Çin'de nüfus endişesi: Doğum oranları kritik seviyenin altında, nüfus azalmaya başlayabilir

Çin'de nüfus endişesi: Doğum oranları kritik seviyenin altında, nüfus azalmaya başlayabilir

Çin'de nüfus endişesi: Doğum oranları kritik... Çinli bir bakanın kaleme aldığı makale ülkenin gündem maddelerinden biri haline gelirken, demograflar da bazı önerilerde bulundu.

Çin'de doğum oranı uyarı seviyesinin altına düşerken ülkede nüfusun gelecek birkaç yılda telafisi zor bir şekilde azalabileceği yönünde ikazlar yapılıyor.

Sivil İşler Bakanı Li Jiheng yayımladığı bir makalede çeşitli faktörlerin etkisi dikkate alındığında Çin halkının çocuk sahibi olma konusunda daha isteksiz olduğunun altını çizerek toplam doğurganlık oranlarının uyarı çizgisinin altına düştüğünü ve nüfus gelişiminin kritik bir dönüm noktasına girdiğini belirtti.

Global Times'ın yerel haber portalı Yicai'den aktırdığı habere göre Li, aile planlaması programını iyileştirmenin, dengeli uzun vadeli nüfus gelişimini teşvik etmenin ve nüfus kalitesini artırmanın yaşlanan nüfus için temel çözümler olduğunu ve bu faktörlerin toplumsal canlılığı koruduğunu belirtti.

İnternette hızla yayılan Li'nin makalesi, Çin'in en popüler sosyal medya platformu Sina Weibo'da gündemin ilk sıralarına yerleşerek en az 240 milyon kez okundu.

Birçok kullanıcı evlenmek ve çocuk sahibi olmak istemediklerini belirtti. Bazı kadınlar kariyerlerinden endişe duyduklarını ifade ederken, kimileri de bir ya da daha fazla çocuğa güçlerinin yetmeyeceğini söyledi.

Ayrıca Weibo'da 130 bin kişinin katıldığı online bir ankette, yalnızca 9 bin kişi ikinci çocuklarının olmasını istediklerini belirtti. Katılımcıların yaklaşık üçte biri evli olmadıklarını söylerken, üçte biri de ikinci çocuğa "hayır" dedi.

Global Times'a konuşan bağımsız demograf He Yafu, Çin nüfusunun durumunu muhafaza edebilmek için genel doğurganlık ortalamasının yaklaşık 2,1'de kalması gerektiğini ancak bu rakamın şu an 1,5 olduğunu söyledi.

Nüfusun kısa süre içinde, tersine çevirme ihtimali çok düşük bir azalma eğilimine gireceğinin altını çizen uzman, Çinli yetkilileri, bebek sahibi olmaya dair kısıtlamaları derhal kaldırmaya ve evlilik dışı doğan bebeklere karşı daha hoşgörülü olmaya çağırdı.

Ulusal İstatistik Bürosu'na göre, Çin anakarasındaki doğum oranı geçen yıl bin kişi başına 10,48'e düştü. Son 70 yılın en düşük seviyesi olan bu rakamlara göre doğum sayısı bir önceki yıla göre 580 bin azaldı.

35 yıl boyunca tek çocuk politikasının hakim olduğu Çin'de bu uygulama 1 Ocak 2016 itibarıyla sonlandırılmış ve ikinci çocuğa izin çıkmıştı. Ancak yasağın hafifletilmesine rağmen ülkede doğum oranlarında yükselme emaresi görülmemişti.

Dünya Bankası'nın Çin'e dair resmi verilerine göre 1966'larda toplam kadın nüfus dikkate alındığında doğan çocuk ortalaması 6,3'ün üstünde seyrederken, tek çocuk yasağıyla birlikte hızlı bir düşüşe geçildi.

Bununla beraber yasağın kalktığı 2016'dan sonra da tablo çok değişmedi. Rakamlar hiçbir zaman 2'yi göstermezken, 2016'de 1,67, 2017'de 1,68 ve 2018'de 1,69 çocuk ortalaması kayıtlara yansıdı.  

(Independent Türkçe)

"Çin'de nüfus endişesi: Doğum oranları kritik seviyenin altında, nüfus azalmaya başlayabilir" haberi, 04 Aralık 2020 tarihinde yazılmıştır. 05 Aralık 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Çin'de nüfus endişesi: Doğum oranları kritik seviyenin altında, nüfus azalmaya başlayabilir haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Çin'de nüfus endişesi: Doğum oranları kritik seviyenin altında, nüfus azalmaya başlayabilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:30 Mobil operatör abone sayısı şaşırttı: Türkiye nüfusundan fazla!
  2. 01:28 Yeni robot hem hazırlayacak hem de pişirecek
  3. 01:15 Range Rover'ın Yerine Göz Atın! Jeep'in 2 Milyon Satış Barajını Aşan Modeli Artık Türkiye'de!
  4. 00:42 Evlilik Gününüz Hayatınızı Etkileyebilir: Astrolog Günlerin Anlamlarını Açıklıyor!
  5. 00:40 'Bahçeli' Paylaşımı! 'Ben Sana Dost Oldum, Sen Bana Düşman'
  6. 00:35 Kupada gol düellosunu Trabzonspor elde etti!
  7. 00:31 Fatih Terimli Panathinaikos'a, AEK'dan Fark!
  8. 00:25 Yepyeni Tesla Model 3 Performance modeli resmi olarak duyuruldu!
  9. 00:21 ABD üniversitelerindeki Filistin gösterileri, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun endişesini uyandırdı
  10. 00:18 Fenerbahçe Beko'dan; Final Four'a Dev Adım Atıldı!
  11. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  12. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  13. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  14. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  15. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  16. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  17. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  18. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  19. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  20. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
Dünya Haberleri