatif enerji kaynak arayışından sonuç alamamış olmalı ki, çark etti. Alman Şanyölyesi Scholz, "Rusya ile enerji alanında iş birliğine devam edeceğiz." demez mi? Eee, ne oldu yaptırımlara? Peki, Rusya’nın, Almanya’yı daha yeni “düşman ülke” ilan etmesi ne olacak?

Rusya, ekonomiden, sanata hatta spora kadar batı yaptırımlarına karşı eli kolu değil. Hemen karşı adım atıldı. Rusya, “düşman ülkeler” listesi hazırladı. Peki bu listenin anlamı ne? Rus şirketleri, bundan böyle, listede yer alan ülkelerdeki şirketlere borçlarını dolar yerine ruble ile ödeyebilecek.

Listede 48 ülke yer aldı. Putin imzalı “dost olmayan ülkeler” listesinde, ABD var, İngiltere var. 207 yıllık tarafsızlığını bozan İsviçre var. Tabii, AB ülkeleri de. Japonya, Güney Kore, Avustralya, Mikronezya, Yeni Zelanda, Singapur ve Tayvan da artık Rusya’nın düşmanı. Listede Türkiye’nin olmadığının altını çizeyim. Tabii Çin de yok.

Burada kilit ülke Çin. Çünkü Moskova-Pekin hattında ilişkileri çok önemli. Çin Dışişleri Bakanı, iki ülke ilişkilerini, “kaya gibi sağlam” sözleriyle tanımladı. Çin, bu kez net bir tavır almış gibi görünüyor. Normalde, pek çok konuda “uzaktan izlemekle” yetinen Çin, Rusya-Ukrayna savaşında, transatlantik birlikteliğine karşı, açıklama üstüne açıklama yaptı. Üstelik satır aralarında, “Rusya yanlısı” gözükerek. Ne mi denildi? Anlatayım.

Rusya Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde, Ukrayna'da biyolojik silahlar geliştirmek için kullanılan bir Amerikan laboratuvar ağı ortaya çıkarıldığını açıklamıştı. Pentagon'un emriyle kurulan ağ, 30'dan fazla laboratuvardan oluşuyor. Moskova, “ABD'nin bu projeye 200 milyon dolardan fazla yatırım yaptığını belirledik" demişti. Rusya’nın bu açıklamasına Pekin yönetiminden destek geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'yi "Ukrayna'daki askeri biyolojik laboratuvarlar ve incelenen virüsler hakkında veri yayınlamaya" çağırdı.

Hatta, Çin, ABD’yi, “ateşe benzin dökmekle” itham etti. Açıklamanın devamı da var. Şöyle dedi Çinli yetkili: ABD, sürekli Ukrayna’ya silah satarak, savaş çığırtkanlığı yaparak, gerilimi artırıyor. Esas sorulması gereken Ukrayna krizinde ABD’nin ne rolü oynadığı.”

Açıklama bu kadar değil, bitmedi. ABD için, “sorumsuzluk” ve “ahlaksızlık” kelimelerini de kullandı Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü.

Pekin yönetimi ABD’nin yanı sıra, NATO’ya yönelik de “ciddi” sayılabilecek bir suçlamada bulundu. Çin Dışişleri Bakanlığı, "ABD'nin, NATO'nun doğuya doğru genişleme politikasının Ukrayna'da gelinen noktada çok önemli bir rol oynadığını" vurguladı. Yani, net biçimde Putin’e destek geldi.

Devamı da var. Çin'in BM Büyükelçisi, "ABD, NATO ve AB'yi Rusya ile eşit diyaloga girmeye, Rusya'nın güvenlik endişelerini dikkate almaya çağırıyoruz" dedi. Daha ne desin? Açık açık söyledi işte.

Diplomasi de hamleler peşi sıra gelirken, Rusya, yaptırımların neden olduğu zararı, Çin’in desteğiyle en aza indirmeye çalışıyor. SWIFT sorununu, Çin ve İran’la yıllardır kullandığı, “Mali Mesajlaşma Sistemi” ile çözmeye çalışan Moskova yönetimi, kredi kartı konusunda da yerli ödeme sistemini devreye sokuyor.

Malum, ABD merkezli Visa ve Mastercard, Rusya’daki operasyonlarını durdurdu. Okumuşsunuzdur belki, Türkiye’de tatilde olan Ruslar, kredi kartlarıyla ödeme yapamadı. İşte Rusya hemen adım attı.

Rusya’nın kendi kart sistemi olan var. Adı MIR. Rusya, Çin’in yine kendi sistemi olan “Unionpay” ile ortak kredi kartı çıkarma hazırlığında. Bu Rus-Çin ortak kart sisteminin şimdiden 3 milyar kullanıcısı var.

Aslına mevzu o kadar derin ki, satırlar yetmez. Ama özetle, saflar iyice sıklaşıyor. Bir yanda Transatlantik Birliği. Yani ABD, Kanada, İngiltere ve Avrupa. Diğer yanda ise Asya-Pasifik ülkeleri. İki cephe karşı karşıya yani. Rusya’nın Ukrayna işgali, dağınık olan batı cephesini nispeten toparlamış gibi görünüyor.

Doğu cephesinde de ‘gedik’ açılmadı. Rusya ile Çin tarafına, S-400 satın alan Hindistan ile ABD’yi “büyük şeytan” olarak gören İran’ı da eklersek, işte size batıya karşı direnen “eksen.”

Batının amacının, “Rusya’yı parçalamak olduğu” yönünde söylemler ortaya atılsa da Amerikan yönetimi içinde büyük bir grup, asıl düşmanın Rusya değil Çin olduğu görüşünde.

Zaten, “kimlerin kimlerle birlikte olduğu” biliniyordu. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik harekatıyla, fotoğraf daha netleşti. Taraflar, diplomasi diliyle, “pozisyonlarını koruyor.” Her zaman olduğu gibi, bir yanda ABD diğer yanda Rusya var. Ama artık dünya farklı. Çünkü, Çin şişeden çıktı.

 

"ÇİN ŞİŞEDEN ÇIKTI! Çin yönetimi ABD ve NATO’yu neyle suçladı? Moskova-Pekin hattı “kaya” gibi mi?." haberi, 08 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 08 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan ÇİN ŞİŞEDEN ÇIKTI! Çin yönetimi ABD ve NATO’yu neyle suçladı? Moskova-Pekin hattı “kaya” gibi mi?.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ÇİN ŞİŞEDEN ÇIKTI! Çin yönetimi ABD ve NATO’yu neyle suçladı? Moskova-Pekin hattı “kaya” gibi mi?.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:57 Simit Fiyatlarına %10 KDV Yansıyacak: Vatandaşlar Zam Endişesi Yaşıyor
  2. 12:53 Panathinaikos, AEK Athens Karşısında Şampiyonluk Yolunda Büyük Darbe Aldı!
  3. 12:49 Sağlıklı Atıştırmalık: Diyet Poğaçası Tarifiyle Lezzetli Alternatif!
  4. 12:45 TikTok CEO'su Shou Zi Chew''İçiniz Rahat Olsun, Hiçbir Yere Gitmiyoruz''
  5. 12:35 Türkiye Meyve Üretiminde Dünya Sıralamasında Yükseliyor: İşte Detaylar!
  6. 12:29 Karabaş Otu Balı: Doğal ve Etkili Bir Sağlık Destekleyicisi
  7. 12:25 Rusya, Uzayın Barışçıl Kullanımını Sağlamayı Hedefleyen Karar Tasarısını Veto Etti
  8. 12:18 Mardin'de Öğrencilerden Çağrı: Okuma Alışkanlığı Ailede Başlamalı
  9. 12:16 Jose Mourinho Fenerbahçe'ye mi Geliyor? Transfer Dedikoduları Artıyor!
  10. 12:13 Yedigöze İçme Suyu Projesiyle Adana'da Su Sorunu Tarihe Karışıyor
  11. 12:13 Nuri Şahin, Beşiktaş'ın Radarında: Yeni Teknik Direktör Arayışları Hızlanıyor
  12. 12:11 Birecik-Gaziantep Yolunda Çarpışma: Doktor Hayatını Kaybetti, Yaralılar Hastanede
  13. 12:09 Gazze'deki İnsani Kriz: BM Güvenlik Konseyi Kararının Uygulanması Tartışmaları
  14. 12:07 Türkiye Bal İhracatında Güç Gösteriyor: Yılın İlk Çeyreğinde 8 Milyon Dolar Gelir
  15. 12:02 Fenerbahçe'de Szymanski Transfer Krizi: Tottenham'un 20 Milyon Euro Teklifi Tartışma Yaratıyor!
  16. 11:56 25 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  17. 11:52 Ev Yapımı Dondurma Tarifleriyle Yazın Keyfini Çıkarın!
  18. 11:40 Fatih Altaylı: Soylu’nun zeki, akıllı biri olduğunu düşünmüştüm hep
  19. 11:30 Faruk Bildirici: O montaj fotoğraf gazetecilik problemi
  20. 11:30 Akaryakıt Fiyatlarında Büyük İndirim: Motorine 1.17 TL'lik Düşüş!
Gündem Haberleri